Αθλητισμός|20.08.2022 22:41

«Χρυσή» η φανταστική Τζένγκο στον ακοντισμό! Η 19χρονη αθλήτρια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης

Newsroom

Η απίθανη Ελίνα Τζένγκο τα κατάφερε! Το χρυσό κορίτσι του ελληνικού ακοντισμού κατέκτησε την Ευρώπη και έφερε στην Ελλάδα το πέμπτο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Μετά τα δύο χρυσά της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 35 και 20 χλμ βάδην, το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος και το ασημένιο της Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ, η 19χρονη Τζένγκο έγραψε ιστορία με ακόμα ένα χρυσό.

Σε ένα αγώνισμα που κατά το παρελθόν η Ελλάδα γνώρισε μεγάλες επιτυχίες με τη Σοφία Σακοράφα, την Άννα Βερούλη και τη Μιρέλα Μανιάνη, ήρθε η Τζένγκο για να συνεχίσει τη σπουδαία παράδοση.  Μάλιστα έγινε η τρίτη Ελληνίδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό μετά τη Βερούλη το 1982 στην Αθήνα και τη Μανιάνη το 2002 στο Μόναχο, στο ίδιο στάδιο!

Με βολή στα 65,81μ. κυριάρχησε στον αγώνα καθώς άφησε πίσω της και με διαφορά τις υπόλοιπες ακοντίστριες που δεν μπόρεσαν να την πλησιάσουν. Έκανε ατομικό ρεκόρ, πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 23 ετών και την τρίτη καλύτερη εφετινή επίδοση στον ακοντισμό γυναικών. Κι είναι μόλις 19 ετών... Έγινε η νεαρότερη Ελληνίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης καθώς ξεπέρασε την επίδοση του Τεντόγλου (στο Βερολίνο ήταν 20 ετών και 136 ημερών).

Παράλληλα, σε ηλικία 19 ετών 11 μηνών και 19 ημερών έσπασε ένα ρεκόρ 60 ετών καθώς έγινε η νεαρότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό. Το 1962 η Ελβίρα Οζολίνα από τη Σοβιετική Ένωση κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο σε ηλικία 22 ετών και 341 ημερών. Πλέον κι αυτή η επίδοση ανήκει στην Τζένγκο.

«Να που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα»

«Να που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα». Αυτή η «ατάκα» της Ελίνας Τζένγκο συνοψίζει όλα τα συναισθήματά της, λίγες στιγμές αφού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό. Η 20χρονη Ελληνίδα στις δηλώσεις της στην κάμερα της ΕΡΤ τόνισε: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, δεν ξέρω τι να πω. Χαίρομαι που συνεχίζεται η παράδοση στον ακοντισμό. Δεν ξέρω τι να πω. Το περίμενα πολύ σε αυτόν τον αγώνα, έκανα υπομονή όλη τη χρονιά. Ήξερα ότι θα βγει μια τόσο μεγάλη βολή και τα κατάφερα.

Για μένα ήταν όνειρο να αγωνίζομαι δίπλα στην Σποτάκοβα. Ανατριχιάζω και μόνο που την βλέπω, είναι είδωλο. Μεγάλωσα μαζί της, την έβλεπα στην τηλεόραση και έλεγα ότι θα αγωνιστώ δίπλα της. Να που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Είμαι πολύ χαρούμενη.

Ευχαριστήθηκα πολύ την πρώτη βολή, ήταν σταθερή και ήξερα ότι θα με βάλει σίγουρα στην οκτάδα. Μετά χαλάρωσα και πίστευα ότι θα τα δώσω όλα, έτσι κι έκανα. Τσίριζα, φώναζα όταν έκανα την 65άρα βολή. Τη σκεφτόμουν όλη την ώρα, είμαι πολύ χαρούμενη.

Όλα τα παιδιά της ελληνικής αποστολής μού έδωσαν θετική ενέργεια. Ακόμη και στο ξενοδοχείο μού έλεγαν ότι θα με υποδεχθούν με κρασί και σαμπάνια. Το περίμεναν περισσότερο από μένα ότι θα κερδίσω, αυτό μου έδωσε μεγάλη ώθηση».

H ώρα της απονομής

Η Τζένγκο ήταν χαρούμενη και συγκινημένη κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ γνώρισε την αποθέωση απ' τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής...

Η εξέλιξη του αγώνα

Η Τζένγκο άρχισε τον αγώνα της εντυπωσιακά καθώς την ώρα που οι άλλες αθλήτριες δεν μπορούσαν καν να πλησιάσουν τα 60 μέτρα, εκείνη εκτόξευσε το ακόντιο στα 60,82 μ.! Πήρε εξαρχής τα ηνία στον αγώνα...

Η Τζένγκο αποφορτίστηκε πλήρως με την πρώτη καλή βολή της και στη συνέχεια έστειλε μήνυμα... μεταλλίου! Πήρε φόρα και κάρφωσε το ακόντιο στα 65,81μ. αφήνοντας τις αντιπάλους περισσότερα από πέντε μέτρα πίσω! Επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ για τη 19χρονη ακοντίστρια.

Η Τζένγκο άφησε την τρίτη βολή της με δεδομένο ότι φυσικά είχε εξασφαλίσει θέση στην οχτάδα κι ως εκ τούτου άλλες τρεις προσπάθειες. Μάλιστα ως πρώτη στον αγώνα πια, είχε το πλεονέκτημα της τελευταίας βολής μεταξύ των οχτώ φιναλίστ. Η τέταρτη βολή της μετρήθηκε στα 59,40μ., ενώ η πέμπτη βολή ήταν χαμηλή και την έβγαλε άκυρη...

Η κατάταξη του τελικού

  1. Ελίνα Τζένγκο 65.81μ.
  2. Αντριάνα Βιλάγκος (Σερβία) 62.01μ.
  3. Μπαρμπόρα Σποτάκοβα (Τσεχία) 60.68μ.
  4. Ρέκα Ζιλάγκι (Ουγγαρία) 60.57μ.
  5. Μαρτίνα Ρατέι (Σλοβενία) 59.36μ.
  6. Λιβέτα Γιασιουναϊτέ (Λιθουανία) 58.95μ.
  7. Τίνα Μίζε (Λετονία) 58.11μ.
  8. Νικόλ Ταμπατσκόβα (Τσεχία) 57.93μ.
  9. Μαντάρα Παλαμέικα (Λετονία) 56.55μ.
  10. Βικτόρια Χάντσον (Αυστρία) 56.07μ.
  11. Ανίκα Μαρί Φουχς (Γερμανία) 54.52μ.
  12. Νικόλα Ογκροντνίκοβα (Τσεχία) 54.48μ.
Ελίνα ΤζένγκοακοντισμόςΕυρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου