Αθλητισμός|08.03.2022 19:44

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το χέρι του θεού μάς έσωσε!» - Πώς ο Μαραντόνα και ο Μέσι «απελευθέρωσαν» δημοσιογράφους

Γιάννης Σκόκας

Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ενώνει στις πιο δύσκολες στιγμές. Ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Η περιπέτεια που βίωσε μια ομάδα Νοτιοαμερικανών δημοσιογράφων στην Ουκρανία καταδεικνύει πως η μπάλα φέρνει τους λαούς πιο κοντά. Ο Χιλιανός ρεπόρτερ Ντανιέλ Ματαμάλα και η ομάδα Telefe Noticias, που βρίσκονται στην Ουκρανία για να καλύψουν τη ρωσική εισβολή και το δράμα του πολέμου, πέρασαν δύσκολες ώρες κατά τη σύλληψή τους σε σημείο ελέγχου της ουκρανικής αστυνομίας και αργότερα στο αστυνομικό τμήμα. Ωστόσο, ένα τατουάζ του θρυλικού Ντιέγκο Μαραντόνα και το όνομα του Λιονέλ Μέσι, έλυσαν την παρεξήγηση...

Μολονότι, οι Ουκρανοί, ως επί το πλείστον, έχουν θετική στάση απέναντι στα διεθνή ΜΜΕ καθώς με τη μετάδοση των ειδήσεων στέλνουν το μήνυμά τους σ' ολόκληρο τον πλανήτη, κάποιες φορές υπάρχει δυσπιστία απέναντι στους ξένους καθώς υπάρχουν φόβοι για δολιοφθορά και κατασκοπεία. Κάπως έτσι μια ομάδα Νοτιοαμερικανών δημοσιογράφων συνελήφθη από την ουκρανική αστυνομία καθώς τα μέλη της θεωρήθηκαν ύποπτα.

Σύλληψη και ανάκριση

Η ομάδα Telefe Noticias και ο ανταποκριτής της Chilevision, Ντανιέλ Ματαμάλα, αφηγήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα την τεταμένη στιγμή που βίωσαν το Σαββατοκύριακο σε αστυνομικό τμήμα, αφού προηγουμένως συνελήφθησαν σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, ενώ ταξίδευαν στην πόλη Λβιβ. «Σήμερα, σε ένα από τα οδικά σημεία ελέγχου, η αστυνομία κατέσχεσε τα έγγραφα, τις κάμερες, τα τηλέφωνά μας και μας συνόδευσε στο αστυνομικό τμήμα. Οι πρώτες ανακρίσεις ήταν τεταμένες: πρόκειται για μια χώρα σε πόλεμο και υποπτεύονται κατασκόπους ή σαμποτέρ», έγραψε ο Χιλιανός ανταποκριτής στα stories του στο Instagram.

Μολονότι οι Νοτιοαμερικάνοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί τηλεόρασης έδειξαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες, η ένταση συνεχίστηκε καθώς μεταξύ των δύο πλευρών υπήρχε παντελής έλλειψη επικοινωνίας λόγω των διαφορετικών γλωσσών. Εκεί όμως που τα πνεύματα είχαν οξυνθεί, ήρθε το ποδόσφαιρο για να δώσει τη λύση.

Το τατουάζ του Μαραντόνα

Ένας απ' τους Ουκρανούς αστυνομικούς διέκρινε το τατουάζ με τη μορφή του Ντιέγκο Μαραντόνα στο πόδι ενός καμεραμάν. Και τότε άλλαξαν όλα σε συνδυασμό με τα αργεντίνικα διαβατήρια που είχαν κατασχέσει. Οι Λατινοαμερικάνοι άκουσαν απ' τους Ουκρανούς τις λέξεις «Μέσι» και «Μαραντόνα», εν μέσω πολλών ουκρανικών, και τότε ο πάγος έσπασε οριστικά. Οι Ουκρανοί χαμογέλασαν, ενώ ένας εκ των δημοσιογράφων ζήτησε να του δώσουν το τηλέφωνό του για να τους δείξει μια παλαιότερη φωτογραφία του στα social media, όπου πόζαρε δίπλα στον Λιονέλ Μέσι.

«Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι που ένας από τους αστυνομικούς είδε τα διαβατήρια των Αργεντινών συναδέλφων μου και ανάμεσα σε πολλές λέξεις στα ουκρανικά, είπε δύο που τις καταλάβαμε: "Μέσι" και "Μαραντόνα". Εκεί άλλαξαν όλα. Ο καμεραμάν Χουάν Σαμούδιο έδειξε ότι έχει έναν Ντιέγκο Μαραντόνα τατουάζ στη γάμπα του», εξήγησε ο Χιλιανός δημοσιογράφος. «Ο Αργεντινός δημοσιογράφος, Γκιγιέρμο Πανίτσα, ζήτησε να του δώσουν το κινητό του για να δείξει ότι είχε δημοσιεύσει στα κοινωνικά του δίκτυα μια φωτογραφία που είχε τραβήξει με τον Λέο Μέσι κατά τη διάρκεια της κάλυψης του Κόπα Αμέρικα το 2007».

 

Το μελάνι απ' το τατουάζ στο σώμα τού ενός και το... μελάνι της φωτογραφίας στα social media του άλλου, ήταν αρκετά προκειμένου να πείσουν τους Ουκρανούς ότι δεν επρόκειτο για δολιοφθορείς ή κατασκόπους αλλά για δημοσιογράφους. «Μας άφησαν ελεύθερους και μας έδωσαν πίσω τον εξοπλισμό μας. Το χέρι του θεού μας έσωσε», έγραψε ο Ντάνιελ Ματαμάλα στον λογαριασμό του στο Instagram. «Ακόμη και σε πολεμικές καταστάσεις, του πολέμου, υπάρχουν και στιγμές λίγης περισσότερης χαλάρωσης» κατέληξε ο δημοσιογράφος από τη Χιλή.

πόλεμοςΟυκρανίαΛιονέλ ΜέσιΝτιέγκο Μαραντόνα