Αθλητισμός|22.08.2022 15:00

Όραμα, ανάληψη ευθύνης, εγγυήσεις και απαιτήσεις από τον Ιβάν Σαββίδη

Τριαντάφυλλος Πετκανόπουλος

Σκέψεις για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ στο σημερινό παγκόσμιο ποδοσφαιρικό περιβάλλον

Στην πιο κρίσιμη στιγμή ο Ιβάν Σαββίδης βγήκε και ξεκαθάρισε τα πράγματα στον ΠΑΟΚ. Έδωσε ένα νέο όραμα με τη φράση: «Δεν έχω μάθει ποτέ να είμαι δεύτερος», ανέλαβε τις δικές του ευθύνες, τονίζοντας ταυτόχρονα σημεία που δεν τον ικανοποιούν, καθόρισε τις απαιτήσεις του και τις ευθύνες των στελεχών, στο εξής. Προσέφερε σιγουριά από τη μεριά του για το μέλλον της ομάδας μέχρι να εξασφαλιστεί ο στόχος της αυτάρκειας. Έδωσε στίγμα αλλαγής, αντεπίθεσης και αυτοπεποίθησης, ζήτησε χρόνο για μια νέα ομάδα που «χτίζεται», ενώ πολύ σημαντικό είναι, ότι ζήτησε από όλους προτάσεις βελτίωσης.

1) Όραμα

Η παρέμβασή του ήταν καταλυτική καθώς έδωσε ένα νέο όραμα στους φίλους τα ομάδας, οι οποίοι ζούσαν σε ένα μείγμα κατήφειας, απαισιοδοξίας και δυσαρέσκειας, με τη φράση του: «Δεν έχω μάθει ποτέ να είμαι δεύτερος. Ο στόχος πρέπει να είναι για την ομάδα μου η πρώτη θέση».

2) Ευθύνη

Η παρέμβαση του ιδιοκτήτη της ομάδας ήταν επίσης σημαντική, αφού ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για όσα δεν πήγαν καλά φέτος, καθώς η ανάληψη της ευθύνης από την ηγεσία μετά από μια καταστροφή είναι πάντοτε κάτι λυτρωτικό.

3) Υπευθυνότητα από όλους

Ταυτόχρονα όμως κατέστησε και όλους υπεύθυνους για τις ενέργειές τους στο εξής, λέγοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος από πολλούς τομείς και: «Όλες οι αστοχίες, καταλήγουν να καλύπτονται πάντα από εμένα». Τόνισε μάλιστα πως όλοι κρίνονται σημειώνοντας ότι: «Θέλω μαζί μου ανθρώπους που δεν βλέπουν μόνο προβλήματα, αλλά και τις λύσεις τους. Πλησιάζουμε τα γενέθλια του ενός αιώνα ζωής του ΠΑΟΚ και από τώρα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πώς θα φτάσουμε εκεί και με ποιους θα φτάσουμε εκεί...»

4) Απαιτήσεις

Παράλληλα ξεκαθάρισε τις απαιτήσεις του: «Απαιτώ από όλους την πλήρη ετοιμότητα κάθε εβδομάδα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές δεν θα έχουν τις ιδανικές συνθήκες για να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Χρειάζεται να ισορροπήσει το ρόστερ και να πουληθούν ή να αποχωρήσουν ποδοσφαιριστές που δεν είναι στα πλάνα του προπονητή».

5) Εγγύηση - Σιγουριά

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της παρέμβασης Σαββίδη ήταν ότι επανέφερε τη σιγουριά και την ασφάλεια τόσο σε βραχυχρόνιο επίπεδο: «Το ρόστερ δεν έχει κλείσει», όσο και σε μεσοπρόθεσμο: «Στην πιο δύσκολη χρονιά παγκοσμίως, το φετινό έλλειμμα είναι μεγάλο και θα εγγυηθώ εγώ την κάλυψή του. Εξασφαλίζω τη χρηματοδότηση για να διεκδικούμε υψηλούς στόχους», αλλά και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα: «Στην πιο δύσκολη συγκυρία, εγώ θα είμαι εκεί στηρίζοντας όχι μόνο την ομάδα, αλλά ξεκινώντας ιστορικά έργα, όπως το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο».

