Αθλητισμός|24.04.2022 09:54

Copa del Rey: Η Μπέτις Κυπελλούχος Ισπανίας στα πέναλτι - Δάκρυσε ο θρυλικός Χοακίν στην τελευταία του σεζόν

Newsroom

Σε έναν συναρπαστικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι η Μπέτις «λύγισε» τη Βαλένθια και κατέκτησε το τρίτο Copa del Rey της ιστορίας της. Και ο μυθικός αρχηγός της ανδαλουσιάνικης ομάδας Χοακίν έζησε μοναδικές στιγμές δόξας σηκώνοντας, ως αρχηγός, πρώτος το τρόπαιο. Στα 40 του χρόνια, ένας απ' τους καλύτερους εξτρέμ που έβγαλε το ισπανικό ποδόσφαιρο, έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Μπέτις που κατακτά δύο τίτλους απ' τους συνολικά τέσσερις που έχει κερδίσει ο σύλλογος (ένα πρωτάθλημα το 1935 και τρία Κύπελλα το 1977, το 2005 και το 2022).

Ο ίδιος ήταν παρών στην θριαμβευτική πορεία του 2005 οπότε σήκωσε ξανά το Copa del Rey. Ο Χοακίν με το τέλος της διαδικασίας των πέναλτι ήταν φανερά συγκινημένος και δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ήταν το ιδανικό φινάλε σε μια σπουδαία πορεία στο ποδόσφαιρο καθώς έχει ανακοινώσει ότι στο τέλος της σεζόν θα κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Είναι γέννημα-θρέμμα απ' τις ακαδημίες της Μπέτις με την οποία έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του το 2000, πριν από 22 χρόνια!

Στην πρώτη του θητεία στους Πράσινους της Σεβίλλης αγωνίστηκε μέχρι το 2006 και στη συνέχεια έπαιξε σε Βαλένθια, Μάλαγα και Φιορεντίνα προτού επιστρέψει και πάλι στην Μπέτις το 2015. Συνολικά έχει φορέσει τη φανέλα της ομάδας σε 446 αγώνες με απολογισμό 61 γκολ και 44 ασίστ, ενώ αγωνίστηκε 218 φορές με τη Βαλένθια και από 71 με τη Μάλαγα και τη Φιορεντίνα, ενώ έπαιξε 52 φορές και με την Εθνική Ισπανίας. Μια μεγάλη καριέρα 858 αγώνων και 112 γκολ. 

Η εξέλιξη του τελικού

O τελικός άρχισε με γκολ και συγκινήσεις, αφού ο Μπόρχα Ιγκλέσιας στο 11ο λεπτό με τρομερή κεφαλιά άνοιξε το σκορ για την Μπέτις, όμως η απάντηση της Βαλένθια ήταν άμεση. Ο Ούγκο Δούρο στο 30o λεπτό, βγήκε στην πλάτη της άμυνας της Μπέτις και με άψογο σκαφτό πλασέ έφερε την αναμέτρηση στα ίσα, με το 1-1 να μένει μέχρι την λήξη της κανονικής διάρκειας. Στην παράταση δεν άλλαξε κάτι και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, με τον θρύλο της Μπέτις, Χοακίν να είναι ανάμεσα στους εκτελεστές. Ο μοιραίος της διαδικασίας των πέναλτι ήταν ο Γιουνούς Μούσα, που έστειλε την μπάλα άουτ και έδωσε το δικαίωμα στον Χουάν Μιράντα να σημειώσει το νικητήριο πέναλτι.

Ακολούθησαν συγκλονιστικές στιγμές, με τον Χοακίν να πνίγεται στις αγκαλιές των συμπαικτών τους, με τον παίκτη-σύμβολο της Μπέτις να μην κρύβει την συγκίνησή του. Και λίγο αργότερα παρέλαβε το βαρύτιμο τρόπαιο απ' τα χέρια του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε.

copa del ReyΚύπελλο ΙσπανίαςΒαλένθιαΜπέτις