Αθλητισμός|08.10.2022 21:23

Μεγαλύτερα συμβόλαια και βρισιές στην προπόνηση των Γουόριορς: Το παρασκήνιο πίσω από την γροθιά του Γκριν στον Πουλ

Πασχάλης Γαγάνης

Το αίτημα του Τζόρνταν Πουλ για μεγαλύτερο συμβόλαιο και το γεγονός ότι ο γκαρντ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς φαίνεται να ζήτησε ορισμένα «εύκολα» φάουλ κατά την διάρκεια της προπόνησης της ομάδας φαίνεται ότι είναι τα δύο γεγονότα που βρίσκονται πίσω από την εν ψυχρώ γροθιά που του έριξε στο πρόσωπο ο Ντρέιμοντ Γκριν. Τις τελευταίες ώρες, το περιστατικό έχει γίνει νούμερο ένα θέμα συζήτησης στον κόσμο του NBA, με την λίγκα -που άλλοτε έχει επιδείξει το σκληρότερό της πρόσωπο για τέτοιου είδους θέματα- να μην μοιάζει διατεθειμένη να τιμωρήσει των πάουερ φόργουορντ των πρωταθλητών και βασικό πυλώνα της δυναστείας που έχει χτίσει την τελευταία δεκαετία η ομάδα του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Η κόντρα των δύο συμπαιχτών που λίγους μήνες πριν πανηγύριζαν πίνοντας σαμπάνια το τέταρτο πρωτάθλημα των Γουόριορς τα τελευταία επτά χρόνια (ο Γκριν είχε κομβικό ρόλο σε όλα, ενώ νεαρός Πουλ στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής), δεν φαίνεται να είναι κάτι καινούργιο.

Σύμφωνα με το Athletic, Γκριν και Πουλ είχαν λεκτικούς διαπληκτισμούς στο παρελθόν, ενώ ο Γκριν είχε πει στο δημοφιλές podcast που έχει δημιουργήσει με όνομα «The Draymond Green Show», ότι διασκέδαζε να βλέπει τους άλλους δύο σούπερσταρ της ομάδας, Κλέι Τόμπσον και Στεφ Κάρι να νικούν και να «ταπεινώνουν» τον Πουλ σε διαγωνισμό 3 πόντων κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Παράλληλα το Yahoo Sports σημειώνει ότι οι παίκτες των Γουόριρς έχουν παρατηρήσει μια αλλαγή στη συμπεριφορά του νεαρού γκαρντ, ο οποίος την διάρκεια της περσινής σεζόν άλλαξε επίπεδο και εκτόξευσε του αριθμούς του από 19,4 λεπτά συμμετοχής ανά ματς με 12 πόντους, 1,8 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ στην κακή για τους Γουόριορς προπέρσινη σεζόν (έμειναν εκτός πλέιοφ) σε 30 λεπτά συμμετοχής ανά ματς με 18,5 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 4,0 ασίστ στην περσινή πρωταθληματική σεζόν.

Όπως ήταν φυσικό λοιπόν ο Πουλ, που απέδειξε πόσο κομβικός είναι ο ρόλος του στην ομάδα, ζητά τώρα μεγαλύτερο συμβόλαιο… και κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα για τους Γουόριος. Παρόλο που το χρήμα ποτέ δεν ήταν «πρόβλημα» για τον πλούσιο οργανισμό του Σαν Φρανσίσκο αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το σάλαρι καπ προκειμένου να πληρωθούν οι Κάρι, Τόμπσον, Γκριν και Γουίγκινς και έτσι η ανανέωση του Πουλ θα τους κοστίσει πολύ περισσότερο από τα χρήματα που θα δώσουν στον ίδιο τον παίκτη, λόγω του φόρου πολυτελείας που καλείται να καταβάλει κάθε ομάδα που ξεπερνά το σάλαρι καπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γούριορς για την σεζόν που ξεκινά σε λίγες ημέρες θα πληρώσουν για συμβόλαια παικτών 198,196,149 δολάρια, με τον Πουλ να λαμβάνει μόλις 4 εκατομμύρια.

Και ο Γκριν θέλει περισσότερα χρήματα

Σύμφωνα με το TMZ, το οποίο πλήρωσε 2,6 εκατ, δολάρια για να δημοσιεύσει το βίντεο της γροθιάς που τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του κόσμου, δημοσίευσε κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες γύρω από το περιστατικό.

