Αθλητισμός|05.12.2022 22:55

Μουντιάλ 2022: Joga bonito από την ασύλληπτη Βραζιλία που προκάλεσε τρόμο διαλύοντας με 4-1 τη Νότια Κορέα

Newsroom

Με μια καταπληκτική ποδοσφαιρική παράσταση η Βραζιλία έκανε επίδειξη δύναμης στο Μουντιάλ 2022. Ήταν ασυναγώνιστη για ένα ημίχρονο απέναντι στη Νότια Κορέα, πέτυχε τέσσερα γκολ (4-1 το τελικό σκορ) κι έκλεισε θέση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου θα αναμετρηθεί το απόγευμα (17.00) της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου με την Κροατία για μια θέση στον ημιτελικό και την προοπτική ενός ιστορικού ραντεβού με την Αργεντινή...

Οι Βραζιλιάνοι για τους οποίους μέχρι στιγμής στο Κατάρ, άπαντες έλεγαν ότι θυμίζει περισσότερο ευρωπαϊκή ομάδα παρά λατινοαμερικάνικη και δη βραζιλιάνικη, έδειξαν στο γήπεδο τι είναι το Joga Bonito, το υπέροχο παιχνίδι, όπως μόνο εκείνοι ξέρουν να παίζουν στον πλανήτη. Έκρυψαν την μπάλα, έκαναν μαγικά, πέτυχαν τρία θαυμάσια γκολ (κι ένα πέναλτι), θα μπορούσαν να έχουν σκοράρει άλλα τόσα και έδειξαν ότι δικαίως συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων φαβορί για τον τίτλο που ψάχνουν από το 2002. Ο Ρονάλντο, ο Ριβάλντο, ο Ρομπέρτο Κάρλος και ο Καφού, οι θρύλοι εκείνης της ομάδας που θριάμβευσε στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας προ εικοσαετίας, παρακολουθούσαν χαμογελαστοί και αισιόδοξοι το παιχνίδι απ' τις εξέδρες με την ελπίδα ότι στα τέλη του Δεκέμβρη θα επιστρέψει ο τίτλος στη Βραζιλία για έκτη φορά...

Η Σελεσάο πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά για όγδοη σερί διοργάνωση καθώς την τελευταία φορά που τέθηκε νοκ άουτ απ' τους 16 ήταν το 1990 στην Ιταλία, όπου αποκλείστηκε απ' την Αργεντινή με ένα γκολ του Κανίγια.

Ο Νεϊμάρ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά τον τραυματισμό του, ήτα καλά και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα φτάνοντας τα 76 γκολ με τη φανέλα της Εθνικής σε 123 συμμετοχές. Απέχει μόλις ένα απ' τον θρυλικό Πελέ για να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών. Παράλληλα, ο άσος της Παρί έγινε μόλις ο τρίτος Βραζιλιάνος μετά τον Πελέ και τον Ρονάλντο, που σκοράρει σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ με τη φανέλα της Σελεσάο. Παρεξηγημένος αλλά σπουδαίος παίκτης...

Τίμησαν τον Πελέ

Οι Βραζιλιάνοι παίκτες -με πρώτο και καλύτερο τον Νεϊμάρ- που μεγάλωσαν με το όνειρο να μοιάσουν έστω και λίγο στον αξεπέραστο Πελέ, μετά το τέλος του ματς μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας ένα πανό με τη μορφή του κατά πολλούς σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που πέρασε απ' τον πλανήτη του ποδοσφαίρου, θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα για καλή και ταχεία ανάρρωση καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ένα ακόμα τεράστιο πανό σηκώθηκε προς τιμήν του Πελέ και στην εξέδρα απ' τους Βραζιλιάνους φιλάθλους...

Η Νότια Κορέα του Ιν Μπεόμ και του Ουί Τζο του Ολυμπιακού, δεν μπόρεσε να επαναλάβει τη θριαμβευτική πορεία που πραγματοποίησε το 2002 εντός έδρας (με τη βοήθεια της διαιτησίας βεβαίως...) τη μία και μοναδική φορά που προχώρησε πέρα απ' τους 16 ενός Μουντιάλ. Παρ' όλα αυτά, οι Νοτιοκορεάτες έκαναν μια υπέρβαση 20 χρόνια αργότερα καθώς βγήκαν αλώβητοι από έναν όμιλο, όπου υπήρχε η Πορτογαλία, η Ουρουγουάη και η Γκάνα, ενώ εκ των πραγμάτων η αποστολή απέναντι στη Βραζιλία έμοιαζε με χαμένη υπόθεση.

Το ματς τελείωσε στο 7'

Το παιχνίδι άρχισε ιδανικά για τη Βραζιλία που μόλις στο 7' άνοιξε το σκορ. Ο Ραφίνια έκανε εξαιρετική ενέργεια από τα δεξιά, γύρισε την μπάλα προς την καρδιά της περιοχής, όπου ο Νεϊμάρ δεν την βρήκε αλλά ο επερχόμενος Βινίσιους, κοντρόλαρε, ζύγισε το σουτ και εκτέλεσε άψογο με ένα θαυμάσιο φαλτσαριστό σουτ για το 1-0. 

Προτού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των Βραζιλιάνων και προλάβουν να συνέλθουν οι Νοτιοκορεάτες, ήρθε και το δεύτερο γκολ για τη Σελεσάο, που κέρδισε πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ στο 13' ο ηγέτης της ομάδας Νεϊμάρ, ο οποίος επέστρεψε δριμύτερος απ' τον τραυματισμό που του στέρησε την παρουσία στα δύο τελευταία ματς της φάσης των ομίλων.

