Αθλητισμός|24.05.2023 22:45

Ιστορικό νταμπλ για την ΑΕΚ! Κατέκτησε και το Κύπελλο παίζοντας με 10 παίκτες απέναντι στον ΠΑΟΚ απ' το 6'

Newsroom

Μια ονειρεμένη σεζόν για την ΑΕΚ ολοκληρώνεται με ιδανικό τρόπο. Η Ένωση μετά την επιστροφή στη φυσική της έδρα και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, σήκωσε και το Κύπελλο Ελλάδας! Πανηγύρισε ένα ιστορικό νταμπλ για πρώτη φορά μετά από το 1978 και τρίτη σε 99 χρόνια ζωής (το 1939 η πρώτη) επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στα ελληνικά γήπεδα στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν.

Σε έναν συναρπαστικό και γεμάτο σασπένς τελικό που έγινε δυστυχώς στο άδειο Πανθεσσαλικό Στάδιο, μολονότι η ΑΕΚ βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο με παίκτη λιγότερο μόλις απ' το 6' λόγω αποβολής του Ρότα, κατάφερε να φύγει νικήτρια! Επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ χάρη στα γκολ του Μουκουντί (26') και του Φερνάντες (92') και κατέκτησε έναν τίτλο που έψαχνε απ' το 2016. Παράλληλα, έβαλε τέλος και στο αρνητικό σερί που είχε σε τελικούς Κυπέλλου έχοντας ηττηθεί τέσσερις φορές απ' το 2017 ως το 2020, τρεις εκ των οποίων σερί απ' την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Η εξαιρετική ομάδα του Ματίας Αλμέιδα σήκωσε το 16ο Κύπελλο στην ιστορία της και το έκανε με εμφατικό τρόπο...

Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ έχασε την ευκαιρία για να κλείσει τη χρονιά με χαμόγελα κι έναν τίτλο σε μια μεταβατική περίοδο. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω σχεδόν για 90 λεπτά, είχε δοκάρι, έχασε σπουδαίες ευκαιρίες αλλά δεν βρήκε το πολυπόθητο γκολ...

Ο ΠΑΟΚ για δεύτερη σερί σεζόν ηττήθηκε σε τελικό Κυπέλλου μετά το περυσινό ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Παραμένει όμως μια ομάδα που έχει βάλει τη σφραγίδα της στον θεσμό τα τελευταία χρόνια μετρώντας έξι τελικούς σε μια επταετία και τέσσερις κατακτήσεις. Μετά απ' αυτή την ήττα πάντως, το ξεκίνημα της νέας σεζόν θα τον βρει στο Europa Conference League κι όχι με το «καλό» ευρωπαϊκό εισιτήριο του Europa League...

Η εξέλιξη του τελικού

Ο τελικός άρχισε πολύ δυναμικά καθώς μόλις στο 5' η ΑΕΚ άγγιξε το γκολ. Ο Λιβάι Γκαρσία βρέθηκε στο ύψος της μικρής περιοχής μετά από σέντρα του Χατζισαφί, έκανε την προβολή αλλά ο Κοτάρσκι απέκρουσε ενστικτωδώς με εντυπωσιακό τρόπο.

Και αμέσως μετά -στο 6'- ο Ρότα έκανε λανθασμένο διώξιμο στο κέντρο του γηπέδου, ο Τάισον κινήθηκε γρήγορα παίρνοντας τον έλεγχο της μπάλας και ο αμυντικός της Ένωσης βλέποντας τον άσο του ΠΑΟΚ να βγαίνει μόνος απέναντι στον Στάνκοβιτς τον τράβηξε με το χέρι και τον ανέτρεψε. Ο διαιτητής Μπριχ τιμώρησε με κόκκινη κάρτα τον Ρότα, ο οποίος άφησε με δέκα παίκτες την ΑΕΚ νωρίς στο ματς. Πρόκειται για τη γρηγορότερη κόκκινη σε τελικό Κυπέλλου καθώς το 1962 είχαν αποβληθεί μόλις στο 7' ο Παπαεμμανουήλ (Παναθηναϊκός) και ο Σάββας Παπάζογλου (Ολυμπιακός) σε έναν αγώνα που διεκόπη στη συνέχεια...

Ο ΠΑΟΚ πίεσε ακόμα περισσότερο την ΑΕΚ και απείλησε δύο φορές σε διάστημα δύο λεπτών. Στο 11' ο Σβαμπ σούταρε απ' το ύψος της μεγάλης περιοχής αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ, ενώ στο 13' ο Κωνσταντέλιας βρήκε θαυμάσια τον Σάστρε, ο οποίος πάτησε περιοχή, σούταρε με δύναμη αλλά ο Στάνκοβιτς απέκρουσε σωτήρια.

Ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ αλλά η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Στο 26' έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Ελίασον απ' τα αριστερά, η άμυνα του ΠΑΟΚ δεν απομάκρυνε κι ο Μουκουντί, που σε πρώτο χρόνο έκανε προβολή αλλά δεν βρήκε μπάλα, με δεύτερη προσπάθεια, σούταρε άμεσα και πέτυχε το 1-0.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απαντήσει και είχε μια καλή στιγμή με κεφαλιά του Σβαμπ στο 30' έπειτα από ωραίο γύρισμα του Κωνσταντέλια. Όμως ο Στάνκοβιτς ήταν ξανά σε ετοιμότητα.

Ακολούθησε νέα απειλητική στιγμή από πλευράς ΠΑΟΚ στο 39' με δυνατό σουτ του Κωνσταντέλια μέσα απ' την περιοχή που έφυγε λίγο πάνω απ' το οριζόντιο δοκάρι.

Ο ΠΑΟΚ είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο α' ημίχρονο (42') με τον Σάστρε, ο οποίος σούταρε με δύναμη μέσα απ' την περιοχή αλλά η μπάλα τράνταξε το δεξί δοκάρι του Στάνκοβιτς. Στην επαναφορά ο Ισπανός σούταρε ξανά, η μπάλα χτύπησε στον αγκώνα του Χατζισαφί αλλά ο VAR συμφώνησε με τον Μπριχ ότι ήταν το χέρι ήταν κολλημένο στο σώμα.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ έχοντας το προβάδισμα με παίκτη λιγότερο στο γήπεδο προσπάθησε να ρίξει το τέμπο και να ελέγξει τον ρυθμό. Κι εν πολλοίς τα κατάφερε. Ο Αλμέιδα έκανε τριπλή αλλαγή στο 60' (Σιντιμπέ, Αμραμπατ, Γιόνσον αντί Γκαρσία, Σιμάνσκι, Πινέδα) για να φρεσκάρει την ενδεκάδα του, ενώ κι ο Λουτσέσκου προχώρησε σε διπλή αλλαγή (Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ αντί Ράφα Σοάρες, Σάστρε) αλλά και διαφοροποίηση του σχήματος παίζοντας με τρεις στην άμυνα θέλοντας να κάνει πιο επιθετικό τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ με το πέρασμα του χρόνου αύξησε την κατοχή του και έγινε πιο πιεστικός. Μάλιστα έχασε σπουδαία ευκαιρία για να ισοφαρίσει στο 77'. Μπίσεσβαρ και Τάισον άλλαξαν εξαιρετικά την μπάλα, ο Βραζιλιάνος έστρωσε θαυμάσια για τον συμπατριώτη του Αουγκούστο, ο οποίος πλάσαρε απ' το ύψος του πέναλτι αλλά η μπάλα πέρασε ξυστά απ' το δεξί δοκάρι του Στάνκοβιτς.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης απείλησε από μακρινή απόσταση στο 88' με τον Τζίμα και στο 90' με εκτέλεση φάουλ του Βιεϊρίνια. Η μπάλα όμως κατέληξε λίγο άουτ.

Με τον ΠΑΟΚ να έχει βγει όλος μπροστά για να ισοφαρίσει, η ΑΕΚ βρήκε χώρους και στο 92' -σε μια αντεπίθεση- ο Τσούμπερ άνοιξε για τον νεοεισελθόντα Φερνάντες, ο οποίος έκανε μια μαγική ντρίμπλα στον Ίνγκασον και πλάσαρε ιδανικά για το τελικό 2-0 που σφράγισε την κατάκτηση του νταμπλ για την Ένωση.

ΑΕΚ (Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Βίντα, Μουκουντί, Ρότα, Σιμάνσκι (61’ Γιόνσον), Πινέδα (61’ Σιντιμπέ), Γκατσίνοβιτς (86’ Φερνάντες), Ελίασον (82’ Μάνταλος), Λιβάι Γκαρσία (62’ Αμραμπατ), Τσούμπερ.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε (62’ Βιεϊρίνια), Ίνγκασον, Κουλιεράκης (85’ Κεντζιόρα), Ράφα Σοάρες (62’ Μπίσεσβαρ), Σβαμπ (78’ Ελ Καντουρί), Αουγκούστο, Α. Ζίβκοβιτς, Τάισον, Κωνσταντέλιας (85’ Τζίμας), Μπράντον.

ΠΑΟΚτελικός κυπέλλουειδήσεις τώραΑΕΚτελικόςΚύπελλο Ελλάδας