Αθλητισμός|28.11.2022 19:59

Μουντιάλ 2022: Με γκολάρα Κασεμίρο η Βραζιλία λύγισε την Ελβετία και έφυγε για τους 16 με ιστορική επίδοση

Newsroom

Η Ελβετία πραγματοποίησε το... σχεδόν τέλειο παιχνίδι τακτικά αποδιοργανώνοντας και μπλοκάροντας όλα τα ατού της Βραζιλίας επί 83' λεπτά. Η Σελεσάο όμως, που για δεύτερο σερί ματς έπαιξε με πολύ υπομονή και έδειξε στόφα μελλοντικής πρωταθλήτριας κόσμου, βρήκε τη λύση από ένα φαρμακερό βολέ του Κασεμίρο. Ο Νεϊμάρ ήταν στην εξέδρα, ο Ρισάρλισον σε κακή ημέρα κι ο Βινίσιους άστοχος, όμως ήταν ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που, αν και δεν είναι γεννημένος σκόρερ, χάρισε στους Βραζιλιάνους τη νίκη με 1-0 και την πρόκριση στη φάση των 16 του Μουντιάλ 2022 με ένα φανταστικό γκολ.

Η Βραζιλία του Τίτε πανηγύρισε μια δύσκολη αλλά συνάμα πολύτιμη νίκη απέναντι σε μια ομάδα που είχε ως μοναδικό στόχο να σταματήσει τη Σελεσάο. Και εν τέλει χαμογέλασε στο φινάλε, παίρνοντας το εισιτήριο για τα νοκ άουτ, όπου μάλλον θα περάσει κι ως πρώτη απ' τον 7ο όμιλο καθώς βρίσκεται ήδη στους +3 βαθμούς απ' τους Ελβετούς και στο +3 και στη διαφορά τερμάτων, ενώ την τελευταία αγωνιστική έχει να αντιμετωπίσει το Καμερούν.

Παράλληλα, η Σελεσάο έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των Μουντιάλ που φτάνει τα 17 σερί ματς δίχως ήττα στη φάση των ομίλων. Η τελευταία ήττα της καταγράφηκε το 1998 στη Γαλλία απ' τη Νορβηγία σε ένα παιχνίδι που δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον καθώς είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στα νοκ άουτ.

Η Ελβετία προσπάθησε να διατηρήσει την παράδοση που τη θέλει να μην χάνει σε Μουντιάλ απ' τη Βραζιλία, όπως συνέβη το 1950 (2-2) αλλά και το 2018 (1-1). Δεν κατέστη δυνατό όμως καθώς η Σελεσάο έδειξε το βάθος που διαθέτει, την ασύγκριτη ποιότητα αλλά και τους... απρόβλεπτους πρωταγωνιστές που μπορεί να δώσουν τις λύσεις στα δύσκολα.  

Βαθμολογία

  1. Βραζιλία 6 (3-0)
  2. Ελβετία 3 (1-1)
  3. Καμερούν 1 (3-4)
  4. Σερβία 1 (3-5)

Βραζιλία - Ελβετία 1-0

Το παιχνίδι ήταν πολύ ισορροπημένο στο α' ημίχρονο με τη Βραζιλία να έχει τον έλεγχο αλλά να μην μπορεί να απειλήσει ουσιαστικά τον Ζόμερ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε 45 λεπτά, η Σελεσάο είχε μόλις μια καλή ευκαιρία για να σκοράρει με τον Βινίσιους στο 27'. Ωστόσο ο άσος της Ρεάλ, αν και αμαρκάριστος δεν έπιασε «γεμάτα» το σουτ με αποτέλεσμα να αποκρούσει σε κόρνερ ο Ζόμερ.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Βινίσιους έβγαλε καταπληκτική σέντρα με το εξωτερικό αλλά ο Ρισάρλισον για... χιλιοστά δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα στο 56'.

Η Βραζιλία βρήκε ένα γκολ στο 64' με τον Βινίσιους αλλά στο ξεκίνημα της φάσης υπήρξε οφσάιντ με αποτέλεσμα να μην μετρήσει το γκολ έπειτα από έλεγχο του VAR.

Η λύτρωση ήρθε για τη Σελεσάο στο 83' απ' το πόδι του Κασεμίρο, ο οποίος με ένα καταπληκτικό σουτ μέσα απ' την περιοχή έστειλε την μπάλα εκεί όπου ο Ζόμερ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αποτρέψει το γκολ. Ήταν μια στιγμή βραζιλιάνικης μαγείας με τον Ροντρίγκο να ακουμπά την μπάλα αστραπιαία και να στρώνει στον Κασεμίρο, ο οποίος δίχως να σκεφτεί, εκτέλεσε με ένα φανταστικό βολέ με το εξωτερικό...

Βραζιλία: Άλισον, Μιλιτάο, Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Άλεξ Σάντρο (86' Τέλες), Πακετά (46' Ροντρίγκο), Κασεμίρο, Φρεντ (58' Μπρούνο Γκιμαράες), Ραφίνια (73' Άντονι), Βινίσιους, Ρισάρλισον (73' Γκαμπριέλ Ζεσούς).

Ελβετία: Ζόμερ, Βίντμερ (86' Φρέι), Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Φρόιλερ, Τζάκα, Σόου (76' Εμπισερ), Βάργκας (58' Φερνάντες), Ρίντερ (58' Στέφεν), Εμπολό (76' Σεφέροβιτς).

Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο κύπελλοΕθνική ΕλβετίαςΜουντιάλ 2022ΚατάρΕθνική Βραζιλίας