Αθλητισμός|30.10.2023 17:52

«Ο Ρουμπιάλες απαγορεύεται να ασχολείται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια» - Η απόφαση για το φιλί στην Ερμόσο

Newsroom

Τριετής αποκλεισμός από όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο είναι η ποινή που επιβάλλεται στον πρώην ισχυρό άνδρα της ισπανικής ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, έπειτα από την έρευνα της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA για τη συμπεριφορά του στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, όπου φίλησε χωρίς καμία έγκριση στο στόμα την επιθετικό της ομάδας Τζένι Ερμόσο.

Ο Ρουμπιάλες εθεάθη επίσης να πιάνει τον καβάλο του στον πανηγυρισμό και να κουβαλάει την Αθίνια ντελ Καστίγιο στον ώμο του μετά την ιστορική κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία. Αρχικά αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του, επιμένοντας σε έκτακτη γενική συνέλευση που συγκλήθηκε για την αντιμετώπιση των θεμάτων ότι ήταν θύμα κυνηγιού μαγισσών και δεν θα παραιτηθεί.

Ωστόσο, στις 10 Σεπτεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την αποδέσμευση του προπονητή της Ισπανίας Χόρχε Βίλντα, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του, ο Ρουμπιάλες τελικά παραιτήθηκε.

Τη Δευτέρα, η FIFA ανακοίνωσε ότι ο Ρουμπιάλες παραβίασε το άρθρο 13 του Πειθαρχικού Κώδικα, το οποίο αφορά την «προσβλητική συμπεριφορά και τις παραβιάσεις των αρχών του ευ αγωνίζεσθαι» και έτσι του επιβλήθηκε ο τριετής αποκλεισμός.

«Η υπόθεση αυτή αφορά τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών στις 20 Αυγούστου 2023, για τα οποία ο κ. Ρουμπιάλες είχε τεθεί προσωρινά εκτός αγωνιστικής δράσης για μια αρχική περίοδο 90 ημερών», ανέφερε η ανακοίνωση. «Ο κ. Ρουμπιάλες ενημερώθηκε σήμερα για τους όρους της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της Fifa», τονίζει η ανακοίνωση.

Τι είχε πει το θύμα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εξέτασε την υπόθεση, αφού οι εισαγγελείς ανέφεραν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν λόγοι να κατηγορηθεί η Ρουμπιάλες για σεξουαλική επίθεση καθώς και για εξαναγκασμό για το φιλί στην Ερμόσο.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου, η Ερμόσο δήλωσε ότι το περιστατικό την έκανε να αισθάνεται «ευάλωτη και θύμα επίθεσης». Χαρακτήρισε το φιλί ως «παρορμητική πράξη, σεξιστική, εκτός τόπου και χωρίς κανενός είδους συναίνεση από μέρους μου». Ο Ρουμπιάλες ορκίστηκε να υπερασπιστεί την «αθωότητά» του σε μια μακροσκελή δήλωση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα και πρόσθεσε: «Έχω πίστη στην αλήθεια και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να επικρατήσει».

Για πάνω από 10 χρόνια οι Ισπανίδες διαμαρτύρονται

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι Ισπανίδες παίκτριες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κουλτούρα και τις συνθήκες γύρω από την εθνική ομάδα γυναικών, αλλά οι ανησυχίες αυτές αγνοήθηκαν και οι παίκτριες αντιμετώπισαν αντίποινα επειδή μίλησαν. Το 2011 διαμαρτυρήθηκαν για την αδιαφορία της ομοσπονδίας απέναντι στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Αφού τερμάτισαν τελευταίες στον όμιλό τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015 στον Καναδά, ολόκληρη η ομάδα ζήτησε την παραίτηση του προπονητή Ignacio Quereda και τη βελτίωση της προπόνησης και των εγκαταστάσεων.

Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικώνειδήσεις τώραΛουίς ΡουμπιάλεςΙσπανία