Αθλητισμός|29.12.2023 21:46

Το τουρκικό Σούπερ Καπ στο Ριάντ μεταξύ Γαλατασαράι και Φενέρμπαχτσε προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας - Σαουδικής Αραβίας!

Newsroom

Λίγη ώρα πριν από τη σέντρα αποφασίστηκε η αναβολή του τελικού για το Σούπερ Καπ (Super Kopa) Τουρκίας μεταξύ της Γαλατασαράι και της Φενέρμπαχτσε που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής (29/12) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Αιτία αποτέλεσε η διαφωνία των δύο τουρκικών συλλόγων με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας ως προς την προβολή ή μη των συμβόλων του τουρκικού κράτους!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπήρξε έντονη διαφωνία -μέχρι και λίγη ώρα πριν από τη σέντρα- με τις σαουδαραβικές αρχές, που αρνήθηκαν να επιτρέψουν να παιχτεί ο τουρκικός εθνικός ύμνος αλλά κυρίως να εμφανιστούν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων με μπλουζάκια που απεικόνιζαν τον Κεμάλ Ατατούρκ στο πλαίσιο των εορτασμών 100 ετών απ’ την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Οι Τούρκοι είχαν προγραμματίσει να συνδυάσουν τον αγώνα με διάφορα events, όπως πανό με μηνύματα για ειρήνη, με μηνύματα για τους θανάτους Τούρκων, μπλουζάκια στο ζέσταμα με τον Κεμάλ Ατατούρκ και ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας στο «Κινγκ Σαούντ».

Αρνήθηκαν οι Σαουδάραβες τα μπλουζάκια με τον Κεμάλ

Οι Σαουδάραβες όμως απαγόρευσαν τα περισσότερα εξ αυτών κι αυτό είχε ως συνέπεια από το μεσημέρι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στην τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με παράγοντες των τουρκικών συλλόγων. Αν και αρχικά η TFF ενημέρωσε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά (ελέχθη ότι ο ύμνος θα ακουστεί και η σημαία της Τουρκίας θα εμφανιστεί στο γήπεδο), όλα άλλαξαν στην πορεία.

Μία ώρα πριν από την έναρξη (19:45) οι αποστολές των ομάδων δεν είχαν φύγει από το ξενοδοχείο όπου κατέλυσαν, διαμηνύοντας ότι αν δεν τους επιτραπεί να φορέσουν τα μπλουζάκια με τον Κεμάλ, δεν θα εμφανίζονταν στο γήπεδο. Παράλληλα, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ότι οι Σαουδάραβες τοποθέτησαν αστυνομικούς στα αποδυτήρια, ώστε να αποτρέψουν τους παίκτες των δύο ομάδων, εφόσον πήγαιναν στο γήπεδο, να βγουν με τα μπλουζάκια του Κεμάλ. Την ίδια ώρα, Τούρκοι φίλαθλοι κατήγγειλαν ότι η αστυνομία τούς απομάκρυνε από το γήπεδο επειδή φορούσαν φανέλες αντίστοιχου περιεχομένου.

Εν τέλει, λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του ματς, οι παίκτες ενημερώθηκαν πως ο αγώνας αναβλήθηκε, ενώ φέρεται να έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του ο πρόεδρος της TFF, Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί.

Κεμάλ ΑτατούρκΣαουδική Αραβίαειδήσεις τώραΓαλατάσαραϊΦενέρμπαχτσεΤουρκία