Αθλητισμός|27.02.2022 23:00

Κυρώσεις της FIFA στη Ρωσία: Απαγορεύει τη ρωσική σημαία και τον εθνικό ύμνο, επιβάλλει ματς σε ουδέτερο έδαφος!

Newsroom

Σε μία ύστατη προσπάθεια να μην... τιναχτούν στον αέρα τα πλέι οφ πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, η FIFA ανακοίνωσε ότι υποχρεώνει τη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ρωσίας να αγωνίζεται σε ουδέτερο έδαφος και με ουδέτερη σημαία λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Παράλληλα, η Διεθνής Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η ανάρτηση της ρωσικής σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ επιφυλάσσεται «για περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας πιθανής αποβολής από τις διοργανώσεις», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, η FIFA παύει να αναγνωρίζει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας, που οδηγείται προς διεθνή απομόνωση μετά την έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής υπό τον πρόεδρο Τζιάνι Ινφαντίνο. Αναλυτικά, αποφασίστηκε:

- Καμία διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση δεν πρόκειται να διεξαχθεί επί ρωσικού εδάφους, τα εντός έδρας των συλλόγων ή των εθνικών ομάδων θα δίνονται σε ουδέτερες έδρες και χωρίς θεατές.

- Η ομάδα που θα εκπροσωπεί εφεξής την Ρωσία, αν θέλει να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση θα πρέπει να το κάνει με την ονομασία «Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας» (Football Union of Russia, RFU) και όχι Ρωσία.

- Στα παιχνίδια όπου θα αγωνίζεται η Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας, δεν θα υπάρχει ούτε η σημαία, αλλά ούτε και ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας.

Η FIFA ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όσο και με την UEFA για επιπλέον κυρώσεις, ανάμεσα στους οποίους ενδέχεται να είναι και ο πλήρης αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων, σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία δεν αποκλιμακωθεί στο μέλλον.

Σε περίπου ένα μήνα, η Ρωσία πρόκειται να υποδεχθεί την Πολωνία στα μπαράζ για πρόκριση στο Μουντιάλ και, σε περίπτωση νίκης, στη συνέχεια θα φιλοξενήσει το νικητή του αγώνα μεταξύ της Σουηδίας και της Τσεχίας. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των τριών αυτών χωρών έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι εθνικές ομάδες τους δεν πρόκειται να τεθούν αντιμέτωπες με τη Ρωσία, ούτε στο έδαφός της, ούτε σε ουδέτερο γήπεδο.

FIFAΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία