Αθλητισμός|30.07.2023 16:11

Νουάιλα Μπενζινά: Η πρώτη παίκτρια με χιτζάμπ σε Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών

Newsroom

Η Μαροκινή Νουάιλα Μπενζινά έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που έπαιξε σε αγώνα Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου φορώντας το παραδοσιακό χιτζάμπ στο κεφάλι της. Η 25χρονη παίκτρια δεν είχε αγωνιστεί στο πρώτο ματς του τουρνουά ενταντίον της Γερμανίας αλλά βρέθηκε στο αρχικό σχήμα στο παιχνίδι του Μαρόκου με τη Νότια Κορέα.

Η FIFA ήρε την απαγόρευση της μαντίλας πριν από σχεδόν μια δεκαετία. «Εχει γίνει πολλή δουλειά εδώ και αρκετά χρόνια και υπήρξε ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε πριν από την έναρξη της αναμέτρησης η Μπενζινά, μιλώντας στο Al-Jazeera.

Η απαγόρευση της χρήσης μαντίλας στο ποδόσφαιρο εξακολουθεί να ισχύει σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Σε πρόσφατη απόφαση, το Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε την απαγόρευση στην Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μετά από προσφυγή της συλλογικότητας των «Hijabeuses», που ζητούσε μια κανονιστική αλλαγή.

Εκτός της παρουσίας της Μπενζινά, η οποία έπαιξε με χιτζάμπ, το παιχνίδι ήταν ιστορικό για το Μαρόκο καθώς πανηγύρισε την πρώτη του νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο σε επίπεδο γυναικών.

Μαρόκοειδήσεις τώραΠαγκόσμιο Κύπελλο Γυναικώνχιτζάμπ