Αθλητισμός|18.05.2022 07:19

Europa League: Ρέιντζερς και Άιντραχτ παίζουν για την κούπα - Ανησυχία για «εισβολή» 150.000 οπαδών στη Σεβίλλη!

Newsroom

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Σεβίλλη την Τετάρτη (18/5, 22.00, ΕΡΤ1 & COSMOTE SPORT 1 HD), καθώς η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας φιλοξενεί τον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό της σεζόν (ακολουθούν το Conference στα Τίρανα και το Champions στο Παρίσι). Στην ίδια πόλη, όπου οι σκωτσέζοι της Σέλτικ ηττήθηκαν το 2003 απ' την Πόρτο στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, η «αιώνια» αντίπαλος Ρέιντζερς στοχεύει να πάρει το Europa League απέναντι στη φιλόδοξη Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Ένας τελικός... αντιεμπορικός, κόντρα στη λογική που ήθελε άλλες ομάδες να είναι φαβορί, αλλά και απρόβλεπτος, όπως ήταν εξαρχής όλη η διοργάνωση. Η Άιντραχτ επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από 42 χρόνια! Το 1980 κατέκτησε το Κύπελλο UEFA απέναντι στη Γκλάντμπαχ, ενώ έχει άλλη μια παρουσία σε τελικό το μακρινό 1960 με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Απ' την άλλη πλευρά, αυτός είναι ο πέμπτος ευρωπαϊκός τελικός για την ομάδα της Γλασκώβης, μετά τα χαμένα Κυπελλούχων του '61 και του '67, το κερδισμένο Κυπελλούχων του '72 με αντίπαλο την Ντινάμο Μόσχας και το χαμένο UEFA του 2008. 14 χρόνια μετά, η Ρέιντζερς επιστρέφει διεκδικώντας τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της.

Ο προπονητής της Άιντραχτ, Όλιβερ Γκλάσνερ, δήλωσε πρόσφατα ότι «όλα είναι για αυτόν τον τελικό» καθώς επιδιώκει να γίνει ο πρώτος Αυστριακός προπονητής που σηκώνει ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά τον θρυλικό Ερνστ Χάπελ το 1983! Η πρόσφατη φόρμα τους φαίνεται πως επιβεβαιώνει αυτή την ατάκα, καθώς οι «Αετοί» είναι χωρίς νίκη σε οκτώ εγχώριους αγώνες, αλλά παράλληλα διανύουν ένα σερί τριών νικών στην Ευρώπη, όπου σκόραραν και στα τρία στα πρώτα 30 λεπτά!

Στην αντίπερα όχθη, η Ρέιντζερς συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση στην Πρέμιερσιπ της Σκωτίας, πίσω απ' τη Σέλτικ και θέλουν την ευρωπαϊκή υπέρβαση για να γράψουν ιστορία. Λίγοι πάντως πίστευαν ότι θα έφταναν στον τελικό όταν τερμάτιζαν δεύτεροι στον όμιλό τους στο Europa. Στην πορεία όμως έκαναν αποκλεισμούς επιπέδου Champions League αφήνοντας εκτός διοργάνωσης τις γερμανικές Ντόρτμουντ και Λειψία.

Εισβολή 150.000 οπαδών!

Ο τελικός πάντως έχει προκαλέσει έναν μεγάλο πονοκέφαλο στις αστυνομικές αρχές της Ισπανίας. Ο επικεφαλής της ισπανικής αστυνομίας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «σοβαρών προβλημάτων», καθώς η Σεβίλλη προετοιμάζεται για μια αναμενόμενη «εισβολή» περίπου 150.000 οπαδών των Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς. «Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι με πολύ αλκοόλ, η πλειοψηφία χωρίς εισιτήρια για το παιχνίδι και πολλά εργοτάξια στην πόλη, μια συνταγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα» δήλωσε ο Γενικός Επίτροπος για την Ασφάλεια των Πολιτών της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος Κάστρο Εστέβες, σε ενημέρωση με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας.