Σύμφωνα με το μέσο, όσοι ζουν μέσα στον οργανισμό των Γουόριος γνωρίζουν ότι ο Πουλ θα λάβει τελικά την πολυπόθητη για εκείνον επέκταση συμβολαίου , η οποία θα συνεπάγεται και τεράστια αύξηση των απολαβών του. Την ίδια στιγμή όμως και ο Ντρέιμοντ Γκριν φαίνεται πως ζητά επέκταση του συμβολαίου του με αύξηση αποδοχών, κάτι που όπως εξηγήθηκε παραπάνω, είναι περίπλοκο και ιδιαίτερα κοστοβόρο, ειδικά όταν μιλάμε για έναν παίκτη ο οποίος την σεζόν 2023 / 2024 θα είναι 34 ετών και αν υπογράψει τον όρο της επέκτασης στο υπάρχον του συμβόλαιο θα λάβει 27,5 εκατ. δολάρια.

Αν δεν εκμεταλλευτεί τον όρο, ο Γκριν θα μείνει ελεύθερος το 2024. Ο Γκριν έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν πιστεύει ότι ο ίδιος και οι Ουόριορς θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στην τρέχουσα σεζόν. Με δεδομένο τον ρόλο του στην ομάδα και τη συμβολή του σε τέσσερις κατακτήσεις πρωταθλημάτων, οι πολεμιστές δύσκολα θα επιτρέψουν να φύγει ο Γκριν από το Σαν Φρανσίσκο.

Τα «γαλλικά» στην προπόνηση

Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το δίκτυο, οι οποίες βρίσκονταν στην προπόνηση όπου ο Γκριν γρονθοκόπησε τον Πουλ, τις προηγούμενες ημέρες ο νεαρός γκαρντ συμπεριφερόταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και συγκεκριμένα με αλαζονικό τρόπο.

Στην προπόνηση της περασμένης Τετάρτης, όπου ο Γκριν έριξε την γροθιά, ο Πουλ ζήτησε πολλά φάουλ κατά τη διάρκεια ενός εσωτερικού διπλού με τα οποία ο Γκριν διαφωνούσε. Μάλιστα ο πολύπειρος φόργουορντ ο οποίος είναι γνωστός για την αθυροστομία του και σπεσιαλίστας στο trash talk αποκάλεσε πολλές φορές τον νεαρό «σκύλα» (bitch).

Τα πράγματα κλιμακώθηκαν όταν ο Πουλ φέρεται να καυχήθηκε για την αύξηση που θα πάρει και συγκεκριμένα είπε: «Ξέρεις τι συμβαίνει, Ντρέιμοντ». Τότε ο Γκριν μπήκε στο πρόσωπο του Πουλ και απάντησε: «Όχι δεν ξέρω, τι συμβαίνει;».

Στη συνέχεια, όπως φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε το TMZ Sports, ο Πουλ έσπρωξε τον Γκριν προς τα πίσω και εκείνος χτύπησε με γροθιά τον συμπαίκτη του στο σαγόνι, σωριάζοντας τον στο έδαφος.

Οι αντιδράσεις του Γκριν και των υπόλοιπων Γουόριορς

Ο MVP, Στεφ Κάρι ο πολύπειρος βετεράνος Αντρε Ιγκουοντάλα και ο προπονητής Στιβ Κερ υπερασπίστηκαν τον Πουλ τις τελευταίες ώρες ... αρνούμενοι ότι η συμπεριφορά του είχε οποιαδήποτε σχέση με τον καβγά. Ο Στεφ μάλιστα όταν δέχτηκε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε αυτές τις φήμες «bullshit». Και ο γενικός διευθυντής των Γουόριορς, Μπομπ Μάιερς, αρνήθηκε ότι τα συμβόλαια έχουν σχέση με την ένταση μεταξύ των δύο παικτών ή με τον καβγά που σημειώθηκε.

Από την άλλη πλευρά ο Ντρέιμοντ Γκριν, που έχει ζητήσει «συγγνώμη» για την πράξη του από την Πέμπτη, μίλησε για το συμβάν στο podcast του και υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι δεν μπαίνει στο γήπεδο μπάσκετ για να χτυπήσει κάποιον. «Όταν πηγαίνω σε ένα γήπεδο μπάσκετ, δεν πηγαίνω εκεί για να χτυπήσω κανέναν στο στόμα», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Δεν βγαίνω εκεί έξω για να τσακωθώ με κανέναν. Βγαίνω στο γήπεδο του μπάσκετ για να κερδίσω απλά έναν αγώνα μπάσκετ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπεύθυνος για το συμβάν είναι ο Πουλ με την συμπεριφορά του.

