Αθλητισμός|29.11.2022 19:00

Μουντιάλ 2022: Άνετη, ωραία και πρώτη η Ολλανδία στον 1ο όμιλο με τρομερό Χάκπο

Newsroom

Χωρίς να δυσκολευτεί η Ολλανδία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί στον 1ο όμιλο του Μουντιάλ 2022 και όχι μόνο εξασφάλισε την πρώτη στη φάση των 16 αλλά τερμάτισε και πρώτη. Εκεί θα αντιμετωπίσει τη δεύτερη του δεύτερου ομίλου (απ' τον όμιλο όπου παίζουν οι Αγγλία, Ιράν, ΗΠΑ, Ουαλία) με στόχο βεβαίως να επαναλάβει μια πορεία ανάλογη με εκείνες του 2010 και του 2014.

Οι Οράνιε που επικράτησαν εύκολα, άνετα και ξεκούραστα του Κατάρ με 2-0, στην επιστροφή τους σε Μουντιάλ μετά από απουσία τεσσάρων ετών (έλειψαν απ' τη Ρωσία) έχουν υψηλές βλέψεις «βλέποντας» ακόμα και τελικό όπως έκαναν στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής ή ημιτελικό όπως συνέβη στη Βραζιλία τέσσερα χρόνια αργότερα. 

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον φορμαρισμένο και υπερταλαντούχο Κόντι Χάκπο οι Ολλανδοί έκαναν τη δουλειά. Ο 23χρονος επιθετικός της Αϊντχόφεν άνοιξε το δρόμο για τη νίκη σκοράροντας για τρίτο σερί ματς στα γήπεδα του Κατάρ. Μάλιστα έγραψε ιστορία καθώς έγινε μόλις ο τέταρτος Ολλανδός παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ποιοι ήταν οι τρεις προηγούμενοι; Ο Γιόχαν Νέεσκενς το 1974, ο Ντένις Μπέρκαμπ το 1994 και ο Γουέσλι Σνάιντερ το 2010. Παίκτες θρύλοι του ολλανδικού ποδοσφαίρου...

Παράλληλα η Ολλανδία παρέμεινε αήττητη για 18 παιχνίδι, έχοντας υποστεί μόλις μια ήττα στα τελευταία 26 ματςτελευταία ήττα ήταν απ' την Τσεχία στη φάση των 16 του Euro 2020). Επίσης, ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως με τον θρυλικό Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο, οι Οράνιε παραμένουν αήττητοι επί 34 σερί παιχνίδια!

Αντιθέτως, το Κατάρ έγραψε αρνητική ιστορία καθώς όχι μόνο τελείωσε το Μουντιάλ δίχως βαθμό αλλά δεν μπόρεσε ούτε καν να σκοράρει. Έγινε η πρώτη διοργανώτρια χώρα που ολοκλήρωσε το τουρνουά δίχως βαθμό στον όμιλο. 

Βαθμολογία

  1. Ολλανδία 7 (5-1)
  2. Σενεγάλη 6  (5-4)
  3. Ισημερινός 4 (4-3)
  4. Κατάρ 0  (0-6)

Ολλανδία - Κατάρ 2-0

Απ' το πρώτο δευτερόλεπτο φάνηκε η διαφορά ποιότητας μέσα στο γήπεδο με τους Ολλανδούς να κυριαρχούν και να δίνουν τον τόνο στο ματς. Κι αφού κυκλοφόρησαν την μπάλα, πίεσαν και είχαν 2-3 καλές στιγμές, έφτασαν στην επίτευξη του γκολ στο 26'. Οι Οράνιε αναπτύχθηκαν θαυμάσια και με μεγάλη ταχύτητα. Η μπάλα κατέληξε στον φορμαρισμένο και υπερταλαντούχο Χάκπο, ο οποίος κουβάλησε την μπάλα και με ιδανικό τελείωμα στη γωνία άνοιξε το σκορ (1-0).

Οι Ολλανδοί συνέχισαν να ελέγχουν το ματς αλλά παίζοντας πια σε πιο χαμηλό τέμπο διαχειρίστηκαν το προβάδισμα και έφτασαν στο τέλος του ημιχρόνου με το 1-0 υπέρ τους δίχως να απειληθούν ούτε στιγμή. Και ουσιαστικά κλείδωσαν το «τρίποντο» και την πρωτιά στον όμιλο με ένα δεύτερο γκολ με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου. Στο 49' και πάλι έπειτα από ωραία ανάπτυξη της ολλανδικής επίθεσης, ο Ντεπάι σούταρε από κοντά, ο Μπαρσάμ απέκρουσε εντυπωσιακά αλλά ο Φρένκι ντε Γιονγκ ακολούθησε τη φάση και έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-0.

Ολλανδία: Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Ακέ, Ντάμφρις, Ντε Ρουν (83' Κούπμαϊνερς), Φρένκι ντε Γιονγκ (87' Τέιλορ), Μπλιντ, Κλάασεν (66' Μπέρχαους), Ντεπάι (66' Γιάνσεν), Χάκπο (83' Βέγκχορστ)

Κατάρ: Μπαρσάμ, Ισμαΐλ (85' Αλ Καντέρ), Μιγκέλ, Κούκι, Χασάν, Αχμέντ, Αλ-Χαϊντός (65' Ασανταλιά), Μαντιμπό (65' Μουντιάφ), Χατέμ (85' Αλαελντίν), Αλί (65' Μουντάρι) Αφίφ.

Μουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο 2022ΚατάρΠαγκόσμιο κύπελλοΕθνική ΟλλανδίαςΜουντιάλΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου