Αθλητισμός|05.09.2023 18:10

Mundobasket 2023: ΗΠΑ και Σερβία έκλεισαν θέση για τα ημιτελικά - Οι πιθανοί αντιπάλοι τους

Newsroom

Οι ΗΠΑ και η Σερβία προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ σε βάρος της Ιταλίας (100-63) και της Λιθουανίας (87-68) αντίστοιχα και περιμένουν να μάθουν τους αντιπάλους τους. Η Σερβία περιμένει τον νικητή του Καναδάς-Σλοβενία (6/9) και οι ΗΠΑ τον νικητή από το Γερμανία-Λετονία (6/9).

Λιθουανία - Σερβία 68-87

Ο πρώτος προημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 μετατράπηκε σε... σερβική παράσταση, με τους παίκτες του Σβέτισλαβ Πέσιτς να κάνουν επίδειξη δύναμης και να νικούν πολύ εύκολα την μέχρι πρότινος αήττητη Λιθουανία. Έτσι, οι «πλάβι» περιμένουν τον αντίπαλό τους στον ημιτελικό από το ζευγάρι Καναδάς - Σλοβενία, ενώ η «Λιέτουβα» θα συνεχίσει στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8.

Οι Σέρβοι πήραν πολύ σκορ από το ζωγραφιστό, είχαν επιθετικό πλουραλισμό, σούταραν με καλά ποσοστά, πήγαιναν δυναμικά στα ριμπάουντ, περιόρισαν τα λάθη τους και ανάγκασαν τους παίκτες του Κάζις Μακσβίτις να πάνε σε τραβηγμένες επιλογές, για να ρίξουν τη διαφορά στο δεύτερο ημίχρονο. Με άλλα λόγια, κάνοντας ένα εξαιρετικό ματς η... μεγάλη σερβική σχολή, που παρατάσσεται στο τουρνουά δίχως τους Νίκολα Γιόκιτς, Βασίλιε Μίσιτς και Νίκολα Κάλινιτς, κυριάρχησε πλήρως και πήρε εντυπωσιακά το εισιτήριο για τους «4».

Ο... on fire Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς έκανε τη διαφορά από νωρίς και μέτρησε 21 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, με τον Στέφαν Γιόβιτς να αποτελεί το «κλειδί» για την αύξηση της διαφοράς στην 3η περίοδο (11π. με 3/5 τρίποντα και 5 ασίστ). Πολύ καλή δουλειά έκανε και το δίδυμο των σέντερ των νικητών, με τον Φίλιπ Πετρούσεφ να έχει 17 πόντους - ριμπάουντ και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να συμπληρώνει 9 πόντους - 5 ριμπάουντ. Από την άλλη πλευρά, στην Λιθουανία έλειψαν τα κρίσιμα τρίποντα (9/28 3π. με πολλά άστοχα σουτ μετά την 1η περίοδο), ο Γιόνας Βαλαντσιούνας αν και ήταν διψήφιος (11π., 4ρ.) δεν έκανε τη διαφορά και το σύνολο του Μακσβίτις γνώρισε τον αποκλεισμό, όπως γράφει το SDNA.

Οι αήττητοι μέχρι αυτό το ματς Λιθουανοί ξεκίνησαν το παιχνίδι... αφηνιασμένοι επιθετικά: με 5π. του Γιόνας Βαλαντσιούνας σε 80'' κόντρα στον Νίκολα Μιλουτίνοφ και στη συνέχεια 4/5 τρίποντα σε 5' (16-12). Ωστόσο, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς πήρε το... όπλο του (8π.) και οι Σέρβοι ισοφάρισαν (20-20 στο 7'), σε ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι με τρομερό ρυθμό. Οι «πλάβι» πήγαιναν δυναμικά στα ριμπάουντ, ο Φίλιπ Πετρούσεφ έδινε ενέργεια (5π., 3ρ.) και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 25-24 (71% 3π. για την «Λιέτουβα»).