Η δημόσια συγγνώμη στον Πουλ και την οικογένειά του

Τελικά το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Σαν Φρανσίσκο, ο τέσσερις φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ μίλησε για το περιστατικό με τον Πουλ, ζητώντας «συγγνώμη» στον νεαρό γκαρντ αλλά και στην οικογένειά του, ενώ παραδέχτηκε ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος. «Έκανα λάθος στις ενέργειές μου που συνέβησαν την Τετάρτη και γι' αυτό ζήτησα συγγνώμη από την ομάδα μου. Ζήτησα συγγνώμη από τον Τζόρνταν», δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μια τεράστια αμηχανία που. Όχι μόνο για μένα, καθώς ήμουν αυτός που διέπραξε την πράξη ... αλλά και για την ντροπή που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τζόρνταν και που πρέπει να αντιμετωπίσει η ομάδα και ολόκληρος ο οργανισμός. Αλλά και η οικογένεια του Τζόρνταν. Η οικογένειά του είδε αυτό το βίντεο. Η μητέρα του, ο πατέρας του είδαν αυτό το βίντεο. Αν η μητέρα μου έβλεπε αυτό το βίντεο... ξέρω πώς θα ένιωθε η μητέρα μου».

«Το πιο σημαντικό είναι να βάλει ο καθένας την δουλειά που πρέπει προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο και εγώ δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να γίνει η αιτία για να μην γίνει αυτό. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξεκινήσω τη διαδικασία της ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μέσα σε μία αδερφότητα μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και τότε είναι που πρέπει να φτιάξεις ξανά την κατάσταση», είπε ο φόργουορντ των πρωταθλητών και εν συνεχεία μίλησε για την σχέση του με τον Πουλ:

«Με τον Τζόρνταν είχαμε μία πολύ καλή προσωπική σχέση. Προσπάθησα να τον βάλω κάτω από τις φτερούγες μου και τον ενθάρρυνα να έχει φωνή και να είναι αληθινός με τον εαυτό του. Είναι δουλειά μου να προσπαθήσω να φτιάξω ξανά αυτή τη σχέση αλλά όταν εκείνος θα είναι έτοιμος και αν ποτέ το θελήσει. Είναι δική του επιλογή και οφείλω να δεχτώ ό,τι και αν αποφασίσει ο Τζόρνταν» είπε.

Ο Γκριν ισχυρίστηκε παράλληλα ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με το ποιος από τους δύο θα πάρει χρήματα από νέο συμβόλαιο γιατί «δεν μετράει στα λεφτά στις τσέπες των άλλων», αλλά απέδωσε το περιστατικό στην «παρορμητικότητά του». «Έχω κάνει πολύ δουλειά για να το βελτιώσω και πρέπει να κάνω ακόμα περισσότερη. Είναι μία συνεχής διαδικασία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν το χειρίστηκα καλά, απέτυχα σαν άνδρας και σαν ηγέτης αυτής της ομάδας και πρέπει να το αντιμετωπίσω».

Τα απόνερα της γροθιάς - Όλα θυμίζουν 2018 και όλα διαφέρουν

Ο Γκριν δεν προπονήθηκε την Πέμπτη με την υπόλοιπη ομάδα και οι Γουόριορς εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να τιμωρήσουν τον παίκτη για το επεισόδιο, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν, άλλωστε όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω τους και οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες αν το αφήσουν αν περάσει έτσι…

Την ίδια στιγμή οι Γουόριορς σχεδιάζουν να λάβουν «κάθε δυνατή νομική ενέργεια» για να βρουν το άτομο που βρίσκεται πίσω από την διαρροή του βίντεο. Πηγές του ESPN μεταδίδουν ότι η ομάδα έχει συνεννοηθεί με το NBA σχετικά με τα βήματα που θα ακολουθηθούν για εντοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαρροή.

Από την άλλη πλευρά, είναι απίθανο να αποβάλλουν τον Γκριν ακόμα και για περιορισμένο αριθμό αγώνων, καθώς όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψει στις προπονήσεις άμεσα. Πριν διαρρεύσει το βίντεο, ο Μπομπ Μάιερς δήλωσε ότι δεν περιμένει ο Γκριν να χάσει κανένα παιχνίδι ενώ ο Στιβ Κερ δήλωσε ότι ο παίκτης θα επιστρέψει με την ομάδα στην προπόνηση του Σαββάτου.