Τόνισε ότι αναμένονται 100.000 οπαδοί της Ρέιντζερς και 50.000 της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, ενώ προειδοποίησε ότι η επιχείρηση αστυνόμευσης θα είναι μια από τις πιο «δύσκολες προκλήσεις που έχει γίνει ποτέ». Δήλωσε αισιόδοξος για την ομαλή έκβαση και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα σωστά και έχουμε μεγάλη εμπειρία σε καταστάσεις όπως αυτή, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Θα φιλοξενήσουμε οπαδούς που πίνουν πολύ. Αυτοί οι πολίτες, που συνηθίζουν να πίνουν ζεστή μπύρα στις χώρες τους, όταν βρουν τις φρέσκες και παγωμένες μπύρες μας, θα πίνουν ακόμα περισσότερο. Αλλά πιστεύουμε ειλικρινά ότι έχουμε επαρκείς και προετοιμασμένες μονάδες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος για τον τελικό αριθμό οπαδών που θα συρρεύσουν στην πόλη.

«Όλα τα εισιτήρια στα τρένα από τη Μαδρίτη και τη Μάλαγα έχουν εξαντληθεί και αναμένουμε μαζική άφιξη πτήσεων τσάρτερ προς Σεβίλλη, Μαγιόρκα, Κανάρια Νησιά, Μάλαγα, Χερέθ και Φάρο, όπου πιστεύουμε ότι θα μείνουν περίπου 30.000 οπαδοί της Ρέιντζερς, οι οποίοι θα έρθουν στη Σεβίλλη με λεωφορεία την Τετάρτη. Αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσοι θα φτάσουν με αυτοκίνητο, λεωφορεία και σκάφη. Η Άϊντραχτ είχε μόνο 5.000 εισιτήρια για τον προημιτελικό της στη Βαρκελώνη και 30.000 εμφανίστηκαν με κάποιο τρόπο στο Καμπ Νου».

Χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός

Σημειωτέον ότι οι δύο σύλλογοι έχουν λάβει επισήμως από 10.000 εισιτήρια για τον τελικό στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν», ένα γήπεδο χωρητικότητας 42.000 θεατών. Οι ισπανικές αρχές έχουν αναπτύξει 3.100 στελέχη της εθνικής αστυνομίας στη Σεβίλλη, όπου προετοιμάζονται τρεις ζώνες φιλάθλων. Σχεδόν 2.000 αστυνομικοί της πολιτοφυλακής και της τοπικής αστυνομίας θα αναπτυχθούν στην πόλη.

Επίσης, ο Κάστρο είπε ότι τα εργοτάξια γύρω από την πόλη «προστατεύονται», έτσι ώστε οι οπαδοί να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν μπάζα ως «όπλα». «Δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ Ρέιντζερς και Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, αλλά είναι ανησυχητικό ότι η πολιτική ιδεολογία από τις δύο βάσεις φιλάθλων είναι διαφορετική, η Άϊντραχτ είναι από τα αριστερά και η Ρέιντζερς περισσότερο στα δεξιά. Οι εξτρεμιστές και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα». Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αντιπαραθέσεων, οι οπαδοί των δύο ομάδων θα διατηρηθούν σε ξεχωριστές περιοχές, σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων μεταξύ τους, πριν από την έναρξη του ματς.

Γκλάσνερ: «Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου»

Ο προπονητής της Άιντραχτ Φρανκφούρτης Όλιβερ Γκλάσνερ επαίνεσε το στυλ παιχνιδιού της Ρέιντζερς, συγκρίνοντας τους Σκωτσέζους με τις Μπαρτσελόνα και Γουέστ Χαμ, τους οποίους απέκλεισε στις νοκ-άουτ φάσεις η γερμανική ομάδα. «Βλέπω στη Ρέιντζερς ένα μείγμα της Γουέστ Χαμ και της Μπαρτσελόνα. Η ολλανδική επιρροή του προπονητή τους (σ.σ. Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ) στο παιχνίδι τους, έχει συναντήσει τη βρετανική νοοτροπία. Χρειαζόμαστε να κάνουμε ένα πολύ καλό παιχνίδι για να τους νικήσουμε» τόνισε ο Γκλάσνερ στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού συμπληρώνοντας πως «...είναι μια ομάδα που της αρέσει να παίζει δυνατά και να πηγαίνει σε μονομαχίες ένας εναντίον ενός και δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στην άμυνά της. Ο Τζέιμς Ταβερνιέ είναι ο πρώτος σκόρερ στο Europa League και είναι ένας... φουλ μπακ. Κάτι που δείχνει πόσο ψηλά παίζουν οι μπακ τους και πόσο προσφέρουν και στην επίθεση».