Η second unit των Σέρβων έπαιζε σκληρή και αποτελεσματική άμυνα (3κλ. ο Αλέκσα Αβράμοβιτς), ο Μάρκο Γκούντουριτς ήταν... παντού και ένα πολύτιμο 8-1 επιμέρους σκορ έδωσε το προβάδισμα στους τυπικά φιλοξενούμενους (26-32 στο 13' με ανεβασμένο τον «Μίλου»). Μάλιστα, οι Λιθουανοί, που δεν εκμεταλλεύονταν την εξαιρετική δουλειά του Τάντας Σεντεκέρσκις (10π., 5ρ., 2ασ. στο 15') και μετρούσαν 0/5 3π. στη 2η περίοδο, είχαν συμπληρώσει τα 5φ. σε χρόνο dt και καλούνταν να βρουν λύσεις, αφού ήταν για πρώτη φορά στο τουρνουά με την πλάτη στον τοίχο (33-41 με τρίποντο του «καυτού» Μπογκντάνοβιτς στο 17'). Μέχρι το ημίχρονο η κατάσταση δεν άλλαξε με τον ασύλληπτο «Μπόγκι» να έχει βάλει 18 πόντους με 8/10 προσπάθειες, τον Μιλουτίνοφ να πραγματοποιεί μεγάλο ματς (9 πόντοι, 4 ριμπάουντ) και τη Σερβία να έχει πάρει συνολικά 34 πόντους από το ζωγραφιστό κόντρα στους Βαλαντσιούνας - Μοτεγιούνας (38-49 στο 20' με buzzer beater του αρχηγού της ομάδας του Πέσιτς).

Ο "JV" και ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις θέλησαν να κάνουν πιο... επιθετική την Λιθουανία στην επανάληψη (47-52 στο 23'). Όμως, οι «πλάβι» κυριαρχούσαν σε απόλυτο βαθμό με εξαιρετικό «διάβασμα» του παιχνιδιού και ένα εντυπωσιακό step up του Στέφαν Γιόβιτς (51-65 στο 26' με 5 ασίστ και τρία τρίποντα του πλέι μέικερ του Πέσιτς). Μετά το εκπληκτικό 71% 3π. του 1ου δεκαλέπτου (5/7) οι Λιθουανοί μέτρησαν 2/12 σουτ πίσω από τα 6,75μ. και δεν ήταν σε θέση να αλλάξουν το μομέντουμ του προημιτελικού, με τους Σέρβους να κάνουν ό,τι θέλουν στο παρκέ της "Mall of Asia Arena" και να «φλερτάρουν» με το +20 (51-69 στο 28' και 55-73 στο 30').

Tο +20 «γράφτηκε» τελικά με 2/2 βολές του Αβράμοβιτς (55-75 στο 31') και ο Μακσβίτις προσπάθησε να βρει λύσεις με μεγάλα σουτ. Όμως, αυτή τη φορά οι παίκτες του δεν είχαν τα ποσοστά των αγώνων της Β' Φάσης κόντρα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Έτσι, όσο... έτρεχε το ρολόι τόσο η Σερβία βρισκόταν πιο κοντά στην μεγάλη νίκη - πρόκριση (57-82 στο 34' με ένα «κρεσέντο» του Πετρούσεφ). Στην τελική ευθεία της αναμέτρησης η Λιθουανία δεν μπόρεσε να γίνει πιο απειλητική, τα δεδομένα δεν άλλαξαν και η ομάδα του Πέσιτς πήγε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 με επιβλητικό τρόπο (68-87).

Τα δεκάλεπτα: 25-24, 38-49, 55-73, 68-87.

Ιταλία-ΗΠΑ 63-100

Οι ΗΠΑ μετέτρεψαν τον δεύτερο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε παράσταση για έναν ρόλο. Άφησαν πίσω τους την ήττα από την Λιθουανία, επιβεβαιώνοντας την «ταμπέλα» του φαβορί στο παιχνίδι με την Ιταλία. Το σύνολο του Στιβ Κερ κέρδισε κατά κράτος με 100-63 χωρίς να αφήσει περιθώριά αντίδρασης στους Ιταλούς. Οι Αμερικάνοι έσφιξαν την άμυνα τους, οδήγησαν τους Ιταλούς σε λάθη και… κρεμασμένες επιθέσεις και σε συνδυασμό με τη αστοχία των παικτών του Ποτσέκο από την περιφέρεια (7/38τρ.) κατάφεραν να πάρουν με σχετική άνεση την νίκη και ταυτόχρονα την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η αστοχία και τα λάθη των Ιταλών δεν τους άφησαν να διεκδικήσουν το παιχνίδι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που είχαν εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (17/36 τρ.) από την περιφέρεια και επιθετικό πλουραλισμό. Για τους νικητές ο Μπρίτζες ήταν ο πρώτος σκόρερ με 24 πόντους και 7 ριμπάουντ με 8/11 σουτ, ενώ18 πόντους με 6/8 τρίποντα πρόσθεσε ο Ταϊρίς Χαλιμπάρτον. Από την πλευρά της Ιταλίας, η οποία δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην ανωτερότητα των ΗΠΑ ξεχώρισε ο συνήθης ύποπτος και πρώτος σκόρερ της στο τουρνουά Σιμόνε Φοντέκιο με 18 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Στο ξεκίνημα του το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν χέρι-χέρι (6-6 στο 5’) με κοινό χαρακτηριστικό την αστοχία. Οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει με την άμυνα τους να μην βάλουν τον Φοντέκιο στον ρυθμό του παιχνιδιού με το σκορ να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (8-10 στο 7’) γεγονός που ευνοούσε την πιο αδύναμη Ιταλία. Ο Χαλιμπάρτον με ένα δικό του τρίποντο έδωσε αέρα έξι πόντων για πρώτη φορά στην ομάδα του (8-14 στο 8) και ο Ριβς μεγάλωσε το προβάδισμα στους 9 αναγκάζοντας τον Ποτσέκο να καλέσει τάιμ-άουτ. Ο σούπερ-σταρ της Ιταλίας προσπάθησε να ηγηθεί της ομάδας του (6 πόντους στην 1η περίοδο), καθώς η άμυνα των παικτών του Στιβ Κερ είχε εγκλωβίσει τους υπόλοιπους με το πρώτο δεκάλεπτο να λήγει με προβάδισμα 8 πόντων υπέρ των Αμερικάνων.

