Αθλητισμός|16.03.2023 23:57

Europa Conference League: Με γκολ του Παυλίδη η Άλκμααρ απέκλεισε τη Λάτσιο - Η οχτάδα των προημιτελικών

Newsroom

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Παυλίδη η Άλκμααρ νίκησε για δεύτερη φορά τη Λάτσιο με 2-1 και πήρε το εισιτήριο για την προημιτελική φάση του Europa Conference League. Όπως και στο παιχνίδι της Ρώμης, ο Έλληνας διεθνής φορ σκόραρε εις βάρος των Λατσιάλι (έφτασε συνολικά τα 19 στη σεζόν) και έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όπως και ο έτερος Έλληνας Παντελής Χατζηδιάκος, στη μεγάλη πρόκριση της AZ.

Εύκολα σφράγισαν τα εισιτήρια η Φιορεντίνα, η Λεχ, η Γουέστ Χαμ και η Νις, σπουδαία νίκη-πρόκριση πανηγύρισε στην έδρα της Βιγιαρεάλ η Άντερλεχτ, ενώ στα πέναλτι πέρασε η Βασιλεία με αντίπαλο την Σλόβαν. Το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3) η κλήρωση για προημιτελικά και ημιτελικά.

Η οχτάδα των προημιτελικών

  • Γάνδη
  • Φιορεντίνα
  • Λεχ Πόζναν
  • Βασιλεία
  • Γουέστ Χαμ
  • Άλκμααρ
  • Νις
  • Άντερλεχτ

Στο «AFAS Stadion» η Λάτσιο προηγήθηκε με τον Φελίπε Άντερσον (21'), όμως η ΑΖ απάντησε άμεσα με τον Κάρλσον (28'). Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ολλανδοί ήταν εντυπωσιακοί, βρήκαν δεύτερο γκολ με τον Παυλίδη στο 62' (19ο εφετινό σε 28 αγώνες όλες τις διοργανώσεις), είχαν δοκάρι με τον Όντγκααρντ κι έφτασαν σε μία δίκαιη πρόκριση.

Στην Ισπανία η Άντερλεχτ άντεξε στην πίεση της Βιγιαρεάλ στο πρώτο ημίχρονο και την κατάλληλη στιγμή «χτύπησε» με τον πολύπειρο Σλιμανί (73'), παίρνοντας μία σπουδαία νίκη-πρόκριση (1-0) στους «8». Στο Λονδίνο η Γουέστ Χαμ έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας, η οποία «κατέρρευσε» μετά την απευθείας αποβολή του Γκουστάβο στο 44'. Το ρευστό 1-0 απ' το γκολ του Σκαμάκα (21') έγινε... 4-0 με συνοπτικές διαδικασίες στο δεύτερο ημίχρονο με δύο γκολ του Μπόουεν κι άλλο ένα του 18χρονου Μουμπάμα.

Εύκολο βράδυ πέρασε και η Νις απέναντι στη Σερίφ, διπλασιάζοντας τις νίκες της απέναντι στη Σερίφ, αυτή τη φορά με 3-1. Τα γκολ των Λαμπόρντ, Μοφί και Μπραχίμι έκαναν εύκολη τη δουλειά για τους Γάλλους, με τους φιλοξενούμενους να σημειώνουν το γκολ της τιμής με τον Ταπσόμπα.

Η Φιορεντίνα αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ματς με τη Σίβασπορ απ' το τρομερό γκολ του Ερντογάν στο 35΄, αντέδρασε άμεσα κι έφερε ξανά τον αγώνα στα... μέτρα της με το γκολ του Καμπράλ λίγο πριν από το ημίχρονο. Ο Μιλένκοβιτς στο 62', το αυτογκόλ του Γούτα στο 79' και το γκολ του Καστροσβίλι στο 89' διαμόρφωσαν το τελικό 4-1 σε μία δύσκολη βραδιά για τους Έλληνες της Σίβασπορ καθώς κι ο Χαρίσης τραυματίστηκε στο 15' κι αντικαταστάθηκε.

Στην Tele2 Arena της Στοκχόλμης, η Λεχ Πόζναν είχε ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα απ' το πρώτο παιχνίδι (είχε νικήσει με 2-0 την Τζουγκάρντεν) κι όλα απλοποιήθηκαν για τους Πολωνούς μετά την αποβολή του Ντάνιελσον στο 44'. Στο δεύτερο ημίχρονο η Λεχ Πόζναν σκόραρε τρεις φορές στο τελευταίο τέταρτο με τους Μαρτσβίνσκι, Κβεκβεσκίρι και Σκόρας κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Η τρομερή Βασιλεία μολονότι βρέθηκε να χάνει 2-0 απ' τη Σλόβαν Μπρατισλάβας χάρις στα γκολ των Αμπουμπακάρι (11') και Κούτσκα (17'), μείωσε με τον Καλαφιόρι λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και κατάφερε να οδηγήσει τον αγώνα στην παράταση με ... buzzer beater του Αμντούνι στο 90'+3'.

Στο έξτρα 30λεπτο δεν άλλαξε κάτι, παρά την πίεση της Βασιλείας κι ο αγώνας οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο προπονητής της Σλόβαν, Βλάντιμιρ Βάις άλλαξε στο 120' τερματοφύλακα, περνώντας στο γήπεδο τον Τρνόφσκι στη θέση του Χόβαν, όμως ο πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο αντίπαλος γκολκίπερ. Ο Μάρβιν Χιτζ απέκρουσε δύο πέναλτι (Ντιούφ, Μπαρσεγκιάν) και χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του.

Αποτελέσματα

Μπασακσεχίρ - Γάνδη 1-4 (1-1 α' ματς) (88΄ Γιανουζάι - 31΄, 32΄, 34΄ Ορμπάν, 37΄ Κάιπερς)

Σίβασπορ - Φιορεντίνα 1-4 (0-1 α' ματς) (35΄ Ερντογάν - 44΄ Καμπράλ, 62΄ Μιλένκοβιτς, 79΄ αυτ. Γούτας, 89΄ Καστροβίλι)

Τζουργκάρντεν - Λεχ Πόζναν 0-3 (0-2 α' ματς) (77΄ Μαρτσβίνσκι, 90΄+1΄ Κβεκβεσκίρι, 90΄+2΄ Σκόρας)

Σλόβαν Μπρατισλάβας - Βασιλεία 1-4 πέν. 2-2 κ.α.&παρ. (2-2 α' ματς) (11΄ Αμπουμπακάρι, 17΄ Κούτσκα - 53΄ Καλαφιόρι, 90΄+3΄ Αμντούνι)

Άλκμααρ - Λάτσιο 2-1 (2-1 α' ματς) (28' Κάρλσον, 62' Παυλίδης - 21' Φελίπε Άντερσον)

Γουέστ Χαμ - ΑΕΚ Λάρνακας 4-0 (2-0 α' ματς) (21' Σκαμάτσα, 47', 49' Μπόουεν, 65' Μουμπάμα)

Βιγιαρεάλ - Άντερλεχτ 0-1 (1-1 α' ματς) (73' Σλιμανί)

Νις - Σερίφ Τιράσπολ 3-1 (1-0 α' ματς) (30' Λαμπόρντ, 53' Mοφί, 79' Mπραχίμι - 55' Ταπσόμπα)

Άντερλεχτειδήσεις τώραΒιγιαρεάλΑΕΚ ΛάρνακαςΒαγγέλης ΠαυλίδηςΣέριφ ΤίρασπολΑλκμάαρΓουέστ ΧαμΛάτσιοEuropa Conference LeagueΝιςΦιορεντίναΣλόβαν Μπρατισλάβας