Ωστόσο, μετά το την διαρροή του βίντεο ο Γκριν αποφάσισε να αποχωρήσει από την καθημερινότητα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό το χρονικό διάστημα, αν και ο ίδιος είπε ότι θέλει να πάρει το δαχτυλίδι του στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Επομένως, αν και η πλευρά του Πουλ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, κανείς μέσα στον οργανισμό δεν φαίνεται να θέλει να βρεθεί εκτός ομάδας ο στυλοβάτης της άμυνας των πρωταθλητών που ταυτόχρονα πάιζει κομβικό ρόλο στο επιθετικό τους πλάνο. Άλλωστε έχουν ακόμα ένα πρωτάθλημα να κερδίσουν, το οποίο ξεκινά σε λίγες ημέρες και θέλουν να τη σβήσουν γρήγορα. Εξάλλου οι μνήμες από το 2018 είναι ακόμα νωπές.

Τότε ένας καυγάς ανάμεσα στον Γκριν και τον σούπερ σταρ της ομάδας Κέβιν Ντουράντ (είχε αναδειχθεί δύο συνεχόμενες χρονιές MVP των τελικών του NBA) ίσως να ήταν εκείνος που άλλαξε την ιστορία της λίγκας και έβαλε τους «Πολεμιστές» σε φάση ανασύνταξης που κράτησε τέσσερα χρόνια, πριν φτάσουν ξανά στο Έβερεστ του Παγκόσμιου μπάσκετ.

Σε τέλος ενός οριακού παιχνιδιού με τους Κλίπερς ο Γκριν αποφάσισε να μην πασάρει στον Ντουράντ αλλά να επιτεθεί κατά μέτωπο, με αποτέλεσμα να χάσει την μπάλα και σε μία στιγμή δυναστεία να μετατραπεί σε μια μεγάλη σαπουνόπερα. Οι σχέσεις των δύο παικτών που είχαν διαταραχθεί και πριν το συμβάν έφτασαν στο ναδίρ.

Η ιστορία κράτησε ολόκληρη τη σεζόν, επειδή ο Γκριν ποτέ δεν ανέλαβε πραγματικά την ευθύνη του. Ίσως αν είχε ζητήσει απλά μία «συγγνώμη» όχι μόνο για εκείνο το συμβάν αλλά γενικότερα για την συμπεριφορά του προς τον KD, ίσως ο δεύτερος να μην έφευγε από την ομάδα. Φυσικά ρόλο στην απόφασή του έπαιξαν και οι χαμένοι τελικοί απέναντι στους Ράπτορς, (στους οποίος οι τραυματισμοί των Τόμσον και Ντουράντ ήταν κομβικοί) αλλά ακόμα πιο κομβικό ήταν το γεγονός ότι ο Ντουράντ επέστρεψε στο παρκέ ξεκάθαρα ανέτοιμος, με αποτέλεσμα να κόψει τον αχίλλειο τένοντα και να μείνει εκτός δράσης για ολόκληρη την επόμενη σεζόν.

Η διαφορετική αντιμετώπιση

Σε ένα σπάνιο για εκείνον σημάδι ωρίμανσης, ο Γκριν μίλησε στην ομάδα την Πέμπτη στο Chase Center και στη συνέχεια έφυγε πριν από την έναρξη της προπόνησης. Το Σάββατο προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη από τον Πουλ και την οικογένειά του. Άλλωστε είναι κομβικό  για τον οργανισμό να διαχειριστεί την κρίση «σωστά», αυτή τη φορά.

Πλέον δεν είμαστε στο 2018. Οι Γουόριορς βρίσκονται σε μια περίεργη μεταβατική φάση από την οποία λίγοι πρωταθλητές έχουν περάσει. Ο πυρήνας της σπουδαίας δυναστείας (Κάρι, Γκριν και Τόμσον) έχουν ακόμα λίγα καλά χρόνια μπάσκετ μπροστά τους ενώ την ίδια ώρα μια σπουδαία νέα γενιά παικτών (Πουλ, Γουάιζμαν, Κουμίνγκα) αρχίζει και διεκδικεί σημαντικότερο ρόλο για αυτή και τις επόμενες σεζόν (και προφανώς αυτό θα σημαίνει περισσότερα χρήματα). Οι επόμενες εβδομάδες στην Bay Area αναμένονται καθοριστικές για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν του NBA.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορςειδήσεις τώραNBAπροπόνησηΝτρέιμοντ Γκριν