Αθλητισμός|21.12.2023 10:56

Απόφαση-«βόμβα» στο ποδόσφαιρο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας!

Γιάννης Σκόκας

Την ώρα που η UEFA προχωρά στην υλοποίηση του νέου Champions League από τη σεζόν 2024-25, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έρχεται να ρίξει «βόμβα» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με μια απόφαση που μπορεί να αλλάξει τα πάντα καθώς έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν μπορεί να διατηρεί μονοπώλιο σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή Super League μπορεί να δημιουργηθεί!

Μάλιστα, η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτική, κάτι που σημαίνει ότι η UEFA δεν μπορεί να εμποδίσει τους συλλόγους της -εφόσον το επιθυμούν- να προχωρήσουν στη δημιουργία δικής τους Λίγκας!

Πρόκειται για μια μεγάλη δικαίωση για τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής Super League, αυτούς που την άνοιξη του 2021 παρουσιάσαν το πλάνο δημιουργίας μιας νέας διοργάνωσης (αλά Euroleague στο μπάσκετ), όχι υπό την σκέπη της UEFA. Κυρίως όμως αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για εκείνους που επέμειναν σε αυτό το σχέδιο ακόμα κι όταν η UEFA απείλησε με αυστηρές κυρώσεις και αποκλεισμούς. Δεν έκαναν πίσω και πήγαν στα δικαστήρια την Ευρωπαίκή Συνομοσπονδία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους που απ' την αρχή μέχρι το τέλος στήριξαν το όραμα της European Super League.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι κανονισμοί της UEFA και το μονοπώλιο που ασκεί, αντιτίθενται στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κερδίσαμε. Το μονοπώλιο της UEFA έχει τελειώσει. Το ποδόσφαιρο είναι δωρεάν. Οι σύλλογοι είναι πλέον απαλλαγμένοι από την απειλή κυρώσεων και ελεύθεροι να καθορίσουν το μέλλον τους», σχολίασε ο Μπερντ Ράιχαρτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας A22 που έχει αναλάβει να «τρέξει« το εγχείρημα της ESL.

Αναμένεται πλέον η αντίδραση της UEFA που έρχεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση...

ειδήσεις τώραUEFAευρωπαϊκό δικαστήριοEuropean Super LeagueFIFA