Αθλητισμός|04.02.2019 19:12

Σκι: Το τελευταίο άλμα του θρυλικού Μάτι Μικάνεν

Κώστας Ασημακόπουλος

O θρύλος του παγκοσμίου σκι Φινλανδός Μάτι Νικάνεν άφησε τη τελευταία πνοή του, σε ηλικία 55 ετών. Ο τέσσερις φορές ολυμπιονίκης στο άλμα απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη και άφησε εποχή με την ατάκα «50-60». Η πολυτάραχη ζωή του έγινε πολλές φορές πρωτοσέλιδο. «Ο Μάτι πέθανε χθες βράδυ», δήλωσε η σύζυγος του Πία Νικάνεν στο εβδομαδιαίο περιοδικό Seiska, χωρίς να αποκαλύψει την αιτία θανάτου του. Ηταν γνωστό από το τέλος του 2017 πως ήταν διαβητικός και η υγεία του είχε επιβαρυνθεί.

Ο «ιπτάμενος Φινλανδός» όπως αποκαλούνταν ο Μικάνεν κατά τη διάρκεια της καριέρας του (198-1991) κατέκτησε δεκάδες τίτλους, 46 νίκες σε παγκόσμια κύπελλα αλλά πέρασε στην ιστορία για τα τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, τα τρία εκ των οποίων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 που διεξήχθησαν στο Κάλγκαρι του Καναδά, καθώς επίσης και πέντε χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Πολλά σκάνδαλα

Το 2008 ο επί μακρόν προπονητής του Μάτι Πούλι είχε δηλώσει πως ο Νικάνεν ως τον καλύτερο αθλητή του άλματος με σκι στην ιστορία. Οταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Νικάνεν δοκίμασε να κάνει καριέρα ως τραγουδιστής ενώ εργάστηκε και ως στρίπερ δίνοντας τροφή στον σκανδαλοθηρικό Τύπο. Ο εκλιπών απασχόλησε πολλά πρωτοσέλιδα των φινλανδικών ΜΜΕ για τις προσωπικές σχέσεις του των πολλών γάμων του αλλά και για δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για μαχαίρωμα το 2004 και για επίθεση στην τότε σύζυγό του το 2009.

Ο Νικάνεν πέρασε στην ιστορία για τις επιτυχίες του στο σκι αλλά και την φράση του «οι πιθανότητες είναι 50-60» για να περιγράψει μια κατάσταση όπου τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο και χρησιμοποιούν ευρέως οι φινλανδοί.

Μάτι Μικάνενολυμπιονίκηςαλπικό σκι