Αθλητισμός|22.09.2023 20:48

ΧΑΟΣ: Βρεθήκαμε στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ για την τραγική κατάσταση της Super League 2

Έλβη Μιχαηλίδου

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) παρουσίασε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΧΑΟΣ» στο οποίο απεικονίζεται η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Super League 2, με παίκτες να είναι απλήρωτοι, να μην έχουν χρήματα για να ζήσουν, να τρώνε από συσσίτια και να βρίσκονται σε μόνιμη αβεβαιότητα για το αύριο.

Το ethnos.gr βρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση των 3 επεισοδίων του ντοκιμαντέρ, στην οποία το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν οι Γιώργος Μασούρας, Κώστας Κατσουράνης και Άρης Σοϊλέδης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για την επικρατούσα κατάσταση, όπως και ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ, Γιώργος Μπαντής.


Αναλυτικά όσα είπαν:

Γιώργος Μπαντής: «Το "ΧΑΟΣ" το γέννησε η αδικία»

«Κάθε δύσκολοι καιροί κάτι γεννάνε, έτσι και αυτοί οι δύσκολοι καιροί στο πρωτάθλημα της Super League 2 τα τελευταία χρόνια γέννησαν το "ΧΑΟΣ". Το "ΧΑΟΣ" το γέννησε η αδικία, οι εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές, η μη καλή οργάνωση ενός επαγγελματικού πρωταθλήματος στο οποίο για κάποιο λόγο τα τελευταία χρόνια δε γνωρίζει κανείς πότε ξεκινά, πότε τελειώνει, με πόσες ομάδες ξεκινά, με πόσες ομάδες τελειώνει. Οπότε αυτοί οι δύσκολοι καιροί γέννησαν το "ΧΑΟΣ" για ένα πρωτάθλημα που θέλει να λέγεται επαγγελματικό αλλά είναι μόνο στα χαρτιά» ανέφερε ο πρώην ποδοσφαιριστής του Άρη, Γιώργος Μπαντής.

Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος πολλές φορές βγάζει λάθος συμπεράσματα για την εικόνα ενός ποδοσφαιριστή. Βλέπει μόνο τη βιτρίνα. Η βιτρίνα όμως είναι ένα 8-10%. Πίσω από τη βιτρίνα υπάρχει ένα μεγάλο βάθος 700-800 ποδοσφαιριστών, που έχουν ακόμα και προβλήματα βιοπορισμού. Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΣΑΠΠ την περσινή αγωνιστική σεζόν είχε μισθώσει δύο εστιατόρια προκειμένου να τρέφονται οι ποδοσφαιριστές δύο φορές την ημέρα, για κάτι που θεωρείται αυτονόητο για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Εμείς ως συνδικαλιστικό όργανο του ποδοσφαιριστή φωνάξαμε μέσω ανακοινώσεων με ότι δυνάμεις είχαμε, διαμαρτυρηθήκαμε μέσω επιστολών παντού, στην πολιτεία, στην ομοσπονδία, στη λίγκα. Αμέτρητες φορές! Δυστυχώς, δεν ακουστήκαμε από κανέναν. Και έτσι προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε αυτό που βιώνουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές σε εικόνα. Ώστε να μπορέσει ο οποιοσδήποτε να δει τι πραγματικά βιώνουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές. Και κανένας είτε είναι θεσμικός φορέας, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε απλός φίλαθλος ή Έλληνας πολίτης αυτής της χώρας να μην έχει το δικαίωμα να πει ότι δε γνώριζε τι συμβαίνει σ' αυτή την κατηγορία».