6) Υποβολή προτάσεων

Σημαντικότερο ίσως όλων, σε σχέση και με την προηγούμενη λειτουργία του συλλόγου, είναι το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης, παρατηρώντας ότι: «Χρειάζεται να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς, να αναδιοργανώσουμε την ομάδα σε όλες τις δομές της», ζήτησε από όλους τις προτάσεις τους για τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που χρειάζονται τα τμήματά τους.

Σκέψεις για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ στο σημερινό περιβάλλον

Σύμφωνα με την επιστήμη της διοίκησης, οι ιδέες γεννιούνται στο μυαλό οποιουδήποτε εμπλεκόμενου και όχι μόνο των στελεχών και, όπως δηλώνει η πυραμίδα των ιδεών, χρειάζονται αρκετές αρχικές ιδέες ώστε να προκύψουν οι λίγες τελικά εφαρμόσιμες.

Υπό αυτό το πρίσμα, κάποιες σκέψεις για την μελλοντική λειτουργία και τη δημιουργία του νέου μεγάλου ΠΑΟΚ:

Ι) Η συνισταμένη των απόψεων και των ιδεών

Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμη η συνισταμένη των απόψεων, των μελών ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων, δεν λαθεύει ποτέ. Η ομάδα πρέπει να αφουγκράζεται και τις αντίστοιχες απόψεις όλων των φίλων της ομάδας, ώστε να σχηματίζει την συνισταμένη. Το ίδιο ως προς τις απόψεις των στελεχών. Κάποτε οι απόψεις μιας μόνο ομάδας ανθρώπων που ήταν κοντά στον πρόεδρο, επηρέασαν τη μη πρόσληψη ενός προπονητή (μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης) που είχε συμφωνήσει. Ίσως οι τίτλοι να ήταν διπλάσιοι.

ΙΙ) Επιστήμη – Τεχνολογία - Management

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό. Η είσοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας επηρεάζουν τα πάντα. Το Management πρέπει πια να είναι επαγγελματικό και σύγχρονο. Τις δύο ομάδες – εκπλήξεις στην Αγγλία, Μπράιτον και Μπρέτφορντ διοικούν δύο γκουρού του παγκόσμιου management. Οι δύο θυγατρικές τους, Μίντιλαντ στη Δανία και Ουνιόν Σεν Σιλουάζ στο Βέλγιο, πέτυχαν μικρά ποδοσφαιρικά θαύματα εφαρμόζοντας πολλές καινοτομίες και τη χρήση των Big Data. Απαιτείται ίσως λιγότερος συγκεντρωτισμός και εμπιστοσύνη – ευελιξία στα στελέχη. Ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί έναν σπουδαίο και επαγγελματία Manager από την αγορά, όχι απαραίτητα βαθύ γνώστη του ποδοσφαίρου και φίλο της ομάδας. Ωστόσο, υπάρχουν και τέτοιοι. Παράλληλα η ομάδα έχει ανάγκη από μια μεγάλη διεθνή και αναγνωρισμένη προσωπικότητα του ποδοσφαίρου σε κάποιο πόστο.

ΙΙΙ) Σταθερότητα προπονητών και τεχνικών διευθυντών

Οι πολλές αλλαγές προπονητών και τεχνικών διευθυντών δεν μπορούν να βοηθήσουν. Στη 10ετία η ομάδα άλλαξε περισσότερους από δέκα και στα δύο πόστα. Ω του θαύματος όμως, όταν ταυτίστηκε για δύο χρόνια η θητεία των δύο περισσότερο μακροημερευσάντων εξ’ αυτών, αναφέρομαι στο δίδυμο Μίχελς-Λουτσέσκου, έγιναν τα… θαύματα.

