Αθλητισμός|18.04.2023 14:00

Στα χαρακώματα Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα που... τσακώνονται για τον Φράνκο!

Newsroom

Ο «πόλεμος» της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα με αφορμή την υπόθεση Νεγκρέιρα συνεχίζεται στην Ισπανία και στο κάδρο μπήκε μέχρι και ο δικτάτορας Φράνκο! Πώς συνέβη αυτό; Η αιχμηρή αναφορά του προέδρου της Μπάρτσα Ζοάν Λαπόρτα περί ομάδας του καθεστώτος για τη Ρεάλ, πυροδότησε την έντονη αντίδραση των Μαδριλένων που ανάρτησαν ένα πεντάλεπτο βίντεο προκειμένου να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς Λαπόρτα τονίζοντας ότι η καταλανική ομάδα υπήρξε ευνοούμενη του καθεστώτος.

Οι Μερένχες παραθέτοντας εικόνες αρχείου και δημοσιεύματα της εποχής θέλησαν να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους για το ότι η Μπαρτσελόνα συνδέθηκε και ευνοήθηκε απ' τη χούντα του Φράνκο. «Ποια ήταν η καθεστωτική ομάδα;» αναφέρει αρχικά το βίντεο μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Λαπόρτα, κάνοντας εν συνεχεία λόγο για τα εγκαίνια του Καμπ Νόου απ' τον στενό συνεργάτη του Φράνκο, Χοσέ Σολίς Ρουίθ και τρεις περιπτώσεις που ο σύλλογος σώθηκε απ' την χρεοκοπία εκείνη την εποχή.

Παράλληλα, σημειώνεται πως ο δικτάτορας της Ισπανίας ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Μπαρτσελόνα το 1965 λαμβάνοντας τιμές σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις. Επίσης, τονίζεται και το γεγονός ότι η Ρεάλ δεν είχε κατακτήσει πρωτάθλημα για 15 χρόνια επί Φράνκο κι ότι η Μπαρτσελόνα κέρδισε 8 πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα. Τέλος, οι Μαδριλένοι αναφέρουν ότι η Ρεάλ διαλύθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, παίκτες της δολοφονήθηκαν, συνελήφθησαν και εξορίστηκαν.

«Τα γραφεία καταστράφηκαν από βομβαρδισμό, κλάπηκαν τα τρόπαια και οι ξύλινες εξέδρες του παλιού γηπέδου Τσαμαρτίν κόπηκαν για ξύλο, ενώ έμειναν μόλις πέντε παίκτες στην ομάδα». Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου «παίκτες της Ρεάλ δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν» αναφέρεται στο βίντεο, το οποίο ολοκληρώνεται με τα λόγια του θρυλικού προέδρου της, Σαντιάγο Μπερναμπέου: «Όταν ακούω ότι η Ρεάλ ήταν ομάδα του καθεστώτος, με κάνει να θέλω να... αφοδεύσω τον πατέρα αυτού που το είπε»...

Λαπόρτα: «Ρεάλ ο σύλλογος του καθεστώτος»

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για την υπόθεση Νεγκρέιρα, ισχυρίστηκε ότι ο καταλανικός σύλλογος είναι υπόδειγμα, ότι η ομάδα έπεσε θύμα συκοφαντίας ενώ παράλληλα έριξε τα βέλη του στη Ρεάλ που κινήθηκε νομικά εις βάρος των Καταλανών.

Η υπόθεση Νεγκρέιρα σχετίζεται με τον πρώην Ισπανό διαιτητή και μέλος της επιτροπής διαιτησίας της Ισπανίας, Ενρίκες Νεγκρέιρα, ο οποίος φέρεται να έλαβε περί τα 7 εκατ. ευρώ από το 2001 μέχρι τον Ιούλιο του 2018 από την Μπαρτσελόνα. Οι Μπλαουγκράνα ισχυρίζονται πως τα χρήματα αυτά δόθηκαν προκειμένου να παρέχει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα διαιτησίας κάτι που αμφισβητούν οι αντίπαλοί τους και κυρίως η Ρεάλ. Πρόκειται για μια υπόθεση την οποία έχει αναλάβει η δικαιοσύνη.

«Οι φίλοι της Μπαρτσελόνα υποφέρουν από μια εκστρατεία συκοφαντίας τους τελευταίους δύο μήνες που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είμαστε πρότυπο αθλητισμού. Κερδίζουμε χάρη στην προσπάθεια και το ταλέντο. Όταν το κάνουμε, το πανηγυρίζουμε. Κι όταν χάνουμε δεν ψάχνουμε δικαιολογίες. Μας αρέσει να κερδίζουμε. Και μας αρέσει να κερδίζουμε παίζοντας καλά, χωρίς βοήθεια διαιτησίας. Έχουμε δεχθεί κριτικές, μερικές φορές από φθόνο, που τώρα επιστρέφουν. Είπα ήδη όταν βγήκε η "υπόθεση Νεγκρέιρα" ότι δεν ήταν τυχαίο» ανέφερε ο Λαπόρτα.

Και πρόσθεσε: «Ανέθεσα σε επαγγελματίες και σε ένα εξωτερικό γραφείο να ετοιμάσουν μια έκθεση. Τώρα έχω περισσότερες πληροφορίες και τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Μπαρτσελόνα δεν έκανε ποτέ καμία κίνηση, ούτε είχε πρόθεση πρόθεση να νοθεύσει το αποτέλεσμα για να έχει πλεονέκτημα. Η φορολογική υπηρεσία δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι οι πληρωμές που έγιναν θα μπορούσαν να είχαν επηρεάσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Και δεν μπόρεσαν να το αποδείξουν επειδή δεν ήταν δυνατόν.

Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να ενεργήσει. Οι κατηγορίες πρέπει να αποδειχθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου με την αρχή του τεκμηρίου αθωότητας, κάτι που δεν είχε η Μπαρτσελόνα, αφού δέχθηκε δημόσιο λιντσάρισμα χωρίς δίκη. Μας κατηγόρησαν προτού μας κρίνουν και ζητώ ευθύνες. Υπάρχουν άνθρωποι που έδειξαν μεγάλη ανευθυνότητα».

Κι ύστερα ήρθε η αναφορά στη Ρεάλ απ' τον πρόεδρο της Μπάρτσα: «Όλοι γνωρίζουν ότι η Ρεάλ είναι ένας σύλλογος που ευνοείται ιστορικά από λάθη διαιτησίας, ο σύλλογος του καθεστώτος. Επί επτά δεκαετίες οι πρόεδροι των διαιτητών ήταν πρώην μέλη της Μαδρίτης, πρώην παίκτες ή πρώην διευθυντές. Μερικές φορές, όλοι ταυτόχρονα. Για 70 χρόνια ήταν αυτοί που όριζαν τους διαιτητές, που έπρεπε να αποδώσουν δικαιοσύνη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραLa LigaΡεαλ ΜαδρίτηςΜπαρτσελόναΦρανθίσκο Φράνκοclasico