Αθλητισμός|10.03.2019 09:42

Παναθηναϊκός: Πρώτη φορά φέτος ενδεκάδα χωρίς «μικρό»

Κώστας Γουλής

Τόσο συγκυριακά, όσο και βάση (τελικού) πλάνου, στο σαββατιάτικο (9/3) ντέρμπι με την ΑΕΚ, η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού δεν είχε για πρώτη φορά στην εφετινή σεζόν, παίκτη προερχόμενο απ’ τις νεότερες «φουρνιές» της Ακαδημίας του.

Ο Γιάννης Μπουζούκης ήταν εκτός λόγω καρτών (είχε δηλωθεί εδώ και 3 εβδομάδες για να εκτίσει ποινή), ο Μαυρομμάτης τέθηκε νοκ-άουτ το 24ωρο πριν τον αγώνα λόγω μέσης, ενώ ο Χατζηγιοβάνης δεν πήρε λεπτό συμμετοχής διότι τα χαρακτηριστικά του δεν «ταίριαζαν» με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Κάτι που σχολίασε μετά το ματς και ο Γιώργος Δώνης υπογραμμίζοντας πως «…ήταν συνδυασμός δύο πραγμάτων. Και απουσιών και τακτικής. Στο 5-3-2 δεν βολεύει ο Χατζηγιοβάνης. Από την άλλη ο Μπουζούκης ήταν τιμωρημένος και ο Μαυρομμάτης τραυματίας. Η ψυχολογία μας δεν ήταν η καλύτερη και αυτό μας βαραίνει όλους. Ήθελα παιδιά πιο έμπειρα με περισσότερες παραστάσεις».

Ο υψηλότερος μέσος όρος

Ο Παναθηναϊκός είχε μέσο όρο ηλικίας της ενδεκάδας του ντέρμπι με την ΑΕΚ τα 26,8 χρόνια. Τον μεγαλύτερο που εμφάνισε σε εφετινό αγώνα του στο πρωτάθλημα, με «νεότερο» τον Χρήστο Δώνη (24 χρονών και 152 μηνών) και «γηραιότερο» τον Βαγγέλη Οικονόμου (31 ετών και 235 ημερών).

Με τις αλλαγές που έκανε στο β’ ημίχρονο ο Δώνης και την είσοδο των πολύ νεαρότερων Καμπετσή, Χατζηθεοδωρίδη, Εμμανουηλίδη), ο μέσος όρος έπεσε αισθητά, με τον Παναθηναϊκό να ολοκληρώνει τον αγώνα με ενδεκάδα «ηλικίας» 25,1 ετών. Αλλά και πάλι ήταν μακριά απ' τους συνηθισμένους «χαμηλούς» μέρους όρους του...

«Άσφαιρος» τρίτο σερί ματς

Το ανασταλτικό πλάνο των «πράσινων» στο ντέρμπι με την ΑΕΚ λειτούργησε υποδειγματικά, καθώς ο Παναθηναϊκός απειλήθηκε ελάχιστα απ’ τους «κιτρινόμαυρους» καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αντίθετα, το «τριφύλλι» ήταν εκείνο που έχασε τις πιο κλασικές ευκαιρίες στο παιχνίδι με τους Μακέντα (25’), Κουρμπέλη (86’), αλλά τις σπατάλησε, μένοντας χωρίς γκολ για τρίτο συνεχόμενο ματς μετά το 2-0 στη Ν. Σμύρνη και το 0-2 από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

«Το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Είναι άλλο να δημιουργείς ευκαιρίες και να τις χάνεις και άλλο όταν ένα παιχνίδι όπως το σημερινό που πρέπει να παίξουμε οργανωμένη άμυνα. Είναι συνδυασμός δύο πραγμάτων. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να βελτιωθούμε στο δημιουργικό κομμάτι», τόνισε για τη χαμηλή δημιουργία και παραγωγικότητα των «πράσινων» μετά το παιχνίδι ο Δώνης, δικαιολογώντας ως ένα βαθμό και την επιφυλακτικότητα που έβγαλε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο του ντέρμπι. «Ενδεχομένως να ήταν, αλλά είναι και θέμα του μυαλού. Όταν παίζεις κόντρα σε μία ομάδα όπως η ΑΕΚ με ποιότητα αυτό που έχεις πρώτα στο μυαλό σου είναι πως θα μειώσεις τα προβλήματα στην αμυντική σου συμπεριφορά. Στην άμυνα τα πήγαμε καλά, στη δημιουργία όχι».

«Κανείς δεν μπορεί να μας απορρίψει»

Ο Δώνης μίλησε μετά το ματς και για το στόχο της πεντάδας, υπογραμμίζοντας πως ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να τελειώσει τη σεζόν, όπως του αξίζει.

«Λόγω των αποτελεσμάτων οι συνθήκες διαφοροποιούνται. Διαφορετικά ήταν τα πράγματα το καλοκαίρι, στην Τρίπολη, τον Φλεβάρη. Φαινόταν εφικτός ο στόχος της πεντάδας. Αν με ρωτούσε κάποιος τον Γενάρη θα έλεγα πάμε να διεκδικήσουμε την τρίτη θέση. Είτε γιατί εγώ δεν κατάφερα να διατηρήσω την ομάδα στο ίδιο επίπεδο, είτε γιατί βαρύναμε, σε κάποια ματς δεν είχαμε καλή απόδοση και καλά αποτελέσματα. Κανείς δεν μπορεί να μας απορρίψει. Φυσικά, πολλά εξαρτώνται και από τα αποτελέσματα του Άρη. Πρέπει να τελειώσουμε τη σεζόν αυτή όπως μας αξίζει».

Γιώργος ΔώνηςΠαναθηναϊκόςSuper League 1ΑΕΚ