IV) Στρατηγική προσήλωση

Επίσης, ένα έλλειμμα είχε σημειωθεί στην στρατηγική προσήλωση. Όπως είναι γνωστό οι τακτικές κινήσεις που δεν εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχέδιο, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς την αποτυχία (Σουν Τζού). Η ομάδα συχνά λειτούργησε με βραχυπρόθεσμες τακτικές κινήσεις, χωρίς μεγάλο Σχέδιο. Κάποτε, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης και προπονητής συμφώνησαν σε κάποια πράγματα, με βάση τις αρχές ενός στρατηγικού σχεδίου: Αντικειμενικοί στόχοι – απαιτούμενοι πόροι – Σχέδιο - Ενέργεια. Στη συνέχεια όμως δεν έγινε τίποτε ως προς την παροχή των συμφωνηθέντων πόρων, με αποτέλεσμα να αρχίσει η διάλυση της ομάδας των «ανικήτων». Επίσης, το στρατηγικό σχέδιο Άρνεσεν κρίθηκε ως εξαιρετικό, υιοθετήθηκε από την ομάδα με ενθουσιασμό, αλλά μετά από την αποχώρησή του, όχι απλά εγκαταλείφθηκε, αλλά πήγαμε και πάλι στο εντελώς αντίθετο μοντέλο.

V) Ικανοποίηση φιλάθλων – πελατών

Ο πρόεδρος μίλησε για μια ομάδα που θα αναγκάσει τους φιλάθλους της να στέκονται δίπλα της. Η ικανοποίηση του πελάτη σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμος παράγοντας σε μια εταιρία, ακόμη και ποδοσφαιρική, όπου πελάτης είναι οι φίλαθλοι και ειδικά εκείνοι που αγοράζουν τα διαρκείας. Η ομάδα πρέπει να τους ικανοποιήσει περισσότερο για να τους προσελκύσει και όχι μόνο με το παιχνίδι της. Mε όλα. Από την καθαριότητα στις κερκίδες, τις εκπλήξεις με μικρά σόου στο περιθώριο των αγώνων, όπως κάνουν πια πολλές ομάδες της Ευρώπης και κυρίως με την αποτροπή του φαινομένου να χάνουν κάθε χρόνο οι κάτοχοι των διαρκείας, πληρωμένους αγώνες, εξ’ αιτίας των ενεργειών λίγων που δεν σέβονται την ομάδα.

VΙ) Πετυχημένα μοντέλα ομάδων προς μελέτη

Τέλος, βλέπουμε στην Ευρώπη ομάδες να ξεπετάγονται από το πουθενά. Ήδη φέτος οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ στα προηγούμενα χρόνια κατέκτησαν τίτλους και διακρίσεις, ομάδες οι οποίες ήταν παντελώς άγνωστες. Σημαντικό ρόλο παίζουν η τεχνολογία, το σωστό management, η ανακάλυψη και αξιοποίηση αγορών όπως η Αφρική. Οι μικροί αντεπιτίθενται με ευελιξία και φρέσκα μυαλά στους μεγάλους μεν, αλλά βραδυκίνητους συλλόγους. Δεν τους φοβούνται πια. Υπάρχουν μοντέλα ομάδων οι οποίες ξεπετάχτηκαν από την αφάνεια, τα οποία αξίζει να μελετηθούν.

Πάντα βλέπεις ποιος και πώς έκανε καλά στο παρελθόν αυτό που θέλεις να κάνεις.

Τα μοντέλα της Λουντογκόρετς στη Βουλγαρία, της Βιτόρια Πλζεν στην Τσεχία, της Κοπεγχάγης στη Δανία, της Ουνιόν Βερολίνου στη Γερμανία, της Αταλάντα στην Ιταλία, της Σεβίλλης στην Ισπανία, ακόμη και της Σερίφ Τιρασπολ, της Καραμπάγκ και της Τραμπζονσπορ, αξίζει να μελετηθούν. Όχι έτσι απλά, αλλά διεξοδικά από ειδικούς οι οποίοι θα υποβάλουν Εκθέσεις και Συμπεράσματα. Από αυτά μπορούν να αντληθούν επίσης πολλές χρήσιμες ιδέες για τη δημιουργία του νέου και ακόμη μεγαλύτερου ΠΑΟΚ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