Αθλητισμός|21.05.2022 23:13

Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός - Λύγισε τον ΠΑΟΚ σε έναν τελικό που τα είχε όλα

Newsroom

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στους τίτλους! Οι Πράσινοι του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επικράτησαν 1-0 του ΠΑΟΚ σε έναν συγκλονιστικό, συναρπαστικό, γεμάτο ένταση, πάθος αλλά και επεισόδια και διακοπές τελικό και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας μετά από οχτώ χρόνια. Όπως και το 2014 το Τριφύλλι τα κατάφερε απέναντι σε έναν Δικέφαλο που κατέθεσε και την ψυχή του μέσα στο γήπεδο αλλά δεν βρήκε το γκολ που έψαχνε για να σώσει την παρτίδα. Ο τελικός κρίθηκε χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αϊτόρ στο 34' που διαμόρφωσε το τελικό 1-0. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε για 19η φορά το Κύπελλο Ελλάδας!

Ο τελικός άρχισε με ημίωρη καθυστέρηση καθώς λίγο πριν από τη σέντρα δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω των καπνογόνων που άναψαν κι απ' τις δυο πλευρές αλλά και της χρήσης δακρυγόνων που έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τα επεισόδια με οπαδούς. Ο Ισπανός διαιτητής Ματέου Λαόθ διέταξε τις ομάδες να επιστρέψουν στα αποδυτήρια, απ' όπου ξαναβγήκαν για δεύτερο ζέσταμα. Εν τέλει ο τελικός άρχισε στις 20.30...

Το παιχνίδι ξεκίνησε πολύ νευρικά και για τις δυο ομάδες που δεν μπόρεσαν ούτε να κυκλοφορήσουν την μπάλα ούτε και να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα κακό παιχνίδι με πολλά λάθη και μηδαμινή επιθετική δραστηριότητα. Τελικά ο Παναθηναϊκός απείλησε για πρώτη φορά στο 28' σε μια φάση διαρκείας. Ο Κούρτιτς πρόλαβε τον Ιωαννίδη και έδιωξε αλλά η μπάλα πήγε προς τη μικρή περιοχή όπου ο Γκατσίνοβιτς επιχείρησε να σκοράρει με κεφαλιά-ψαράκι που κατέληξε άουτ. Ωστόσο ο διαιτητής Λαόθ κλήθηκε απ' τον VAR για να ελέγξει τη φάση, όπου «είδε» πέναλτι στην προσπάθεια του Βιεϊρίνια να απομακρύνει την μπάλα. Μια απόφαση για την οποία διαμαρτυρήθηκαν έντονα απ' τον ΠΑΟΚ.

Στο 34' ο Αϊτόρ ήταν εύστοχος απ' την άσπρη βούλα ανοίγοντας το σκορ για τους Πράσινους (1-0), που πανηγύρισαν μπροστά στην κερκίδα του ΠΑΟΚ. Ένα αντικείμενο χτύπησε στο χέρι τον Ισπανό σκόρερ και ο διαιτητής Λαόθ διέκοψε εκ νέου το παιχνίδι στέλνοντας και πάλι τις ομάδες στα αποδυτήρια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Στο μεσοδιάστημα υπήρξε ένταση ακόμη και μεταξύ παικτών και παραγόντων και χρειάστηκε η παρουσία αστυνομικής δύναμης στη φυσούνα και στο χώρο προς τα αποδυτήρια σύμφωνα με όσα μετέδωσε η COSMOTE TV.

Το παιχνίδι άρχισε ξανά (απ' το 35ο λεπτό) έπειτα από διακοπή περίπου 30 λεπτών. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να απειλήσει με μακρινό σουτ στο 37' αλλά η πραγματικά μεγάλη ευκαιρία ήταν έργο του ΠΑΟΚ. Στο 44' ο Ζίβκοβιτς σέντραρε και ο Άκπομ που κυριάρχησε στον αέρα, έπιασε την κεφαλιά αλλά ο Μπρινιόλι απέκρουσε εντυπωσιακά κρατώντας το μηδέν για τους Πράσινους.

Στο β' ημίχρονο ο Παναθηναϊκός απείλησε με τον Γκατσίνοβιτς στο 47' και ο ΠΑΟΚ απάντησε στο 58' με τον Μπίσεσβαρ να χάνει μοναδική ευκαιρία για να ισοφαρίσει.

Ο ΠΑΟΚ είχε μια ακόμη τρομερή ευκαιρία με κεφαλιά του Σβαμπ στο 79' αλλά ο Κώτσιρας έσωσε τον Παναθηναϊκό πάνω στη γραμμή. Ο Δικέφαλος άσκησε τρομακτική πίεση μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο αλλά οι Πράσινοι αμύνθηκαν επιτυχημένα με κάθε τρόπο και με αυτοθυσία στο φινάλε κρατώντας μέχρι τέλους το πολύτιμο 1-0. Στο 95' πάντως σε μια φάση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Μιτρίτσα σπρώχθηκε εντός περιοχής με τον αγκώνα απ' τον Χουάνκαρ αλλά ο Λαόθ έδειξε κίτρινη κάρτα στον Ρουμάνο άσο του Δικεφάλου, ενώ κι ο VAR δεν του υπέδειξε να δει τη φάση απ' την οθόνη.

Το σφύριγμα της λήξης της άργησε κι ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στους τίτλους έπειτα από μια οχταετία!

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες (68’ Κουρμπέλης), Γκατσίνοβιτς (76’ Αλεξανδρόπουλος), Αϊτόρ, Παλάσιος (94’ Σάρλια), Ιωαννίδης (76’ Καρλίτος).

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λύρατζης, Βιεϊρίνια (46’ Σίντκλεϊ), Ίνγκασον, Κρέσπο, Αουγκούστο (52’ Σβαμπ), Κούρτιτς, Σοάρες (46’ Ελ Καντουρί), Αντρ. Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ (62’ Μιτρίτσα), Άκπομ (67’ Τσόλακ).

Κύπελλο ΕλλάδαςΠΑΟΚΠαναθηναϊκόςτελικός κυπέλλου