Αν μη τι άλλο ο αγώνας μέχρι εκείνο το σημείο δεν ήταν αντάξιος της ποιότητας των δυο ομάδων. Ήταν ολοφάνερο ότι η Ιταλία δεν μπορούσε να απειλήσει μέσα από το ζωγραφιστό και σε συνδυασμό με την αστοχία της από την περιφέρεια (2/15 τρ.) οι ΗΠΑ κατάφεραν να ξεφύγουν στο σκορ αποκτώντας μια διαφορά 15 πόντων (18-33 στο 6’). Το σύνολο του Στιβ Κερ ήταν ευδιάκριτο πως είχε αποφασίσει να παίξει άμυνα θέλοντας να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στα ημιτελικά. Στο 8’ η διαφορά έφτασε στους 23 (18-41) με τους Ιταλούς να έχουν σε εκείνο το σημείο 2/19τρ. και 6 λάθη. Ένα φόλοου κάρφωμα του Ριβς ξεσήκωσε το λιγοστό κοινό της Mall Of Asia Arena ανεβάζοντας παράλληλα την διαφορά στο +24 (22-46 στο 9’), λίγα δευτερόλεπτα πριν το ημίχρονο.

Οι Αμερικάνοι ήθελαν να αφήσουν πίσω την ήττα από την Λιθουανία και να πραγματοποιήσουν μια πειστική εμφάνιση, γεγονός που είχαν καταφέρει στο πρώτο ημίχρονο. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το 2ο μέρος με τέσσερα τρίποντα με τον Φοντέκιο να είναι ο μόνος που προσπαθούσε από πλευρά Ιταλίας (10 πόντους σε 4 λεπτά). Ο ρυθμός ήταν εμφανώς πιο γρήγορος από το πρώτο μέρος με την διαφορά να αγγίζει και να ξεπερνά τους 30 πόντους (36-68 στο 6’). Η Ιταλία είχε συμβιβαστεί με την ήττα, καθώς ευελπιστούσε σε ένα θαύμα για να γυρίσει το παιχνίδι. Με 15/25 δίποντα και 12/25 τρίποντα ήταν αδύνατον να χάσει η ομάδα του Στιβ Κερ. Παρά το μεγάλο προβάδισμα οι ΗΠΑ δεν χαλάρωσαν λεπτό την άμυνα τους ανεβάζοντας την διαφορά μέχρι και τους 39 (44-83).

Οι δυο προπονητές με το παιχνίδι να έχει κριθεί προχώρησαν σε εκτεταμένο rotation. Ένα σερί 7-0 της Ιταλίας στα πρώτα τρία λεπτά της 4ης περιόδου έριξε την διαφορά, ωστόσο δεν οι Ιταλοί δεν υπολόγιζαν στις ορέξεις του Χαλιμπάρτον, ο οποίος με 3 τρίποντα του ανέβασε την διαφορά πάνω από τους 40 για πρώτη φορά στο παιχνίδι (51-92 στο 4). Τα τελευταία λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα με τις ομάδες να αφήνουν στην άκρη τις άμυνες και να ευχαριστιούνται το παιχνίδι μέχρι και το τελικό 63-100.

Τα δεκάλεπτα: 14-24, 24-46, 44-83, 63-100.

ΗΠΑΣερβίαMundobasket 2023