Αθλητισμός|10.02.2019 16:38

Γραμμένος στο Έθνος της Κυριακής: «Ο Άγγελος θα αλλάξει τη φιλοσοφία της Εθνικής»

Θοδωρής Φελάνης

Την αισιοδοξία του του ότι η Εθνική µας οµάδα υπό τις οδηγίες του Αγγελου Αναστασιάδη θα αλλάξει «ρότα», επιστρέφοντας στον δρόµο των επιτυχιών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Οµοσπονδίας, Βαγγέλης Γραµµένος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής», ο κ. Γραµµένος αναφέρθηκε ακόµη σε θέµατα διαιτησίας, στο VAR, όπως και στη συνεργασία της ΕΠΟ µε την επιτροπή παρακολούθησης που έχουν ορίσει η FIFA και η UEFA.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, αναφερόµενος στην απόφαση λύσης της συνεργασίας µε τον Σκίµπε, δήλωσε: «Οταν η πορεία µιας οµάδας δεν είναι αυτή που περιµένεις, αξιολογείς καταστάσεις και παίρνεις µέτρα. Η σχέση µου µε τον Σκίµπε ήταν και παραµένει φιλική. Από ένα σηµείο κι έπειτα, και ο ίδιος κατάλαβε πως κάποια πράγµατα δεν µπορούσαν να περπατήσουν, εν όψει µάλιστα ενός σηµαντικού στόχου, όπως ο επόµενος προκριµατικός γύρος για το Euro. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα µπορούσε η Ελληνική Οµοσπονδία να µείνει απαθής. Ευελπιστώ πως ο Αγγελος Αναστασιάδης θα αλλάξει τη φιλοσοφία και την πορεία της οµάδας προς το καλύτερο.

Ο Αγγελος, θα πρέπει να ξέρετε, ήταν προσωπική µου επιλογή. Πίστευα πως η Εθνική έπρεπε να έχει έναν Ελληνα προπονητή, δοκιµασµένο, µε εµπειρίες. Ο Αγγελος διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Εχει δουλέψει σε µεγάλα κλαµπ, έχει σηµαντικές επιτυχίες µε σωµατεία αλλά και µε την Εθνική Κύπρου. Επίσης, διαθέτει και κάτι ακόµη: Στο κοµµάτι της ψυχολογίας είναι µετρ, ξέρει πώς να διαχειρίζεται τη συνένωση διαφορετικών αποκλινουσών συµπεριφορών. Είµαι πολύ αισιόδοξος για το µέλλον της Εθνικής οµάδας».

Σχετικά µε το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας, τόνισε: «Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών, συνεπώς λάθη κάνουν όλοι, όπως και οι διαιτητές. Το ζητούµενο είναι να µην υπάρχουν σκοπιµότητες, επαναλαµβανόµενα και ακραία λάθη. Ξεκινήσαµε µια προσπάθεια και θα συνεχίσουµε, ευελπιστώντας ότι το πρωτάθληµα θα τελειώσει δίχως παράπονα και διαµαρτυρίες».

Για το περιστατικό άγνοιας του διαιτητή Τάσου Παπαπέτρου ως προς το θέµα της εφαρµογής του νέου κανονισµού σχετικά µε την 4η αλλαγή ποδοσφαιριστή στη διάρκεια της παράτασης των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας, υπογράµµισε: «Η ΕΠΟ εναρµονίστηκε µε τον κανονισµό της FIFA για την τέταρτη αλλαγή από τον περασµένο Μάρτιο. Η εκτελεστική επιτροπή είχε ενηµερώσει την Κεντρική Επιτροπή ∆ιαιτησίας και, σύµφωνα µε την ενηµέρωση που έχω λάβει, το θέµα τέθηκε και στα σεµινάρια διαιτητών. Εχω την εντύπωση πως αυτό που συνέβη ήταν ένα λάθος και ελπίζω στο µέλλον να µην έχουµε ξανά τέτοιου είδους φαινόµενα».

Αναφορικά µε το αν υπάρχει σκέψη να επιλέγονται ξένοι διαιτητές και σε άλλα παιχνίδια πλην των ντέρµπι, ο κ. Γραµµένος υποστήριξε: «Η συµφωνία που έχει γίνει και µε τις διεθνείς οµοσπονδίες ήταν να ορίζεται ξένος διαιτητής στα ντέρµπι µεταξύ ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυµπιακού και Παναθηναϊκού, όπως και σε αυτά του ντέρµπι της Θεσσαλονίκης, µεταξύ ΠΑΟΚ και Αρη. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΚΕ∆ και του Περέιρα αν θα επιλέξει να ορίσει ξένους διαιτητές και σε άλλα παιχνίδια. Είναι κάτι που θα το δούµε στην πορεία».

«Το VAR είναι επιστήμη»

Για το VAR είπε: «Οταν µιλάµε για VAR, θα πρέπει να ξέρουµε πως πρόκειται για ολόκληρη ιστορία, είναι επιστήµη. ∆εν είναι αυτό που νοµίζει ο πολύς κόσµος, πως το VAR είναι ένα µόνιτορ που βλέπουµε τις φάσεις και ενηµερώνουµε τον διαιτητή. Μέχρι τα µέσα Φεβρουαρίου πιστεύω πως θα έχει ανακηρυχτεί ο µειοδότης, ακολούθως θα ξεκινήσουν τα σεµινάρια των διαιτητών µε προσοµοίωση αλλά και µε live αγώνες. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει για περίπου έξι µήνες, κατά συνέπεια θα είµαστε, πιστεύω, έτοιµοι µε την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου».

Ο κ. Γραµµένος αναφέρθηκε και στο θέµα της επιτροπείας: «Στόχος µας είναι να µη συνεχιστεί η επιτροπεία, όµως θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής: Σε µία αιρετή διοίκηση κανείς δεν µπορεί να επιβάλλει κανόνες, παρά µόνο το status που ισχύει για όλους. Αυτή η επιτροπή είναι συµβουλευτική και -για να είµαστε ακριβοδίκαιοι- µας έχει βοηθήσει σε πολλά ζητήµατα. Ας µη δαιµονοποιούµε, λοιπόν, καταστάσεις. ∆εν είναι ο µπαµπούλας που έρχεται να µας τροµάξει.

Υπάρχει συµβουλευτική συνεργασία». Για το µπαράζ µεταξύ του 13ου της Super League και του 2ου της Football League, δήλωσε: «∆εν έχει αλλάξει κάτι πάνω στο συγκεκριµένο θέµα. Ισχύει. Εχει ανακοινωθεί, κάτι που άλλωστε είναι ειληµµένη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής. ∆εν αλλάζει». Τέλος, µε αφορµή την παρουσία του πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, µίλησε µε κολακευτικά λόγια για τον νυν πρόεδρο της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωµατείων Μακεδονίας, Σάββα ∆ηµητριάδη: «Θα ήθελα να πω και κάτι για το “σπίτι µου”, γιατί αυτό είναι για µένα η ΕΠΣΜ. Χαίροµαι, είµαι συγκινηµένος, διαπιστώνοντας ότι η προσπάθεια ανάπτυξης και αναβάπτισης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου παραµένει πρωταρχικός στόχος της Ενωσης».

Βαγγέλης ΓραμμένοςΕΠΟΑγγελος Αναστασιάδης