Αθλητισμός|26.03.2019 10:16

Εθνική ομάδα: Το δόγμα και τα πλάνα του Άγγελου Αναστασιάδη ενόψει Βοσνίας

Γιάννης Σκόκας

Στα καλά χρόνια της Εθνικής οµάδας, όπως πιστοποιούν παλαιά στελέχη της «γαλανόλευκης», τα παιχνίδια κερδίζονταν προτού καν αρχίσουν. Από τα αποδυτήρια. Προφανώς η µπάλα παίζεται µέσα στο γήπεδο, όµως το καλό κλίµα σε µια οµάδα είναι εκείνο που πρώτιστα δηµιουργεί τις προϋποθέσεις για να έρθουν οι νίκες. Το γνωρίζει καλά ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών οµάδων Αγγελος Μπασινάς και το µέλος του προπονητικού τιµ Στέλιος Γιαννακόπουλος, αµφότεροι µέλη της καταπληκτικής οµάδας που κατέκτησε το Eurο 2004.

Το γνωρίζει ακόµη καλύτερα ο πολύπειρος κόουτς Αγγελος Αναστασιάδης. Τούτος είναι κι ο λόγος για τον οποίο από την πρώτη ηµέρα που ανέλαβε το αντιπροσωπευτικό συγκρότηµα, η βασική του στόχευση δεν αφορούσε τόσο το ποδοσφαιρικό σκέλος όσο τη δηµιουργία καλού κλίµατος στα αποδυτήρια. «Παίζουµε για την οµάδα και για τους συµπαίκτες µας», «πάνω απ’ όλους και απ’ όλα είναι η οµάδα», «θέλω οµαδικό πνεύµα» είναι µερικές απ’ τις ατάκες που ακούν και ξανακούν οι διεθνείς παίκτες από τον 66χρονο προπονητή. Προς την ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, ήταν και κλήσεις του Αναστασιάδη, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται για το όνοµα και τη φήµη των ποδοσφαιριστών, αλλά κυρίως για τη νοοτροπία και τη διάθεση όσων επιλεγούν για να φορούν το εθνόσηµο.

Πρώτο δείγµα θετικό

Κι αν µη τι άλλο, το πρώτο δείγµα ήταν θετικό. Εστω κι αν η δυναµικότητα του αντιπάλου δεν ευνοεί για ασφαλή συµπεράσµατα, η εικόνα της Εθνικής απέναντι στο Λιχτενστάιν (0-2) το περασµένο Σάββατο ήταν πέρα για πέρα ενθαρρυντική: και ως προς την αγωνιστική συµπεριφορά, και ως προς την αποτελεσµατικότητα αλλά και ως προς τον χαρακτήρα της οµάδας. Η αγκαλιά των διεθνών όταν ο Φορτούνης άνοιξε το σκορ στο τέλος του ηµιχρόνου ήταν ενδεικτική της αλλαγής κλίµατος.

Η προσήλωση στον στόχο από το πρώτο λεπτό, η αυταπάρνηση, η θέληση και κυρίως το team spirit που είχε η Ελλάδα στο πρώτο µατς της προκριµατικής φάσης του Euro 2020 στη Βαντούζ, αποτελούν σηµάδια ανάκαµψης και προόδου για ένα σύνολο που στο Nations League την περασµένη χρονιά έµοιαζε... βαλτωµένο και αποπροσανατολισµένο. Αν πέτυχε κάτι ο κόουτς Αναστασιάδης σε σύγκριση µε την εποχή του προκατόχου του Μίχαελ Σκίµπε -όπως επιβεβαιώνουν όσοι ζουν καθηµερινά την οµάδα- είναι πως ο Μακεδόνας προπονητής έχει δυνατή φωνή, ξεκάθαρο πλάνο, ισχυρή προσωπικότητα και κυρίως έχει τον τρόπο να επιβάλει τα «θέλω» του σε µια οµάδα. Το παιχνίδι που ακολουθεί πάντως µε τη δυνατή Βοσνία/Ερζεγοβίνη απόψε (9.45 µ.µ. - OPEN) στη Ζένιτσα θα προσφέρει πολύ πιο ασφαλή συµπεράσµατα για τη νέα Εθνική που δηµιουργεί ο Αναστασιάδης.