Προτού καν συμπληρωθεί το ημίωρο στο ματς, η Βραζιλία βρήκε και τρίτο γκολ. Στο 29' ο Ριτσάρλισον έκανε μαγικά με την μπάλα έξω από την περιοχή (την κράτησε στον αέρα με τον ώμο και το κεφάλι απέναντι στον Ινμπομ) και οι δύο στόπερ της Σελεσάο, Μαρκίνιος και Τιάγκο Σίλβα, συνδυάστηκαν σαν... δεκάρια. Ο τελευταίος έβγαλε καταπληκτική κάθετη πάσα για τον Ριτσάρλισον, ο οποίος ακολούθησε και τελείωσε ιδανικά τη φάση για το 3-0.

Το βραζιλιάνικο σόου είχε και συνέχεια καθώς στο 36' σε μια ταχύτατη αντεπίθεση η Σελεσάο βρήκε και τέταρτο γκολ. Η φάση ξεκίνησε έξω απ' την περιοχή της Βραζιλίας, όπου ο Πακετά πάσαρε στον Ριτσάρλισον, ο οποίος ξεχύθηκε στον κενό χώρο. Έδωσε για τον Νεϊμάρ, εκείνος για τον Βινίσιους στα αριστερά, ο οποίος με μια καταπληκτική σκαφτή πάσα σημάδεψε τον Πακετά, που είχε κάνει ένα σπριντ 80 μέτρων, ακολουθώντας τη φάση. Πάτησε περιοχή και εκτέλεσε υποδειγματικά στην κίνηση για το 4-0. Απίθανο γκολ!.

Στο δεύτερο ημίχρονο πάντως οι Βραζιλιάνοι μπήκαν στο γήπεδο με στόχο να μην σπαταλήσουν δυνάμεις, έριξαν το τέμπο τους, χαμήλωσαν ταχύτητα και ένταση κάνοντας ουσιαστικά διαχείριση του ματς. Η Νότια Κορέα βρήκε την ευκαιρία για να ανέβει και να απειλήσει φτάνοντας τελικά στο γκολ στο 76' με ωραίο μακρινό σουτ του Σέουνγκ Χο Παΐκ (4-1).

Ο Τίτε μέχρι και τον τρίτο τερματοφύλακα βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει στο 80' προκειμένου κι ο Γουεβέρτον να ζήσει το όνειρο της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Βραζιλία: Άλισον (80' Γουεβέρτον), Μιλιτάο (63' Ντάνι Άλβες), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο (72' Μπρέμερ), Κασεμίρο, Πακετά, Ραφίνια, Νεϊμάρ (80' Ροντρίγκο), Βινίσιους (72' Μαρτινέλι), Ριτσάρλισον.

Ν. Κορέα: Σενγκ-Γκιου Κιμ, Μουν-Χουάν Κιμ, Μιν-Τζάε Κιμ, Γιούνγκ-Γκουόν Κιμ, Γιν Σου Κιμ (46' Τσουλ Χονγκ), Ινμπομ Χουάνγκ (65' Σέουνγκ Χο Παΐκ), Γου Γιούγκ Γιάνγκ (46' Τζουν Χο Σον), Χε Τσαν Χουάνγκ, Τζαε Σανγκ Λι (74'  Κανγκ Ιν Λι), Χέουνγκ-Μιν Σον, Γκε-Σουνγκ Τσο.

Φάση των 16

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου

  • Ιαπωνία – Κροατία (53) 1-3 πέν, 1-1 κ.α., παρ. (43' Μαέντα - 55' Πέρισιτς)
  • Βραζιλία – Νότια Κορέα (54) 4-1 (7' Βινίσιους, 13' πεν. Νεϊμάρ, 29' Ριτσάρλισον, 36' Πακετά - 76' Σεούνγκ Χο Παΐκ) 

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου

  • 17:00 Μαρόκο – Ισπανία (55) 
  • 21:00 Πορτογαλία – Ελβετία (56) 

Προημιτελική φάση

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

  • 17:00 Κροατία – Βραζιλία 54 (58) 
  • 21:00 Ολλανδία – Αργεντινή (57) 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

  • 17:00 Νικητής αγώνα 55- Νικητής αγώνα 56 (60) 
  • 21:00 Αγγλία - Γαλλία (59) 

Ημιτελική φάση

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

  • 21:00 Νικητής αγώνα 57 – Νικητής αγώνα 58 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

  • 21:00 Νικητής αγώνα 59 – Νικητής αγώνα 60 

Μικρός τελικός

  • Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 17:00 

Τελικός

  • Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 17:00 

Οι σκόρερ

  • Μπαπέ (Γαλλία) 5
  • Ζιρού (Γαλλία) 3
  • Μέσι (Αργεντινή) 3
  • Ριτσάρλισον (Βραζιλία) 3
  • Μοράτα (Ισπανία) 3
  • Χάκπο (Ολλανδία) 3
  • Ράσφορντ (Αγγλία) 3
  • Σάκα (Αγγλία) 3
  • Βαλένσια (Ισημερινός) 3
ΚατάρΠαγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΜουντιάλ 2022Εθνική ΒραζιλίαςΝότια ΚορέαΠαγκόσμιο Κύπελλο 2022ΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλο