Αθλητισμός|27.12.2023 07:14

Παναθηναϊκός - Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Οι λόγοι πίσω απ' το αιφνιδιαστικό διαζύγιο και το υψηλό ρίσκο της απόφασης

Newsroom

Στη μετά πολυμετοχικού Παναθηναϊκού εποχή πολλοί ήταν οι προπονητές που προσελήφθησαν από τον Γιάννη Αλαφούζο και προσπάθησαν να επαναφέρουν την ομάδα στο επίπεδο που αρμόζει σε έναν σύλλογο όπως είναι το Τριφύλλι. Έντεκα χρόνια μετά μόνο ένας κατόρθωσε με σταθερότητα και συνέπεια να ξανακάνει τους Πράσινους πρωταγωνιστές στο ελληνικό ποδόσφαιρο: ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Επί των ημερών του Γιοβάνοβιτς ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο μετά από μια επταετία (το Κύπελλο του 2022), διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική το 2023, επανήλθε στα Κύπελλα Ευρώπης -το καλοκαίρι του 2022- έπειτα από πέντε χρόνια και επέστρεψε σε ευρωπαϊκούς ομίλους μετά από επτά χρόνια. Γι' αυτόν και για πολλούς ακόμα λόγους ο Γιοβάνοβιτς έγινε στις τάξεις των οπαδών ο πιο αγαπητός προπονητής που έχει περάσει απ' το ποδοσφαιρικό Τρίφυλλι την τελευταία 20ετία.

Έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας, που με κάθε ευκαιρία τραγουδούσαν εν χορώ το περίφημο «Γιοβάνοβιτς, πόρομ πορόμ πομ πέρομ περόμ», το οποίο κατά το παρελθόν είχε ακουστεί για τον πολυνίκη μπασκετικό κόουτς Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος οδήγησε τους Πράσινους στην κατάκτηση πέντε ευρωπαϊκών τίτλων!

Γι' αυτό και η είδηση του διαζυγίου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Ελλάδα. Αρχικά, λίγοι ήταν εκείνοι που πήραν στα σοβαρά το tweet απ' την Τουρκία που ανέφερε πως ο Φατίχ Τερίμ έρχεται στον Παναθηναϊκό. Δεν άργησε όμως να επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ που είχαν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία βεβαίως βρίσκονται επί χρόνια δίπλα στον Τούρκο προπονητή και είναι λογικό να έχουν πρωτογενή πληροφόρηση. Αντιθέτως, ο Γιάννης Αλαφούζος κινήθηκε με άκρα μυστικότητα τις τελευταίες ημέρες θέλοντας να κλείσει το deal με τον Τερίμ. Γι' αυτό και η ελληνική επιβεβαίωση άργησε στην είδηση ότι ο Τερίμ έρχεται στο Τριφύλλι...

Διαρκής πρόοδος επί Γιοβάνοβιτς

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι αλήθεια ότι πάγωσε. Στο πρόσωπο του Γιοβάνοβιτς είχε βρει έναν άνθρωπο, ο οποίος τα τελευταία δυόμισι χρόνια κρατούσε την ομάδα σε μια σταθερά ανοδική πορεία. Ποτέ επί των ημερών του δεν υπήρξε πισωγύρισμα καθώς κάθε σεζόν έφερνε και κάτι περισσότερο συγκριτικά με την προηγούμενη. Αν δει κανείς πώς παρέλαβε ο Γιοβάνοβιτς τον Παναθηναϊκό και πώς τον αφήνει αντιλαμβάνεται και το επίπεδο της δουλειάς που έκανε στο Τριφύλλι αλλά και της προόδου που έχει διαγράψει ο σύλλογος κατά το ίδιο διάστημα.

Σ' αυτό βεβαίως συνετέλεσε και το γεγονός πως επί των ημερών του Γιοβάνοβιτς, ο Γιάννης Αλαφούζος είχε επιτύχει -έπειτα από προσπάθειες ετών- την οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ως εκ τούτου, είχε και τη δυνατότητα να επενδύσει περισσότερα χρήματα ανεβάζοντας το επίπεδο του ρόστερ της ομάδας.

Παρ' όλα αυτά, πρέπει να επισημανθεί πως κι άλλοι προπονητές διαχειρίστηκαν υψηλό μπάτζετ (όπως ο Γιάννης Αναστασίου την τελευταία του χρονιά στο Τριφύλλι ή ο Αντρέα Στραματσόνι αλλά δεν πέτυχαν στους στόχους τους). Όπως επίσης πρέπει να τονιστεί και πως όταν ο Σέρβος κόουτς παρέλαβε το τιμόνι της ομάδας τον Ιούνιο του 2021, ο Παναθηναϊκός προερχόταν από μια καταστροφική σεζόν που άρχισε με τον άσημο Ντάνι Πογιάτος, συνεχίστηκε με τον εκρηκτικό Λάζλο Μπόλονι και έκλεισε με το ντροπιαστικό 1-4 στη Λεωφόρο απ' τον Ολυμπιακό και με το Τριφύλλι να τερματίζει στην πέμπτη θέση και με διαφορά 37 βαθμών απ' τον πρωταθλητή!

Δύομισι χρόνια μετά ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ως επί το πλείστον στην κορυφή της βαθμολογίας. Τις τελευταίες δύο σεζόν (πέρυσι και φέτος) τερμάτισε πρώτος στο φινάλε του α' γύρου, ενώ την περασμένη σεζόν ήταν πρώτος και στο τέλος της κανονικής περιόδου χάνοντας το πρωτάθλημα την προτελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που έμεινε για περισσότερες αγωνιστικές στην κορυφή της βαθμολογίας, λίγο προτού τον προσπεράσει ο ΠΑΟΚ. Και πάλι όμως το Τριφύλλι βρίσκεται για τα καλά στη διεκδίκηση του τίτλου καθώς απέχει μόλις έναν  βαθμό απ' τον Δικέφαλο του Βορρά.