Η πρώτη του Ντουρµισάι

Στο μεταξύ, δεν έχασαν χρόνο στην Εθνική οµάδα. Αµέσως µόλις επιβεβαιώθηκε ο τραυµατισµός του Μήτρογλου, ειδοποίησαν τον Φιορίν Ντουρµισάι να ταξιδέψει για τη Βαντούζ προκειµένου να ενσωµατωθεί στην αποστολή της Εθνικής. Ο φορµαρισµένος σέντερ φορ του Πανιωνίου, ο οποίος επέλεξε την Εθνική Ελλάδας αντί της Αλβανίας, θα µπορούσε να µεταβεί απευθείας στη Βοσνία, όπου βρίσκεται από χθες το πρωί η «γαλανόλευκη». Ωστόσο, ο οµοσπονδιακός τεχνικός Αγγελος Αναστασιάδης τον ήθελε άµεσα δίπλα στην οµάδα για να εγκλιµατιστεί και να πάρει «άρωµα» Εθνικής.

Οι διεθνείς τον υποδέχθηκαν µε θέρµη, καθώς µε τους περισσότερους εξ αυτών γνωρίζεται από τη Super League, ενώ κυρίως «κόλλησε» µε τον Γιώργο Μασούρα και τον Μανώλη Σιώπη, µε τους οποίους υπήρξε συµπαίκτης στους «κυανέρυθρους». Μάλιστα, ο γεννηµένος στον Αυλώνα της Αλβανίας στράικερ, ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην Εθνική Ελπίδων της Αλβανίας, απέκτησε δικαίωµα συµµετοχής με τη «γαλανόλευκη» καθώς η FIFA απέστειλε στην ΕΠΟ την τελική έγκριση.

Ο Σωκράτης και η αλλαγή

Είναι που είναι πάντως µετρηµένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι Ελληνες φορ, τέθηκε νοκ άουτ και ο καλύτερος εξ αυτών. Ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος αποχώρησε µε τράβηγµα από την αναµέτρηση µε το Λιχτενστάιν, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς δεν µπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότηµα. Τη θέση του στο αρχικό σχήµα αναµένεται να πάρει ο Τάσος Δώνης, ο οποίος σκόραρε ένα καταπληκτικό γκολ, γράφοντας το τελικό 2-0 στη Βαντούζ.

Το δίληµµα του Αγγελου Αναστασιάδη αφορά κυρίως την τακτική προσέγγιση του αποψινού µατς µε τους Βόσνιους, οι οποίοι διαθέτουν µια πολύ επιθετικογενή και επικίνδυνη οµάδα. Αλλωστε, και µόνο η παρουσία του Εντιν Ντζέκο και του Μιράλεµ Πιάνιτς, δύο άσων που διαπρέπουν στη Serie A µε τη Ρόµα και τη Γιουβέντους, αντιστοίχως, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την ποιότητα που διαθέτει η οµάδα του Κροάτη Ρόµπερτ Προσινέτσκι. Η αποθεραπεία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου συνεπάγεται και την επιστροφή του στην αρχική ενδεκάδα, κάτι που σηµαίνει πως, εφόσον ο Αναστασιάδης προχωρήσει σε µετατροπή τού 4-2-3-1, που χρησιµοποίησε µε το Λιχτενστάιν, σε 3-5-2, κάποιος εκ των Μπακασέτα ή Μασούρα θα µείνει στον πάγκο. Οι Βλαχοδήµος, Σιόβας, Μπακάκης, Κούτρης, Κουρµπέλης, Ζέκα, Σάµαρης, Φορτούνης και Δώνης εκτιµάται ότι θα βρίσκονται στο αρχικό σχήµα.

Εθνική ομάδαεθνική ΕλλάδαςποδόσφαιροΑγγελος ΑναστασιάδηςEuro 2020