Ο τεχνικός της Άιντραχτ πρόσθεσε ακόμα πως η ομάδα του είναι πολύ ήρεμη πριν τον τελικό. «Είμαι τόσο περήφανος για τους παίκτες και για όσα έχουν δημιουργήσει και πετύχει. Τους αξίζει να είναι στον τελικό. Η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια είναι υπέροχη, ένας καλός συνδυασμός συγκέντρωσης, στόχευσης και αποτελεσματικότητας κι αυτό είναι τέλειο, πριν από ένα τεράστιο παιχνίδι όπως αυτό. Προσπαθούσα να σκεφτώ τι θα πω στους παίκτες μου, αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται καν να κάνω κάποια ιδιαίτερη ομιλία γιατί γνωριζόμαστε τόσο καλά και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να νικήσουμε».

Ο Γκλάσνερ επαίνεσε τους φίλους του γερμανικού συλλόγου για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκαν στην ομάδα του, καθώς κέρδισαν εκτός έδρας τις Μπέτις, Μπαρτσελόνα και Γουέστ Χαμ στο δρόμο προς τον τελικό. «Οι οπαδοί μας είναι εξαιρετικοί. Έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μας ακολουθήσουν σε όλη την Ευρώπη. Είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Ο ενθουσιασμός και το πάθος που φέρνουν είναι απίστευτα. Έχουμε στον τελικό δύο ομάδες με απίστευτους οπαδούς, ίσως τους καλύτερους σε εκτός έδρας αποστολές στην Ευρώπη. Αναμένονται περίπου 150.000 οπαδοί και από τους δύο συλλόγους και αυτό είναι απλά εκπληκτικό!».

Φαν Μπρόνκχορστ: «Να απολαύσουμε τη στιγμή»

Ο προπονητής της Ρέιντζερς, Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ, προέτρεψε τους φιλάθλους που αναμένεται να φτάσουν στη Σεβίλλη για τον τελικό να έχουν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά. «Δεν είναι συχνό ότι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, οπότε πρέπει να απολαύσουμε αυτή τη στιγμή και να φροντίσουμε να μην προκαλέσουμε κανένα πρόβλημα», είπε ο Ολλανδός τεχνικός στη συνέντευξη Τύπου.

«Δεν νομίζω ότι αφορά τους αριθμούς. Φέρνεις 50 άτομα και προκαλούν χάος», είπε ο Φαν Μπρόνκχορστ. «Ξέρω ότι έχουμε πολλούς οπαδούς που ταξιδεύουν μαζί μας εδώ... και πρέπει να απολαύσουν αυτή την περίσταση. Οι μισοί από τους οπαδούς θα επιστρέψουν στο σπίτι χαρούμενοι και οι άλλοι μισοί θα επιστρέψουν θυμωμένοι, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε τη διοργανώτρια πόλη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για να μας φιλοξενήσουν. Απολαύστε (την ατμόσφαιρα) και μην αφήσετε κακό (αναμνήσεις) πίσω».

Ο 47χρονος προπονητής, πρώην παίκτης των Ρέιντζερς, Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα, επαίνεσε τη βάση των φιλάθλων της Σκωτίας για τον τρόπο που βοήθησαν την ομάδα να νικήσει πιο διάσημες ομάδες, όπως η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Λειψία για να φτάσει στον τελικό. Ο Φαν Μπρόνκχορστ επιβεβαίωσε ότι ο Κεμάρ Ρουφ είχε αναρρώσει από έναν τραυματισμό στο γόνατο.

Europa LeagueΑϊντραχτ ΦρανκφούρτηςΡέιντζερς