Αθλητισμός|24.09.2022 03:00

Ανεπανάληπτες στιγμές στο αντίο του Ρότζερ Φέντερερ: Αποθέωση, δάκρυα και συγκίνηση στο τελευταίο ματς με συμπαίκτη τον Ράφα Ναδάλ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP

Μετά από 24 χρόνια καριέρας, 20 κερδισμένα Grand Slam, 103 τίτλους ATP, 310 εβδομάδες στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, 2 ολυμπιακά μετάλλια και περισσότερους από 1500 αγώνες, ο 41χρονος Ρότζερ Φέντερερ αποχαιρέτησε το τένις. Ο σπουδαίος Ελβετός, ο πληρέστερος τενίστας όλων των εποχών, έδωσε τον τελευταίο αγώνα της ασύλληπτης καριέρας του στο Laver Cup έχοντας στο πλευρό του τον άλλοτε μεγάλο του αντίπαλο αλλά και καλό του φίλο Ράφα Ναδάλ σε ένα ιστορικό παιχνίδι.

Οι δυο τους βρέθηκαν 40 φορές αντιμέτωποι στο κορτ (οι 24 σε τελικούς!) δίνοντας μερικές απ' τις σπουδαιότερες μάχες στην ιστορία του τένις. Η αντιπαλότητά τους ήταν μια απ' τις μεγαλύτερες στην ιστορία του αθλητισμού δίχως όμως ποτέ να ξεφύγει απ' τα όρια του ευ αγωνίζεσθαι. Ένα φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές... Και μέσα απ' αυτή τη μεγάλη αντιπαλότητα προέκυψε μια μεγάλη φιλία. Και τι ιδανικό φινάλε για τον αξεπέραστο Φέντερερ: το τελευταίο του επίσημο ματς με συμπαίκτη στο διπλό του Laver Cup τον Ναδάλ, προπονητή τον θρυλικό Σουηδό Μπιορν Μποργκ για την Team Europe και τον έτερο μεγάλο αντίπαλο Νόβακ Τζόκοβιτς να αποθεώνει απ' τον πάγκο μαζί με τον Άντι Μάρεϊ, τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον Ματέο Μπερετίνι και τον Κάσπερ Ρουντ!

Κάπως έτσι 42 τίτλοι Grand Slam βρέθηκαν στην ίδια πλευρά του γηπέδου σε μια ιστορική βραδιά για το τένις. Και ο ένας και μοναδικός Ρότζερ Φέντερερ, έχοντας στο πλευρό του τον μυθικό Ράφα Ναδάλ, δεν θα μπορούσε παρά να φύγει χαμογελώντας απ' το κορτ. Ένας γεννημένος νικητής, ένας τζέντλεμαν των γηπέδων, ένας πραγματικός πρωταθλητής, αποχωρεί απ' το τένις «πλήρης ημερών» και επιτυχιών.

Το φινάλε γράφτηκε όπως αρμόζει στον ανεπανάληπτο Φέντερερ: σε μια κατάμεστη O2 Arena στο Λονδίνο και εν μέσω αποθέωσης. Κι ο ίδιος το χάρηκε και το διασκέδασε με την ψυχή απ' το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Τη στιγμή που ο Φέντερερ και ο Ναδάλ βγήκαν στο γήπεδο επικράτησε πανδαιμόνιο, όπως και σε κάθε χτυπημά τους. Κι ο μεγάλος Ελβετός παρά το γεγονός ότι είχε παίξει σε επίσημο ματς περίπου πριν από ενάμιση χρόνο, πρόσφερε ορισμένα αδιανόητα χτυπήματα. Όπως εκείνο που πέρασε κυριολεκτικά την μπάλα απ' το μάτι της βελόνας στην άκρη του φιλέ, αναγκάζοντας ακόμα και τον προπονητή της Team World, Τζον ΜακΕνρό να ζητήσει απ' τον διαιτητή να μετρήσει ο πόντος υπέρ του Φέντερερ και του Ναδάλ.

Ο Φέντερερ και ο Ναδάλ μολονότι ουσιαστικά επρόκειτο για αγώνα επίδειξης, απέδειξαν ότι δεν θέλουν να χάνουν ούτε στα... φιλικά και έδωσαν μια σπουδαία παράσταση παίζοντας σαν σε τελικό Grand Slam,  πανηγυρίζοντας με ένταση και πάθος κάθε πόντο τους. Η ήττα με 2-1 σετ απ' τους Αμερικανούς Τζακ Σοκ και Φράνσις Τιαφό ελάχιστη σημασία έχει, καθώς με το φινάλε του αγώνα ακολούθησε η αποθέωση.

Ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν φανερά συγκινημένος και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του κατά τη διάρκεια του ανεπανάληπτου standing ovation απ' το κοινό, της θερμής αγκαλιάς απ' τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους κι αργότερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Τζιμ Κούριερ. Ιδίως όταν αναφέρθηκε στα παιδιά του και τη γυναίκα του Μίρκα και τη στήριξη που του παρείχε όλα αυτά τα χρόνια, δεν άντεξε και ξέσπασε σε κλάματα όπως και η σύζυγός του. Τη συγκίνησή του δεν έκρυψε και ο Ράφα Ναδάλ, ο οποίος επίσης ήταν δακρυσμένος.

Κι οι συγκινητικές στιγμές συνεχίστηκαν όταν κατέβηκαν στο κορτ η Μίρκα, τα τέσσερα παιδιά του (τα δίδυμα κορίτσια και τα δίδυμα αγόρια) και οι γονείς του. Άπαντες έκλαιγαν γοερά...

«Πρέπει να αντέξω» είπε προηγουμένως ο Ρότζερ. «Ηταν μία υπέροχη μέρα. Όπως το ονειρευόμουν. Είπα στα παιδιά ότι είμαι ευτυχισμένος κι όχι λυπημένος που φεύγω. Εκανα τα πάντα για να παίξω για τελευταία φορά. Δεν είχα στρες. Αλλά χαίρομαι που έπαιξα το ματς. Το να παίζω με τον Ράφα αυτό το ματς και να έχω τόσους θρύλους εδώ στο αντίο μου... Εκπληκτικό να έχω εδώ μαζί μου και τον Νόβακ με τον Αντι. Δεν ήθελα να είμαι μόνος στο τελευταίο ματς. Πάντα αισθανόμουν παίκτης ομάδας. Οχι μοναχικός. Είναι γιορτή για μένα και σας ευχαριστώ. Ημουν χαρούμενος που απλά έπαιζα τένις. Δεν περίμενα ότι θα κάνω τέτοια καριέρα. Θα το έκανα ξανά από την αρχή» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα λόγια του Τζον ΜακΕνρό για τον Φέντερερ καταδεικνύουν το μεγαλείο του αθλητή και αποτυπώνουν την απόλυτη αλήθεια: «Είναι ο πιο όμορφος παίκτης που έχω δει ποτέ στο γήπεδο. Υποκλινόμαστε μπροστά στον Ρότζερ Φέντερερ»...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρότζερ ΦέντερερΝόβακ ΤζόκοβιτςΣτέφανος ΤσιτσιπάςLaver CupΤένιςΡάφαελ Ναδάλ