Αθλητισμός|14.05.2023 18:49

Έξαρση βίας στο ολλανδικό ποδόσφαιρο: Οριστική διακοπή στο Χρόνινχεν - Άγιαξ λόγω καπνογόνων και εισβολής οπαδών!

Newsroom

Μαύρες μέρες διανύει το ολλανδικό ποδόσφαιρο καθώς εντείνονται τα φαινόμενα χουλιγκανισμού σε όλα τα γήπεδα της χώρας. Αυτή τη φορά ένταση υπήρξε στο Χρόνινχεν όπου οργισμένοι οπαδοί της τοπικής ομάδας λόγω του υποβιβασμού στη δεύτερη κατηγορία μετά από 23 χρόνια, προκάλεσαν τη διακοπή στο ματς με τον Άγιαξ.

Οι οπαδοί των γηπεδούχων είχαν προειδοποιήσει για αντιδράσεις μετά τον μαθηματικό υποβιβασμό της ομάδας τους κάτι που έκαναν αρχικά μέσω πανό και συνθημάτων κατά της διοίκησης. Ωστόσο, στο 6ο λεπτό, μετά από ένα κόρνερ που κέρδισε ο Άγιαξ, οι οπαδοί που βρίσκονταν στο πέταλο έριξαν καπνογόνα με πυκνό μαύρο καπνό, ενώ μερικοί εξ αυτών εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας ένα πανό με μήνυμα εις βάρος της διοίκησης.

Ο διαιτητής διέκοψε για πρώτη φορά το παιχνίδι κι αφού οι ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο μετά από 15 λεπτά, ακολούθησε και η οριστική διακοπή καθώς υπήρξε συνέχεια απ' την πλευρά των οπαδών με εκτόξευση νέων καπνογόνων.

Έξαρση βίας

Το σημερινό περιστατικό δεν ήταν το μόνο που έχει απασχολήσει την τρέχουσα σεζόν το ολλανδικό ποδόσφαιρο. Στην αναμέτρηση του Σαββάτου μεταξύ της Ουτρέχτης του Τάσου Δουβίκα και της Βάαλβαϊκ υπήρξε δύο φορές διακοπή στο ματς, που όμως ολοκληρώθηκε κανονικά, ενώ συνολικά ήταν έξι ματς σε όλη την Ολλανδία μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν διακοπές λόγω επεισοδιακής συμπεριφοράς των οπαδών.

Επίσης, δύο 24ωρα νωρίτερα (12/05) στον αγώνα,Τβέντε - Ναϊμέγκεν, οι γηπεδούχοι επικράτησαν άνετα με 4-0 (εναρκτήριο παιχνίδι της 32ης ημέρας), ωστόσο, στο 61ο λεπτό το ματς διεκόπη για 6 λεπτά από τον διεθνή ρέφερι Ντάνι Μάκελι, λόγω ρίψης αντικειμένων απ' την εξέδρα των φιλοξενούμενων προς το βοηθό διαιτητή, αμέσως μετά το δεύτερο γκολ των γηπεδούχων.

Στις 22 Απριλίου, ένα ακόμη ματς της Χρόνινχεν με τη Ναϊμέγκεν για την 30ή αγωνιστική, οδηγήθηκε σε οριστική διακοπή, μετά τη ρίψη ποτηριού με μπύρα από οπαδό της γηπεδούχου ομάδας προς τον πρώτο βοηθό διαιτητή στο 18ο λεπτό του ματς.

Ο διαιτητής Ρίτσαρντ Μάρτενς έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια και μετά από σύσκεψη 20 λεπτών με τους ανθρώπους των δύο συλλόγων, διέκοψε οριστικά το παιχνίδι, εφαρμόζοντας σε απόλυτο βαθμό το νέο πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο των κανονισμών που έχει ορίσει η ομοσπονδία, μετά τα περιστατικά βίας που έχουν συμβεί στα ολλανδικά γήπεδα την εφετινή σεζόν.

Στις 5 Απριλίου, στη διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλλου Ολλανδίας, Άγιαξ-Φέγενορντ, οι γηπεδούχοι προκρίθηκαν με 2-1 στον τελικό, αλλά το ντέρμπι στο Αμστερνταμ ήταν άκρως επεισοδιακό. Διακόπηκε για 40 λεπτά λόγω αντικειμένου απ' την εξέδρα των γηπεδούχων που χτύπησε στο κεφάλι τον Ντάβι Κλάασεν, μετά το γκολ που σημείωσε δίνοντας το προβάδισμα στον «Αίαντα».

Ο διεθνής μέσος του Άγιαξ άρχισε να αιμορραγεί στο κεφάλι (σε μία άκρως σοκαριστική εικόνα) κι ο ρέφερι Α. Λιντχάουτ διέκοψε το ματς στέλνοντας τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια για περίπου 45 λεπτά.

χούλιγκανεπεισόδιαEredivisieΟλλανδίαΑγιαξ