Αθλητισμός|17.08.2023 00:15

Το σήκωσε κι αυτό η Μάντσεστερ Σίτι! Επικράτησε στα πέναλτι της Σεβίλλης στον τελικό του Super Cup Ευρώπης που φιλοξενήθηκε στο Γ. Καραϊσκάκης

Newsroom

Έκανε μια μικρή παύση χάνοντας το Community Shield απ' την Άρσεναλ και ξανά προς τη δόξα τραβά. Η κάτοχος του Champions League Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε στα πέναλτι με 5-4 (1-1 η κανονική διάρκεια) της κατόχου του Europa League Σεβίλλης στον τελικό του Super Cup Ευρώπης στο Γ. Καραϊσκάκης και σήκωσε το τέταρτο μεγάλο τρόπαιο μετά το Champions League, το Κύπελλο Αγγλίας και το Λιγκ Καπ σε μια ονειρεμένη χρονιά.

Δέκα μέρες μετά την απώλεια -στα πέναλτι- του λιγότερο σημαντικού τίτλου που διεκδίκησε (όπως είναι το Community Shield), η Μάντσεστερ Σίτι επανήλθε στα τρόπαια. Μολονότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με το γκολ του Εν-Νεσίρι, ισοφάρισε με τον ταλαντούχο Πάλμερ και στα πέναλτι, αυτή τη φορά, δεν έκανε ούτε ένα λάθος. Ευστόχησε και στις πέντε εκτελέσεις σε αντίθεση με τη Σεβίλλη που είδε τον Γκούντελι να σημαδεύει το δοκάρι στο τελευταίο και πλέον καθοριστικό χτύπημα.

Η Σίτι στον πρώτο της τελικό για το Super Cup Ευρώπης, σήκωσε το τρόπαιο και θα το πάρει μαζί της πίσω στο Μάντσεστερ μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη συλλογή της επί των ημερών του πολυνίκη κόουτς Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος έφτασε τους 15 τίτλους με τους Πολίτες (5 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 1 Champions League, 2 Community κι 1 Super Cup Ευρώπης). 

Παράλληλα, ο Καταλανός τεχνικός έφτασε συνολικά τα 36 τρόπαια με Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Μάντσεστερ Σίτι, αφήνοντας πίσω του τον Μιρτσέα Λουτσέσκου, που σε 41 χρόνια καριέρας έχει συγκεντρώσει 35 τρόπαια. Στην κορυφή σε 39 χρόνια καριέρας βρίσκεται ο Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος έχει πανηγυρίσει 13 φορές περισσότερες από τον Γκουαρδιόλα, αφού με Αμπερντίν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει 49 τρόπαια.

Επίσης, ο Γκουαρδιόλα έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που κατακτά το ευρωπαϊκό Super Cup με τρεις διαφορετικές ομάδες! Το έκανε δύο φορές με την Μπαρτσελόνα (2009, 2011), με την Μπάγερν (2013) και τώρα με τη Σίτι (2023), ενώ είχε σηκώσει το ίδιο τρόπαιο και ως ποδοσφαιριστής της Μπάρτσα το 1992!

Η Σίτι δεν είχε φρεσκάδα στο ξεκίνημα του ματς σε αντίθεση με τη Σεβίλλη που ήταν πιο κινητική και πιο δραστήρια στο γήπεδο. Η μπάλα δικαίωσε το παιχνίδι των Ανδαλουσιάνων που πήραν προβάδισμα στο σκορ (1-0) στο 25' με κεφαλιά του Εν-Νεσίρι, ο οποίος κυρίαρχησε του Ακέ στην εναέρια μονομαχία.

Η Σίτι πήρε τον έλεγχο στο ματς, είχε την κατοχή αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά τη Σεβίλλη που πάντως, όποτε χρειάστηκε είχε για άγρυπνο φύλακα τον εξαιρετικό Μπόνο. Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τους Πολίτες να είναι πολύ πιο αποφασισμένοι για να σκοράρουν. Και πάλι όμως δυσκολεύτηκαν στην τελική προσπάθεια. Αντιθέτως, η Σεβίλλη έμοιαζε επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, όπου χρειάστηκε μια μεγάλη επέμβαση του Έντερσον για να παραμείνει το 0-1. Σταδιακά όμως η Σίτι πήρε τον απόλυτο έλεγχο μετατρέποντας σε... μονόλογο τον τελικό.

Πίεσε πολύ και το γκολ ήρθε για την ομάδα του Γκουαρδιόλα στο 63' με ωραία κεφαλιά του Πάλμερ, ο οποίος ισοφάρισε (1-1) φέρνοντας το ματς στην απόλυτη ισορροπία. Ήταν το δεύτερο γκολ του νεαρού Άγγλου, ο οποίος είχε ισοφαρίσει και στον τελικό του Community.

Όσο κι αν προσπάθησε η Σίτι μέχρι το τέλος του 90λεπτου δεν μπόρεσε να βρει ένα δεύτερο γκολ για να τελειώσει τον τελικό. Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με τις δυο ομάδες στο 1-1 και ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι.

Τα πέναλτι

  • Χάαλαντ 1-0
  • Οκάμπος 1-1
  • Άλβαρες 2-1 
  • Μιρ 2-2
  • Κόβατσιτς 3-2
  • Ράκιτιτς 3-3
  • Γκρίλις 4-3
  • Μοντιέλ 4-4
  • Γουόκερ 5-4
  • Γκούντελι - δοκάρι
  • Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Γουόκερ, Ακάνζι, Γκβάρντιολ, Ακε, Κόβατσιτς, Ρόδρι, Πάλμερ (85' Άλβαρες), Φόντεν Γκρίλις, Χάαλαντ.
  • Σεβίλλη: Μπόνο, Νάβας (83' Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελι, Ακούνια, Χορδάν, Ράκιτιτς, Οκάμπος, Τόρες (74' Χουάνλου), Λαμέλα (90+3' Σούσο), Εν-Νεσιρί (90+3' Μιρ).