Αθλητισμός|28.11.2022 23:00

Μουντιάλ 2022: Έφυγε για τους 16 η Πορτογαλία με πρωταγωνιστή τον Μπρούνο Φερνάντες

Newsroom

Με σκόρερ και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μπρούνο Φερνάντες η Πορτογαλία έκαμψε την αντίσταση της Ουρουγουάης, επικράτησε 2-0 για την 2η αγωνιστική του 8ου ομίλου και εξασφάλισε από τώρα το εισιτήριο για τη φάση των 16 του Μουντιάλ 2022.

Η Ουρουγουάη ήταν η ομάδα που στέρησε απ' την Πορτογαλία την προοπτική επιτυχίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου την απέκλεισε στα νοκ άουτ καθώς επικράτησε 2-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Αυτή τη φορά όμως οι Πορτογάλοι χαμογέλασαν καθώς όχι μόνο επιβλήθηκαν στο ντέρμπι του ομίλου, αλλά κλείδωσαν και την παρουσία τους στην επόμενη φάση. Πλέον την τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Νότια Κορέα θα παίξουν για την πρωτιά που εξασφαλίζεται ακόμα και σε περίπτωση ισοπαλίας.

Σε συνδυασμό πάντως με τα αποτελέσματα του ομίλου, η Ουρουγουάη μένει ολοζώντανη για την πρόκριση έστω κι αν έχει μόλις έναν βαθμό απ' την ισοπαλία με την Ν. Κορέα στην πρεμιέρα. Κι αυτό διότι, την τελευταία αγωνιστική θα αναμετρηθεί με την Γκάνα που νίκησε τους Κορεάτες και έχει τρεις βαθμούς. Εφόσον λοιπόν οι Ουρουγουανοί επικρατήσουν θα φτάσουν τους τέσσερις βαθμούς και θα ακολουθήσουν την Πορτογαλία στη 16άδα. Αρκεί να μην κάνει την έκπληξη η Ν. Κορέα και κερδίσει την Πορτογαλία, όπου εκεί όλα θα κριθούν στη διαφορά των γκολ (αυτή τη στιγμή η Κορέα βρίσκεται στο -1, ενώ η Ουρουγουάη στο -2).

Σημειωτέον ότι ο Πέπε, ο οποίος έπαιξε βασικός με την Πορτογαλία έγινε, σε ηλικία 39 ετών και 275 ημερών, ο τρίτος γηραιότερος παίκτης (πλην των τερματοφυλάκων) που αγωνίζεται σε τελική φάση Μουντιάλ, μετά τον θρυλικό Καμερουνέζο Ροζέ Μιλά (42 ετών και 39 ημερών) και τον Καναδό Ατίμπα Χάτσινσον (39 ετών και 292 ημερών), ο οποίος επίσης είναι «παρών» στο Κατάρ.

Βαθμολογία

  1. Πορτογάλια 6 (5-2)
  2. Γκάνα 3 (5-5)
  3. Ν. Κορέα 1 (2-3)
  4. Ουρουγουάη 1 (0-2)

Πορτογαλία - Ουρουγουάη 2-0

Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο μολονότι είχε δύναμη, πάθος και κίνηση, δεν είχε φάσεις. Η Πορτογαλία είχε την κατοχή και τον έλεγχο αλλά δεν μπόρεσε να διασπάσει το αμυντικό τείχος της Ουρουγουάης, που μάλιστα είχε τη μία και μοναδική σπουδαία φάση του πρώτου 45λεπτου. Στο 33' ο Μπεντανκούρ έκανε ένα τρομερό σόλο, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του αλλά νικήθηκε στο τετ α τετ απ' τον Ντιόγκο Κόστα.

Στο β' ημίχρονο τελικά η Πορτογαλία βρήκε το γκολ που έψαχνε και που ήθελε. Στο 55' ο  Μπρούνο Φερνάντες σέντραρε από τα δεξιά, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήδηξε για την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα για το 1-0. Ο CR7 πανηγύρισε σαν να σκόραρε εκείνος αλλά τα ριπλέι δεν τον επιβεβαίωσαν ότι έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Ίσως την ακούμπησε με το μαλλί του αλλά την πορεία της μπάλας δεν την άλλαξε. Εξ ου και η απόφαση της FIFA να πιστώσει το γκολ στον Φερνάντες.

Η Ουρουγουάη άνοιξε το παιχνίδι της στη συνέχεια, κυνήγησε το γκολ της ισοφάρισης, είχε τις στιγμές της με αποκορύφωμα το δοκάρι του Γκόμες, αλλά τελικά η Πορτογαλία κλείδωσε το τρίποντο στις καθυστερήσεις.

Στο 93' και πάλι ο Μπρούνο Φερνάντες ήταν εύστοχος απ' το σημείο του πέναλτι (δόθηκε χέρι στον Χιμένες με παρέμβαση του VAR) διαμορφώνοντας το τελικό 2-0 που έστειλε την Πορτογαλία στους 16.

Πορτογαλία: Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο, Πέπε, Ρούμπεν Ντίας, Μέντες (42' Γκερέιρο), Νέβες (69' Λεάο), Καρβάλιο (82' Παλίνια), Μπερνάρντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες, Φέλιξ (82' Νούνες), Ρονάλντο (82' Ράμος).

Ουρουγουάη: Ροτσέτ, Χιμένες, Γκοντίν (62' Πελίστρι), Κοάτες, Βαρέλα, Ολιβέρα (86' Βίνια), Μπεντανκούρ, Βαλβέρδε, Βεσίνο (62' Ντε Αρασκαέτα), Νούνιες (72' Γκόμες), Καβάνι (73' Σουάρες).

ΚατάρΠαγκόσμιο κύπελλοΜουντιάλ 2022Εθνική ΠορτογαλίαςΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΕθνική Ουρουγουάης