Αθλητισμός|09.02.2023 22:49

Η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό απ' τη... Δεκελείας! 3-0 οι Κιτρινόμαυροι και προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η ΑΕΚ... έτρωγε σίδερα για ακόμα ένα ματς στην Αγιά Σοφιά και ο Ολυμπιακός έχασε απ' τη... Δεκελείας στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η Ένωση προηγήθηκε με γκολ απ' τα... αποδυτήρια του φορμαρισμένου Λιβάι Γκαρσία, πέτυχε ένα δεύτερο με αυτογκόλ του Σαμασέκου προτού συμπληρωθεί το ημίωρο του ματς και σφράγισε τον θρίαμβό της στις καθυστερήσεις και πάλι με τον Λιβάι για το εντυπωσιακό και άκρως επιβλητικό 3-0.

Οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα που είχαν και δοκάρι, έκαναν ό,τι ήθελαν στο γήπεδο, οι Ερυθρόλευκοι ουσιαστικά δεν αντέδρασαν ποτέ -πέραν των δύο δοκαριών που επίσης είχαν με τον Γκάρι Ροντρίγκες- και το πρώτο ντέρμπι των δύο ομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά από 20 χρόνια, βάφτηκε Κιτρινόμαυρο. Ίδιο χρώμα φαίνεται να παίρνει και η πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μετά το εκκωφαντικό 3-0 της ΑΕΚ. Όλα θα κριθούν όμως στη ρεβάνς που θα γίνει στο Γ. Καραϊσκάκης την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Τελικά, το εντυπωσιακό εντός έδρας αήττητο σερί που έχει δημιουργήσει η ΑΕΚ, η οποία μετρά 12/12 νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Αγιά Σοφιά, ήταν πιο ισχυρό απ' το εξίσου εντυπωσιακό 11-5-0 που είχε ο Ολυμπιακός την τελευταία πενταετία στα ντέρμπι με την Ένωση.

Βγήκε το ροτέισον του Αλμέιδα

Ο Αλμέιδα πήρε ένα ρίσκο που του βγήκε καθώς μολονότι έκανε μαζικό ροτέισον αλλάζοντας άμυνα και χαφ, διατήρησε την αγωνιστική συνοχή, την ορμή και την ταυτότητα της ομάδας του. Απ' την άλλη πλευρά, η απουσία του ποιοτικού Χάμες Ροντρίγκες στοίχισε μεσοεπιθετικά στον Ολυμπιακό που παράλληλα πλήρωσε και τα παιδαριώδη λάθη του στα μετόπισθεν.

Η ΑΕΚ παίρνοντας, ως συνήθως, μεγάλη δύναμη και τρομερή ώθηση απ' το κοινό της, απ' τη στιγμή που επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, μπήκε με φόρα στην OPAP Arena σκοράροντας σχεδόν με τη σέντρα. Μόλις στο 3' οι Ερυθρόλευκοι υπέπεσαν σε σωρεία λαθών τα οποία εκμεταλλεύτηκε η Ένωση. Ο Βρουσάι γλίστρησε και έστρωσε άθελά του για τον Τσούμπερ, ο οποίος έβγαλε κάθετη για τον Λιβάι Γκαρσία που με εξαιρερική ατομική προσπάθεια και ωραίο τελείωμα άνοιξε το σκορ.

Ο Ολυμπιακός είχε μεγάλη ευκαιρία για να απαντήσει στο 14' αλλά το δυνατό σουτ του Γκάρι Ροντρίγκες τράνταξε το δοκάρι του Στάνκοβιτς.

Στο 27' η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε και πάλι μια αδράνεια και μια κακή αμυντική αντίδραση των παικτών του Ολυμπιακού. Ο Τσούμπερ, όπως και στο πρώτο γκολ είχε ενεργή συμμετοχή ταλαιπωρώντας με ωραίες ντρίμπλες τον Ντόι και τον Εμβιλά. Ακολούθησε μια... καραμπόλα της μπάλας σε Τζολάκη και Μάνταλο προτού ο Σαμασέκου στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του με κεφαλιά για το 2-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μίτσελ προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του με διπλή αλλαγή Φορτούνης και Ροντινέι αντί Βρουσάι και Σαμασέκου αλλά δεν πέτυχε πολλά. Απείλησε στο 56' και πάλι με τον Γκάρι Ροντρίγκες που σημάδεψε εκ νέου το δοκάρι αλλά η ΑΕΚ επί της ουσίας διατήρησε τον έλεγχο της αναμέτρησης στη μεγαλύτερη διάρκεια.

Μάλιστα η Ένωση θα μπορούσε να έχει σκοράρει κι ένα τρίτο γκολ στο 61' με σουτ του Μάνταλου στο δεξί δοκάρι του Τζολάκη.

Ούτε η είσοδος των Μπακαμπού και Βαλμπουενά στο 66' άλλαξε δραστικά την εικόνα των Ερυθρόλευκων που σκόραραν στο 76' με τον Εμβιλά, ο οποίος καταλογίστηκε σε θέση οφσάιντ.


Στο 90'+10' ο Γκατσίνοβιτς ανατράπηκε εντός περιοχής απ' τον Ντόι, ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε την παράβαση αλλά ειδοποιήθηκε απ' το VAR και καταλόγισε το πέναλτι βλέποντας τη φάση σε βίντεο. Και στο 103' (90'+13') ο Λιβάι Γκαρσία με ψύχραιμη εκτέλεση διαμόρφωσε το επιβλητικό 3-0 που φέρνει τους Κιτρινόμαυρους πιο κοντά στον τελικό.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Γαλανόπουλος (65' Σιμάνσκι), Ελίασον (83' Αμραμπατ), Μάνταλος (83' Πινέδα), Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ (65' Αραούχο), Γκαρσία.

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Βρουσάι (46' Ροντινέι), Ντόι, Παπασταθόπουλος, Ρέαμπτσιουκ, Σαμασέκου (46' Φορτούνης), Χουάνγκ (66' Βαλμπουενά), Εμβιλά, Μπιέλ (39' Μπουτούτσι), Ελ Αραμπί (66' Μπακαμπού), Γκάρι Ροντρίγκες.

Κύπελλο ΕλλάδαςΟλυμπιακόςΑΕΚειδήσεις τώρα