Αθλητισμός|02.11.2018 22:55

Πετρούνιας: Ο αθλητής που καταρρίπτει τους νόμους της φύσης

Κώστας Ασημακόπουλος

Το φράγμα των ορίων του ανθρώπου και των νόμων της φύσης έσπασε ο Λευτέρης Πετρούνιας τρεις ημέρες πριν περάσει το κατώφλι του χειρουργείου. Με κίνδυνο να πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά, με πόνους στον ώμο και με ρίσκο στο πρόγραμμα του ο Πετρούνιας κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και επιβεβαίωσε πως είναι ένας τεράστιος αθλητής.

Πέρα από τα διαδοχικά ρεκόρ που δημιουργεί στο πάνθεον της παγκόσμιας γυμναστικής, ο Πετρούνιας με όπλο το χαμόγελο, την τεράστια αυτοπεποίθηση του αλλά και τα αστείρευτα ψυχικά του αποθέματα δίνει απαντήσεις και κάνει ακόμα και τους θεράποντες ιατρούς τους να σκίζουν τα πτυχία τους. Στο στάδιο κατάμεστο «Aspire Dome» που πριν εννιά χρόνια έκανε το ντεμπούτο του σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (τότε είχε πάρει την 6η θέση) ο 27χρονος γυμναστής έγραψε μία ακόμα χρυσή σελίδα για τον ελληνικό αθλητισμό και έκανε την παγκόσμια κοινότητα της γυμναστικής να υποκλιθεί στο μεγαλείο του.

Κι όλα αυτά ενώ πριν τρεις εβδομάδες είχε ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο facebook πως δεν θα προλάβει το παγκόσμιο πρωτάθλημα λόγω του τραυματισμού του στον ώμο. Παρόλα αυτά μαζί με τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη και το ιατρικό επιτελείο πήρε μία γενναία απόφαση με μεγάλο ρίσκο και που μόνο ο Λευτέρης Πετρούνιας θα μπορούσε να πάρει. Η απουσία του λόγω της εγχείρισης θα δημιουργούσε ένα καλό άλλοθι, αλλά προτίμησε να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί τον τίτλο του αλλά και το σερί του. Η εμφάνιση του στον αποψινό τελικό ήταν υποδειγματική και καλά μελετημένη με πρόγραμμα που αποτελεί ρουτίνα για τον τεράστιο αθλητή αλλά αποτελεί και έναν άπιαστο στόχο για τους αντιπάλους του. Προτίμησε λοιπόν να μην εντυπωσιάσει, να εκτελέσει ασκήσεις που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν και να επιβάλει την κυριαρχία του με το ξεκίνημα του αγώνα καθώς αγωνίστηκε πρώτος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ. Παρόμοια σειρά εκτέλεσης είχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και στους τρεις τελευταίους ευρωπαϊκούς τελικούς. Μετέφερε έτσι το άγχος στους αντιπάλους του και μετέτρεψε σε πλεονέκτημα το «μειονέκτημα» του να αγωνίζεσαι πρώτος.

Η εκτέλεση του προγράμματος των 90 δευτερολέπτων ήταν άψογη και στην έξοδο «καρφώθηκε» στο στρώμα ανοίγοντας το δρόμο για τον θρίαμβο. Ο Πετρούνιας αγκάλιασε τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη, αποθεώθηκε από δεκάδες Ελληνες που με ελληνικές σημαίες πανηγύρισαν την επιτυχία του και έστειλε ένα ζεστό φιλί στην αγαπημένη του Βασιλική Μιλλούση (συνέντευξη της φιλοξενεί το «Έθνος της Κυριακής») που παρακολουθούσε με αγωνία την προσπάθεια του.

Ο Πετρούνιας είναι αήττητος τα τελευταία 2,5 χρόνια σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις με χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, τρία χρυσά στα παγκόσμια πρωταθλήματα (το 2018 στη Ντόχα, το 2015 στη Γλασκόβη και το 2017 στο Μόντρεαλ) και τέσσερα χρυσά σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Παράλληλα έγινε ο πολυνίκης Έλληνας στην διοργάνωση και προσπέρασε τον Βλάση Μάρα, που έχει επίσης τρία μετάλλια, αλλά τα δύο είναι χρυσά και το ένα χάλκινο. Επίσης είναι μόλις ο ένας από τους τρεις γυμναστές στην ιστορία της ενόργανης, που έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε ένα αγώνισμα και ο μοναδικός με τρία χρυσά μετάλλια μέσα στον 21ο αιώνα και συνεχίζει την πορεία του για να ισοφαρίσει και να ξεπεράσει το φοβερό σερί του τεράστιου Ιταλού Γιούρι Κέκι που μετράει 5 συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα. 

χρυσό μετάλλιοΛευτέρης Πετρούνιας