Αθλητισμός|15.02.2022 10:22

Νόβακ Τζόκοβιτς: Δεν είμαι κατά των εμβολίων αλλά θα θυσιάσω τίτλους αν μου ζητήσουν να εμβολιαστώ

Newsroom

Ο Σέρβος τενίστας, Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε ότι θα προτιμούσε να χάσει μελλοντικά τρόπαια τένις παρά να αναγκαστεί να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μιλώντας αποκλειστικά στο BBC, είπε ότι δεν πρέπει να συνδέεται με το κίνημα κατά του εμβολιασμού, αλλά υποστηρίζει το δικαίωμα του ατόμου να επιλέγει. Ο Τζόκοβιτς ρωτήθηκε αν θα θυσίαζε τη συμμετοχή του σε διοργανώσεις όπως το Γουίμπλεντον και το Γαλλικό Όπεν λόγω της στάσης του στο εμβόλιο.

«Ναι, αυτό είναι το τίμημα που είμαι διατεθειμένος να πληρώσω», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο 20 φορές νικητής Grand Slam απελάθηκε από την Αυστραλία τον περασμένο μήνα, αφού η κυβέρνηση ακύρωσε τη βίζα του.

Ο Τζόκοβιτς, ο οποίος είναι ο νούμερο ένα τενίστας του κόσμου στους άνδρες, δήλωσε ότι είχε λάβει ιατρική εξαίρεση για να εισέλθει στη χώρα για να παίξει στο Australian Open, καθώς είχε πρόσφατα αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας, Άλεξ Χοκ, ακύρωσε προσωπικά τη βίζα του 34χρονου, με την αιτιολογία ότι η παρουσία του θα μπορούσε να υποκινήσει "πολιτικές ταραχές" και να ενθαρρύνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

«Ποτέ δεν ήμουν κατά του εμβολιασμού», δήλωσε στο BBC ο Τζόκοβις, επιβεβαιώνοντας ότι είχε κάνει εμβόλια ως παιδί, «αλλά πάντα υποστήριζα την ελευθερία να επιλέγεις τι βάζεις στο σώμα σου». Σε μια εκτενή συνέντευξη, την πρώτη του από τότε που απελάθηκε από τη Μελβούρνη τον Ιανουάριο, ο Τζόκοβιτς απάντησε στις εικασίες σχετικά με τη χρονική στιγμή που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό τον Δεκέμβριο και συζήτησε τη δική του στάση απέναντι στο εμβόλιο.

Ο Τζόκοβιτς δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για την είσοδο σε ορισμένα τουρνουά θα αλλάξει, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι «μπορεί να παίξει για πολλά ακόμη χρόνια».

Αλλά επιβεβαίωσε επίσης ότι ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί από την ευκαιρία να γίνει στατιστικά ο μεγαλύτερος τενίστας όλων των εποχών. Ο αντίπαλος του Τζόκοβιτς, ο Ραφαέλ Ναδάλ, έχει κατακτήσει 21 τίτλους Grand Slam - τους περισσότερους από κάθε άλλον συναγωνιστή.

Στην ερώτηση γιατί θα έκανε κάτι τέτοιο απάντησε: «Επειδή οι αποφάσεις για το σώμα μου είναι πιο σημαντικές από οποιονδήποτε τίτλο ή οτιδήποτε άλλο. Προσπαθώ να είμαι σε αρμονία με το σώμα μου όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο Τζόκοβιτς δήλωσε ότι «ήταν πάντα ένας μεγάλος μελετητής της ευεξίας, της ευημερίας, της υγείας, της διατροφής» και ότι η απόφασή του επηρεάστηκε εν μέρει από τη θετική επίδραση που είχαν παράγοντες όπως η αλλαγή της διατροφής του και του τρόπου ύπνου του, στις ικανότητές του ως αθλητή. Είπε ότι «κρατάει [το] μυαλό του ανοιχτό» σχετικά με το ενδεχόμενο να εμβολιαστεί στο μέλλον, «επειδή όλοι προσπαθούμε να βρούμε συλλογικά, την καλύτερη δυνατή λύση για να τερματίσουμε τον κορονοϊό».

«Ποτέ δεν ήμουν κατά του εμβολιασμού. Καταλαβαίνω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, όλοι προσπαθούν να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για τον χειρισμό αυτού του ιού και να δούμε, ελπίζω, σύντομα ένα τέλος σε αυτόν τον ιό», είπε στο BBC.

Τι λέει για την «περίεργη» νόσησή του

Στη συνέντευξή μας, ο Τζόκοβιτς απάντησε επίσης στις εικασίες σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων ενόψει του Australian Open τον Ιανουάριο.

Κάποιοι είχαν υποστηρίξει ότι ήταν βολικό το γεγονός ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου συνέβη ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να του χορηγηθεί ιατρική εξαίρεση για να συμμετάσχει στο Open.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κριτική και καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι βγαίνουν με διαφορετικές θεωρίες για το πόσο τυχερός ήμουν ή πόσο βολικό ήταν», παραδέχτηκε.

«Αλλά κανείς δεν είναι τυχερός και δεν είναι βολικό να κολλήσει κορονοϊό. Εκατομμύρια άνθρωποι πάλεψαν και εξακολουθούν να παλεύουν με την Covid σε όλο τον κόσμο. Οπότε το παίρνω πολύ σοβαρά αυτό, πραγματικά δεν μου αρέσει να πιστεύει κάποιος ότι έχω κάνει κατάχρηση προς όφελός μου, προκειμένου, ξέρετε, να πάρω θετικό τεστ PCR και τελικά να πάω στην Αυστραλία».

ειδήσεις τώραεμβόλιοΚορονοϊόςΝόβακ ΤζόκοβιτςΤένις