Είχε ραγίσει το γυαλί

Τι είναι λοιπόν εκείνο που οδήγησε τον Γιάννη Αλαφούζο στην απόφαση να προχωρήσει στην αντικατάσταση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει αυτό το ερώτημα, ωστόσο είναι σαφές ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχε απόσταση στη σχέση των δύο ανδρών. Κι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «αν ραγίσει το γυαλί, δεν ξανακολλάει». Έτσι και ο Αλαφούζος με τον Γιοβάνοβιτς είχαν απομακρυνθεί.

Μολονότι η ομάδα εξαρχής βρίσκεται σε τροχιά τίτλου και πέτυχε τον βασικό στόχο της εισόδου σε ευρωπαϊκούς ομίλους, τα αρνητικά αποτελέσματα τον τελευταίο μήνα βάρυναν πολύ το κλίμα για τον Γιοβάνοβιτς στο μυαλό του Αλαφούζου. Οι τρεις ήττες από τον Άρη, τον Ατρόμητο και τη Μακάμπι Χάιφα, που αφενός έριξαν τον Παναθηναϊκό απ' την κορυφή της Super League, αφετέρου του στέρησαν την ευρωπαϊκή συνέχεια στα πλέι οφ του Conference, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του Αλαφούζου.

Το γεγονός ότι η κάμψη στην απόδοση του Παναθηναϊκού με διάφορα αρνητικά αποτελέσματα, ήρθε σε μια περίοδο που και την περασμένη σεζόν είχε παρουσιάσει πτώση η ομάδα σε συνδυασμό με την αποτυχία των Πρασίνων να νικήσουν σε ντέρμπι (με εξαίρεση το επεισοδιακό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που κερδήθηκε στα χαρτιά, οδήγησε τον Αλαφούζο στην απόφαση να προχωρήσει σε μια ριζική αλλαγή, που όμως παράλληλα ενέχει υψηλό ρίσκο. Διότι γίνεται αντιληπτό πώς αν ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωνε τη σεζόν με τον Γιοβάνοβιτς στο τιμόνι, κι εφόσον χανόταν ο τίτλος, το διαζύγιο θα ήταν περισσότερο βελούδινο κυρίως ως προς την αποδοχή απ' τους οπαδούς. Θα ήταν το κλείσιμο ενός τριετούς κύκλου και οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να χωρίσουν τους δρόμους τους λιγότερο επώδυνα.

Η επιλογή του ρίσκου απ' τον Αλαφούζο

Για τη διοίκηση Αλαφούζου η παραμονή του Γιοβάνοβιτς θα ήταν ιδιαίτερα βολική σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κι αυτό διότι αν μη τι άλλο, επί των ημερών του ο Σέρβος κόουτς -κυρίως λόγω της ομάδας που δημιούργησε αλλά και του ήθους που πάντοτε έβγαζε με τις δηλώσεις του- λειτουργούσε ο κυματοθραύστης στην κριτική που ασκούσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στη διοίκηση.

Κι εδώ έρχεται το ρίσκο που επέλεξε να πάρει ο Γιάννης Αλαφούζος. Προφανώς και ξέρει ότι το έργο του Γιοβάνοβιτς είναι επιτυχημένο στον Παναθηναϊκό, προφανώς και γνώριζε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και μάλιστα έντονες για την απομάκρυνση του Γιοβάνοβιτς, προφανώς και περίμενε ότι αυτή η αλλαγή θα γύριζε επικοινωνιακά εις βάρος του καθώς είναι εκείνος που σχεδίασε και υλοποίησε την αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς με τον Τερίμ. Αναμφίβολα, έκανε πιο εύκολη την απόφασή του η απουσία οπαδών από τις εξέδρες και τα κλειστά γήπεδα μέχρι τον Φεβρουάριο...

Πήρε όμως το ρίσκο εκτιμώντας ότι η αλλαγή προπονητή και η έλευση ενός ανθρώπου που ξέρει από πρωταθλητισμό, έχει κατακτήσει τίτλους, έχει εργαστεί στο υψηλότερο επίπεδο πίεσης (Γαλατασαράι, Εθνική Τουρκίας, Μίλαν και Φιορεντίνα) και έχει κίνητρο για μια τελευταία μεγάλη επιτυχία στην καριέρα του, μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ποιο είναι αυτό; Η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αν τα καταφέρει ο Τερίμ και κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού μετά το 2010, το ρίσκο του Αλαφούζου θα δικαιωθεί εκ του αποτελέσματος. Αν όχι, ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού θα χρεωθεί εξ ολοκλήρου την αποτυχία...

Όπως εξ ολοκλήρου χρεώνεται ήδη το μεγάλο unfair απέναντι στον Γιοβάνοβιτς, ο οποίος πρώτα έμαθε τα νέα απ' τον Τούρκο ρεπόρτερ Γιαγκίζ Σαμπουντσούογλου, που δημοσιοποίησε την είδηση της συμφωνίας με τον Τερίμ, και μετά από ώρες ενημερώθηκε επίσημα απ' τη διοίκηση του Παναθηναϊκού...

ειδήσεις τώραΦατίχ ΤερίμΙβάν ΓιοβάνοβιτςΠαναθηναϊκόςΓιάννης Αλαφούζος