Αθλητισμός|07.03.2019 19:17

Στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σήμερα, όχι αύριο

Ανδρέας Παπαλουκάς

Στην Ελλάδα, που όλα γίνονται στο πόδι, στη χώρα όπου ακόμα κι όταν φτιάχνονται πλάνα σπανίως εφαρμόζονται, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα βαίνουν προς το τέλος τους, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει τη νέα σεζόν.

Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού έχει προαναγγείλει αλλαγές στις κατηγορίες, ωστόσο απολύτως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ολα βρίσκονται στον αέρα. Ως είθισται, άλλωστε. Πολλώ, δε, μάλλον, φέτος, καθ΄ όν χρόνον βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με τους παράγοντες των ομάδων, τους βουλευτές και τους λοιπούς άρχοντες των περιοχών να πιέζουν για διατήρηση της κρατούσας κατάστασης.

Στη Super League και στη Football League δεν γνωρίζουν οι συμμετέχουσες ομάδες τον αριθμό εκείνων που θα υποβιβαστούν, παρότι έχουν διανυθεί τα ¾ των πρωταθλημάτων. Τόσο καλά.

Στα λόγια – και μόνον στα κυβερνητικά λόγια - οι σύλλογοι της Super League έλαβαν γνώση ότι υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας υποβιβασμό τριών ομάδων, με τον τέταρτο από το τέλος να δίνει αγώνα-μπαράζ με τον 2ο (ο πρωταθλητής προβιβάζεται απευθείας) της Football League, ώστε το πρώτο τη τάξει ελληνικό πρωτάθλημα τη νέα σεζόν να διεξαχθεί με 14 ομάδες. Στην πράξη, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Προς το παρόν. Ισως και προς το… μέλλον.

Ετσι, οι ομάδες που μάχονται για την παραμονή στη Super League δεν ξέρουν, στο κυνηγητό στο οποίο έχουν καταφύγει, πόσες πρέπει να… πιάσουν. Το πράγμα είναι ακόμα πιο περιπλεγμένο, καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με την υπόθεση του ΟΦΗ, ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει τιμωρηθεί με υποβιβασμό, κατηγορούμενος (πρώην πρόεδρός του, αλλά αμαρτίες προέδρων… παιδεύουσιν ομάδες) για «στημένο» ματς (άλλο τρελό και παλαβό αυτό: η απόφαση εκδόθηκε 17 μήνες μετά το «συμβάν»!).

Δεδομένου ότι ο Απόλλων Σμύρνης (9β.) θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει υποβιβαστεί, πέντε είναι οι ομάδες που θα διεκδικήσουν τη μία ή δύο + μία θέσεις παραμονής. Αν η Super League παραμείνει και του χρόνου ως έχει (ήτοι με 16 ομάδες), τότε την «ελαφρά ταξιαρχία» θα την ακολουθήσει μία ομάδα, εκείνη που θα καταλάβει τη 15η θέση. Σε περίπτωση που η υπόθεση του ΟΦΗ τελεσιδικήσει εις βάρος του, τότε θα υποβιβαστούν η κρητική ομάδα και ο Απόλλων.

Αν, όμως, κατατεθεί τροπολογία (απαραίτητη προϋπόθεση) και υπάρξουν αλλαγές στη δομή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, τότε από τη Super League θα υποβιβαστούν απευθείας τρεις ομάδες, ενώ ο 13ος θα δώσει αγώνα – μπαράζ με τον 2ο της Football League.

Ας δούμε, λοιπόν, τις πέντε ομάδες που θα δώσουν τις μάχες παραμονής:

ΟΦΗ (18 βαθμοί): Θα υποδεχθεί στην έδρα του τους Λεβαδειακό, ΠΑΣ Γιάννινα και Αστέρα Τρίπολης, ενώ εκτός έδρας θ΄ αντιμετωπίσει τους Απόλλωνα Σμύρνης, Αρη, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (20 βαθμοί): Θα φιλοξενήσει στη Λιβαδειά τούς ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιώνιο και ΑΕΚ, ενώ εκτός έδρας θα αγωνιστεί με τους ΑΕΛ, ΟΦΗ, Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΟΚ.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (21 βαθμοί): Στους «Ζωσιμάδες» θα υποδεχθεί τους ΑΕΛ, Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΟΚ, ενώ μακριά από την έδρα του θα παίξει με τους Λαμία, Λεβαδειακό, ΟΦΗ και Πανιώνιο.

ΑΕΛ (23 βαθμοί): Θα υποδεχθεί στο AEL FC Arena τους Λεβαδειακό, Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, ενώ εκτός έδρας θα αντιμετωπίσει τους ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιώνιο και ΑΕΚ.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (25 βαθμοί): Θα φιλοξενήσει τους Λαμία, Λεβαδειακό και Πανιώνιο, ενώ εκτός έδρας θα αγωνιστεί με τους Ξάνθη, ΑΕΛ, ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ.

Super League 1Football LeagueΠΑΣ ΓιάννιναΟΦΗ