Αθλητισμός|21.12.2022 00:00

Ανεπανάληπτο! 5 εκατομμύρια άνθρωποι υποδέχθηκαν στο Μπουένος Άιρες την παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή - Απίστευτες εικόνες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo

Δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου τέτοια υποδοχή σε παγκόσμιους πρωταθλητές. Η Αργεντινή επέστρεψε πίσω στην πατρίδα με το Παγκόσμιο Κύπελλο στις αποσκευές της και ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους για να γιορτάσει και να αποθεώσει τον Λιονέλ Μέσι και τους υπόλοιπους θριαμβευτές του Μουντιάλ 2022. Εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να γιορτάσουν και να υποδεχτούν την ομάδα που έφερε ξανά τον τίτλο στη χώρα μετά από 36 χρόνια.

Έπειτα από το πρώτο πάρτι που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης (20/12) κατά την άφιξη της ομάδας απ' το Κατάρ στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, σχεδιάστηκε νέα παρέλαση για το μεσημέρι με στόχο το πούλμαν της ομάδας να διασχίσει το κέντρο του Μπουένος Άιρες και να καταλήξει στον Οβελίσκο και στο προεδρικό μέγαρο για την κορύφωση της φιέστας.

Ωστόσο το τεράστιο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης (η κυβέρνηση κήρυξε την 20ή Δεκεμβρίου εθνική αργία) έκανε εξαιρετικά δύσκολη ως και επικίνδυνη την κατάσταση. Το πούλμαν κινήθηκε μόλις για 12 χιλιόμετρα σε διάστημα τριών ωρών απ' τα 40 χιλιόμετρα που είχε σχεδιαστεί να καλύψει!

Η αστυνομία δεν μπορούσε πια να εγγυηθεί την ασφάλεια των μελών της Εθνικής Αργεντινής, την ώρα που είχαν ήδη καταγραφεί τουλάχιστον δέκα τραυματισμοί οπαδών από πτώσεις είτε από γέφυρες, είτε από φανάρια, είτε από διάφορα υπερυψωμένα μέρη προκειμένου να έχουν καλύτερη οπτική προς το πούλμαν. Επίσης το προηγούμενο βράδυ κατά τους πρώτους πανηγυρισμούς υπήρξε ένας θάνατος και περισσότεροι από 300 τραυματισμοί! Μέχρι και στην κορυφή του Οβελίσκου κατόρθωσαν φτάσουν ορισμένοι θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους!

Ως εκ τούτου, ελήφθη η απόφαση -για την ασφάλεια όλων- να επιστρατευτούν ελικόπτερα ώστε να μεταφέρουν τους παίκτες μέχρι τον Οβελίσκο στην κεντρική πλατεία του Μπουένος Άιρες, όπου βρισκόταν και ο μεγάλος πυρήνας του πλήθους. Εκεί, τα ελικόπτερα πέταξαν πάνω απ' το εκστασιασμένο κοινό που αποθέωσε, έστω και μ' αυτόν τον τρόπο, τους θριαμβευτές, προτού επιστρέψουν στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής.

Το χρονικό της παρέλασης

Η παρέλαση με το ανοιχτό πούλμαν άρχισε περίπου στις 12.00 το μεσημέρι τοπική ώρα. Το αρχικό πρόγραμμα περιελάμβανε μια διαδρομή 40 χιλιομέτρων στους δρόμους του Μπουένος Άιρες προκειμένου η ομάδα να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο σε διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσας. Θα κατέληγε στο προεδρικό μέγαρο για την κορύφωση της φιέστας. Το πούλμαν ξεκίνησε και το πάρτι άρχισε με χαρά, τραγούδια, συνθήματα και άφθονο αλκοόλ για τους πρωταθλητές κόσμου. Άλλωστε η μέρα επέτρεπε τις... παρασπονδίες.

Στο ξεκίνημά η διαδικασία πήγαινε καλά καθώς η αστυνομία είχε φροντίσει να ανοίγει χώρο για το πούλμαν, που άρχισε απ' τις εγκαταστάσεις της Εθνικής σε ένα προάστιο του Μπουένος Άιρες.

Σταδιακά όμως όσο πλησίαζε το ανοιχτό λεωφορείο προς το κέντρο της πόλης, η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο δύσκολη καθώς ο κόσμος στη δίψα του για να βρεθεί κοντά στους πρωταθλητές δεν άνοιγε αλλά έκλεινε τους δρόμους με αποτέλεσμα το πούλμαν να κινείται σε πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο πλήθος είχε συγκεντρωθεί στον Οβελίσκο, όπου είχε σχεδιαστεί να κορυφωθεί η φιέστα. Το κέντρο ήταν απροσπέλαστο πια από εκατομμύρια ανθρώπους και οι συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες λόγω και της ζέστης που επικρατούσε. Φαίνεται άλλωστε και στα βίντεο ότι οι παίκτες δεν άντεξαν και έβγαλαν τις μπλούζες τους...

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε συνεννόηση με ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής προχώρησαν στο plan b παίρνοντας την απόφαση να σταματήσει η παρέλαση, καθώς πλέον δεν υπήρχαν οι εγγυήσεις ούτε για την ασφάλεια των παικτών, ούτε και του κόσμου που είχε ξεχυθεί στους δρόμους. Ήδη είχαν καταγραφεί αρκετοί τραυματισμοί...

Λίγο έξω απ' την περιοχή Λουγάνο, το πούλμαν βγήκε απ' τον κεντρικό δρόμο και κατευθύνθηκε προς ένα ράντσο όπου περίμεναν ελικόπτερα. Ο Μέσι, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές και το επιτελείο της ομάδα, επιβιβάστηκαν και τελικά έφτασαν από αέρος μέχρι τον Οβελίσκο. Προηγουμένως πέταξαν πάνω απ' το Μπουένος Άιρες γνωρίζοντας ακόμα κι έτσι την αποθέωση. Παράλληλα, διαπίστωσαν και οι ίδιοι το μέγεθος του πλήθους που βγήκε για να τους αποθεώσει. 

Αφού η Εθνική Αργεντινής πέταξε πάνω απ' τον Οβελίσκο, στη συνέχεια τα ελικόπτερα επέστρεψαν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, όπου ουσιαστικά ολοκληρώθηκε (όχι βάσει του αρχικού σχεδίου), η παρέλαση. Ήταν πάντως τέτοια η τρέλα των Αργεντινών οπαδών, που κάποιοι πήδηξαν τον φράχτη και βρέθηκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων.

Παρά τη διακοπή της παρέλασης πάντως, ο κόσμος παρέμεινε στους δρόμους για να γιορτάσει την κατάκτηση του τίτλου...

Μπουένος ΆιρεςΜουντιάλ 2022Παγκόσμιο Κύπελλο 2022Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρουΕθνική ΑργεντινήςΑργεντινήΜουντιάλΛιονέλ ΜέσιΠαγκόσμιο κύπελλο