Αθλητισμός|21.09.2023 21:44

Επέστρεψε για τα καλά στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός! Σπουδαία νίκη με 2-0 επί της Βιγιαρεάλ με Ιωαννίδη και Σπόραρ - Τα γκολ

Newsroom

Αυτός είναι ο Panathinaikos του Γιοβάνοβιτς. Έλιωσε τη Βιγιαρεάλ και έστησε τρελό πάρτι μπροστά σε ηφαίστειο 65.000 οπαδών στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League.

Το «καταπράσινο» ΟΑΚΑ φόρεσε ξανά τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τον Ευρωπαίο Παναθηναϊκό και το τριφύλλι υπέταξε την κάτοχο του τροπαίου της διοργάνωσης το 2021, Βιγιαρεάλ, με τις γκολάρες του Φώτη Ιωαννίδη στο 39’ και του Αντραζ Σπόραρ στο 78’ (2-0), κάνοντας φανταστικό ποδαρικό στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μετά από επτά αγωνιστικές περιόδους.

Οπως παλιά. Στα δοξασμένα χρόνια. Τότε που οι υπερβάσεις αποτελούσαν βούτυρο στο ψωμί του τριφυλλιού, που έκανε φερ πλέι προκειμένου να μη διασύρει κοτζάμ Γιουβέντους, που κατατρόπωνε τη Φέγενορντ του Γκούλιτ και την Οσέρ του Καντονά κι έκανε ανατροπές όπως αυτή του 5-1 επί της Χόνβεντ, κόβοντας για πλάκα 60 χιλιάδες εισιτήρια. Στο ίδιο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός της Ευρώπης είναι ξανά εδώ. Ετοιμος για νέες υπερβάσεις!

Τα πρώτα λεπτά του αγώνα ήταν αναγνωριστικά και από τις δύο ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να πιέζει πολύ ψηλά τη Βιγιαρεάλ προκειμένου να δυσκολέψει τη μεταφορά της μπάλας προς το μεσαίο και επιθετικό τρίτο. Η δε ισπανική ομάδα περίμενε λίγα μέτρα μπροστά από τη μεσαία γραμμή με πρόθεση να στήσει παγίδες στον άξονα και να κλέψει μπάλες.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε προβλήματα όταν η Βιγιαρεάλ βρισκόταν σε «σετ» παιχνίδι, αλλά οι Ισπανοί γίνονταν απειλητικοί κάθε φορά που έβρισκαν χώρους για να βγουν στο επιθετικό τρανζίσιον. Μία τέτοια στιγμή ήταν στο 18’ όταν ο Μοράλες βγήκε μόνος του με τον Μπρινιόλι από πλάγια αριστερά, αλλά σούταρε έξω από την εστία στη μεγαλύτερη (και μοναδική) ευκαιρία της Βιγιαρεάλ στο πρώτο μισό του αγώνα.

Αντιθέτως, οι πράσινοι απείλησαν για πρώτη φορά με κεφαλιά του Σένκεφελντ που πέρασε δίπλα από τη συμβολή των δοκαριών στο 9’ μετά από κόρνερ του Μπερνάρ. Και κατόπιν στο 20’ όταν ο Μπερνάρ είδε έξοχα τον Μαντσίνι κι αυτός έδωσε με τη μία στον Παλάσιος, όμως το σουτ του Αργεντινού κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτυών του Ρέινα.

Ωσπου, στο 39’, ο Κώτσιρας είδε την κίνηση του Ιωαννίδη, του έδωσε κάθετα τη μπάλα κι αυτός με εκπληκτικό σκάψιμο νίκησε τον Ρέινα στην έξοδο και άνοιξε το σκορ για τον Παναθηναϊκό (1-0) μέσα σε πανδαιμόνιο!

Οι δύο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα των ημιχρόνων με το τριφύλλι να προηγείται δίκαια με 1-0, καθώς είχε υπομονή στο παιχνίδι του, καλή οργάνωση πίσω από τη μπάλα και με εξαίρεση κάποιες στιγμές αδράνειας και ατομικών λαθών, πήρε πολύ καλό βαθμό, έχοντας μπροστάρηδες τον «μαγικό» Μπερνάρ και τον Ιωαννίδη.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Βιγιαρεάλ ήταν αναγκασμένη να πάρει περισσότερα ρίσκα στο παιχνίδι της και ο Παναθηναϊκός ήταν πιο εύκολο να βρει χώρους.
Στο 50’ ο Ιωαννίδης υποδέχτηκε με φανταστικό τρόπο τη μπάλα από τον Μλαντένοβιτς στο τρανζίσιον, πέρασε τη μπάλα από την έξω πλευρά του Μάντι και μπήκε περιοχή αλλά κόπηκε την τελευταία στιγμή, πριν σουτάρει.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Ρέινα έσωσε την εστία του από διαγώνιο σουτ του Παλάσιος μέσα από την περιοχή (53’) και το νέο σουτ του Μλαντένοβιτς απομακρύνθηκε από τον Γκάμπια.

Ο Πατσέτα έριξε εσπευσμένα στο γήπεδο τρία απ’ τα πιο βαριά χαρτιά του στο 61’ (Σέρλοθ, Μορένο και Παρέχο), ωστόσο ο Παναθηναϊκός έχασε κι άλλη ευκαιρία στο 62’, όταν ο Παλάσιος έδωσε στον Κώτσιρα που μπήκε στην περιοχή και σούταρε λίγα εκατοστά πάνω απ’ το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 68’ ο Γιοβάνοβιτς έξανε δύο αλλαγές με τους Βιλένα και Σπόραρ να μπαίνουν στο ματς και τον Μπερνάρ να μετατοπίζεται στο αριστερό «φτερό» και τους Πέρεθ, Τσέριν, Βιλένα στον άξονα.

Στο 79’ ήταν η σειρά του Αντράζ Σπόραρ να βάλει φωτιά στο ΟΑΚΑ με εκπληκτικό διαγώνιο σουτ από το ύψος της περιοχής, διαμορφώνοντας το 2-0 μέσα σε αδιανόητη έκσταση από 60.000 φίλους του τριφυλλιού!

Ο Βιλένα στο 90’ πήγε να διασύρει τη Βιγιαρεάλ αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε ελάχιστα εκατοστά δίπλα απ’ το αριστερό κάθετο δοκάρι, όπως και το πλασέ του Αϊτόρ στο 93'!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς / 4-3-3): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Μλαντένοβιτς, Πέρεθ (76’ Αράο), Τσέριν, Μπερνάρ (76’ Τζούρισιτς), Παλάσιος (88’ Αϊτόρ), Ιωαννίδης (68’ Σπόραρ), Μαντσίνι (69’ Βιλένα).

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ (Πατσέτα / 4-4-2): Ρέινα, Κίκο, Μάντι, Γκάμπια, Πεντράζα, Σουάρεζ (30’ Πίνο), Κάπουε, Κομεσάνια (61’ Παρέχο), Τριγκουέρος (61’ Μορένο), Μοράλες (77’ Μπαένα), Ντίαζ (61’ Σέρλοθ).

ειδήσεις τώραΠαναθηναϊκόςEuropa LeagueΒιγιαρεάλ