Αθλητισμός|10.10.2023 15:15

Νέος αρχιδιαιτητής ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ - Επίθεση Μαρινάκη σε Σαββίδη, Μελισσανίδη και απάντηση ΠΑΟΚ και ΑΕΚ - Αποχώρησαν Ολυμπιακός - ΠΑΟ

Newsroom

Ο Πίτερ Φρόιντφελντ είναι ο νέος επικεφαλής της ΚΕΔ μετά την αποχώρηση Μπένετ, καθώς η πρόταση για τον Σουηδό υπερψηφίστηκε με οχτώ υπέρ και δύο λευκά. Πρόκειται για μια νέα σελίδα στην ελληνική διαιτησία που αρχίζει με τον άλλοτε συνυποψήφιο του Μαρκ Κλάτενμπεργκ πριν από τρία χρόνια. Η επιλογή Φρόιντφελντ όμως προκάλεσε αντιδράσεις και εντάσεις μεταξύ των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος πήγε στη συνεδρίαση έχοντας στην... ατζέντα του το όνομα του Πίτερ Φρόιντφελντ, με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ να συμφωνούν για την περίπτωση του 59χρονου Σουηδού, τον Ολυμπιακό να αντιδράει έντονα, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να εκτοξεύει πυρά εναντίον του προέδρου της ΕΠΟ (και όχι μόνο) και τον Παναθηναϊκό να αντιδρά επίσης τονίζοντας πως πρέπει να ζητηθούν επιπλέον βιογραφικά από την UEFA.

Τελικά, ο Φρόιντμπεργκ υπερψηφίστηκε με οχτώ υπέρ και δύο λευκά (από τον ΠΣΑΠΠ), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός αποχώρησαν απ' τη διαδικασία. Εκείνο που απομένει πλέον είναι να επικυρωθεί και τυπικά η επιλογή του από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ.

Πυρά από Μαρινάκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του SDNA, η επιλογή του Σουηδού αρχιδιαιτητή προκάλεσε μεγάλη ένταση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να εξαπολύει επίθεση εναντίον των μεγαλομετόχων του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Δικεφάλου του Βορρά να σηκώνει το γάντι και να απαντά.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αντέδρασε στην πρόταση του Τάκη Μπαλτάκου για τον Φρόιντφελντ. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός αλλά και της Super League εξαπέλυσε πυρά όχι μόνο εναντίον του προέδρου της ΕΠΟ, αλλά και κατά των Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη. «Είναι ξεφτίλα για τον Σαββίδη και τον Μελισσανίδη, άλλα να συμφωνούμε στη Λίγκα και άλλα να γίνονται εδώ», ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, φράση μάλιστα που την επανέλαβε τρεις φορές!

Η απάντηση Γκαγκάτση

Σε εκείνο το σημείο τον λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, λέγοντάς του: «Εκπροσωπώντας τον ΠΑΟΚ και τον κ. Σαββίδη εδώ, επιστρέφεται ο χαρακτηρισμός ως απαράδεκτος γιατί ποτέ δεν είχαμε συμφωνήσει, είχαμε επιφυλαχθεί να μιλήσω τότε με τον κ. Σαββίδη. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ξεφτίλα να εγκρίνουμε τώρα τον Σουηδό, ενώ μάλιστα ήταν υποψήφιος και το 2020 και δεν έχουμε κάτι να καταμαρτυρήσουμε εναντίον του ανθρώπου». Κι ακολούθως πρόσθεσε: «Δεν ήταν δηλαδή ξεφτίλα η πρόσληψη του Κλάτενμπεργκ στη Λίγκα παρά τη θέληση ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Βόλου τότε;»...

Η θέση της ΑΕΚ

Η επίθεση Μαρινάκη σε Μελισσανίδη δεν έμεινε αναπάντητη και από την Ένωση που ήταν παρούσα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου δια του διευθύνοντα συμβούλου και αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Γιώργου Κοσμά, ο οποίος απάντησε: «Συμφωνούμε απόλυτα με τον χαρακτηρισμό ως απαράδεκτων όσων είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Είναι απαράδεκτα επειδή εμείς ενεργούμε μόνο βάσει των καταστατικών προβλέψεων και η όλη διαδικασία όπως διαπιστώνουμε γίνεται απόλυτα εντός του κανονιστικού πλαισίου».

Και πρόσθεσε: «Όπως έγινε γνωστό εδώ, ο υποψήφιος που τέθηκε υπόψη μας έχει την έγκριση της UEFA, έχει μιλήσει με τον αρμόδιο της UEFA για τον τομέα της διαιτησίας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε σχέση με όσα συζητήσαμε και στην Λίγκα... Το γεγονός πως δεν έστειλε η UEFA κάποιους άλλους υποψήφιους είναι δικό της θέμα και φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε επί μήνες αν θα στείλει, χωρίς καν να είναι δεδομένο πως θα το κάνει. Όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι απαράδεκτα», συμπλήρωσε.

Ενοχλημένοι στον Παναθηναϊκό

Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός έδειξε την ενόχλησή του για τη διαδικασία αποχωρώντας από τη συνεδρίαση. Όπως ανέφεραν απ' το Τριφύλλι, ο πρόεδρος της ΕΠΟ παρουσίασε ως μοναδική λύση τον Σουηδό Πίτερ Φρόιντφελντ, κάτι που είναι κάθετα αντίθετο με τα συμφωνηθέντα μεταξύ όλων των ομάδων. Μάλιστα, όπως έλεγαν απ' το Τριφύλλι, ο Μπαλτάκος έφερε ένα πρόσωπο που στο παρελθόν είχε απορριφθεί απ' όλους.

Παράλληλα απ' τον Παναθηναϊκό σημειώνουν πως αυτό που είχε συμφωνηθεί ήταν να παρουσιαστούν τρία διαφορετικά πρόσωπα για την θέση αυτή από την UEFA. Αντίθετα, όπως αναφέρουν, ο Μπαλτάκος για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει έφερε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, για το οποίο η ΕΠΟ ρώτησε εκ των υστέρων την UEFA.

Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε την πρότασή του να σταλούν άλλα τρία βιογραφικά, πράγμα όμως που, όπως λένε οι Πράσινοι, η ΕΠΟ δεν μπήκε καν στη διαδικασία να το συζητήσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Παναθηναϊκού απ' τη διαδικασία καταγγέλλοντας ότι δεν έγινε με τον τρόπο που ορίζει το καταστατικό και προσθέτοντας ότι λειτουργεί γενικότερα ένα σύστημα που συνεχώς παρακάμπτει την αρμόδια επιτροπή και τη φέρνει προ τετελεσμένων. Οι Πράσινοι έλεγαν πως «η ΕΠΟ και ο Μπαλτάκος ήθελαν να ορίσουν τον δικό τους αρχιδιαιτητή για να εξυπηρετήσουν σκοπούς που μόνο αυτοί γνωρίζουν, πράγμα που φυσικά δεν ανέχτηκε ο Παναθηναϊκός και αποχώρησε».

ΑΕΚΜάκης ΓκαγκάτσηςΚΕΔSuperLeagueΠΑΟΚδιαιτησίαΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκόςΓιώργος ΚοσμάςΕΠΟBig 4Πίτερ Φρόιντφελντ