Γιώργος Μασούρας: «Δε νομίζω ότι ένας παίκτης μπορεί να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες»

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές της Super League 2. Δε νομίζω ότι ένας παίκτης μπορεί να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, γιατί σαν επάγγελμα έχει από μόνο του συγκεκριμένες δυσκολίες, όσον αφορά την σωματική και ψυχική υγεία που πρέπει να έχεις για να αγωνιστείς και να αποδίδεις όσο δυνατόν καλύτερα. Φανταστείτε αυτά τα παιδιά που έχουν να σκεφτούν διπλά και τριπλά πράγματα, έχουν να σκεφτούν βιοποριστικά και όχι σαν αθλητές. Πραγματικά είναι θέμα κρατικής πρωτοβουλίας το να βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό το μαρτύριο που περνάνε όλοι οι αυτοί ποδοσφαιριστές και σε όλη αυτή την αναστάτωση που επικρατούν στα πρωταθλήματα β' και γ' κατηγορίας» είπε ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Μασουράς.

Και πρόσθεσε «Εμείς οι παίκτες της Super League 1 θα ήμασταν πολύ πιο χαρούμενοι αν δεν κάναμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις να βοηθήσουμε. Δεν είναι όμως η λύση. Σίγουρα είναι βοήθεια και στην ψυχολογία τον παιδιών, νιώθουν καλύτερα που ξέρουν ότι έχουν κάτι να στηριχθούν έστω στον Σύνδεσμο, αλλά πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, για να μην σκεφτόμαστε και εμείς ότι δε μπορούμε να βοηθήσουμε».

Κώστας Κατσουράνης: «Το χάος είναι πολύ μικρή λέξη να περιγράψει τι γίνεται στην β' εθνική»

«Το χάος είναι πολύ μικρή λέξη να περιγράψει τι γίνεται στη β' εθνική. Δεν ήμουν ποδοσφαιριστής σ' αυτή την κατηγορία, ήμουν απο τους τυχερούς, αλλά διετέλεσα τεχνικός διευθυντής και το είδα από μέσα το πρόβλημα από το 2016 έως το 2018 στην Παναχαϊκή. Πρέπει να το πολεμήσουμε όλοι. Πρέπει η Super League 1 να βοηθήσει. Δε μπορεί να ξεκινά η ΣΛ1 και να μην ενδιαφέρεται πότε ξεκινά η ΣΛ2, γιατί θα παίξει και στο Κύπελλο με ομάδες της Super League 2. Μέχρι τώρα βλέπουμε να μη νοιάζονται για τίποτα όλοι στην Α' Εθνική. Είναι επαγγελματική κατηγορία η Β' Εθνική, αν δε μπορούν ας την κάνουν ερασιτεχνική. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, να μπουν κατώτατοι μισθοί, να βρεθούν λύσεις είναι απλό αλλά δε θέλουν» είπε ο πρώην ποδοσφαιριστής. 

Άρης Σοϊλέδης: «Ένα μεγάλο μπράβο στον ΠΣΑΠΠ»

«Ένα μεγάλο μπράβο στον ΠΣΑΠΠ γιατί θέλει κότσια να βγει αυτό το ντοκιμαντέρ προς τα έξω» είπε ο πρώην ποδοσφαιριστής Άρης Σοϊλέδης. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι όλα καλά, όλοι πληρώνονται και τι κάνουν; Κλωτσάνε μια μπάλα! Δεν είναι καθόλου έτσι. Όταν γύριζαν το ντοκιμαντέρ είδαν ποδοσφαιριστές να μην έχουν να φάνε και να τρώνε από τα συσσίτια. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα δε ξέρω πως έχουμε φτάσει εκεί. Βλέπουμε σε άλλες χώρες η Β΄ Εθνική να έχει 40.000 κόσμο, μεγάλα συμβόλαια... Δε λέω να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, αλλά θέλουμε αυτά που τάζουν οι ομάδες στα συμβόλαια να γίνονται πραγματικότητα. Τα βασικά: τα λεφτά του κάθε παίκτη, την υγεία, τον γιατρό του, το φαγητό, τα ρούχα του, δεν ζητάμε κάτι τρελό, τα βασικά μόνο».

ποδόσφαιροειδήσεις τώραποδοσφαιριστέςSuper League 2