Αθλητισμός|07.01.2024 23:00

Εμφατική δήλωση της ΑΕΚ με μεγάλη νίκη στο Γ. Καραϊσκάκης - Παράπονα του Ολυμπιακού για τη διαιτησία

Newsroom

Τεράστιας σημασίας νίκη επί του Ολυμπιακού στο Γ. Καραϊσκάκης πανηγύρισε η ΑΕΚ. Η Ένωση επικράτησε με 2-1 και σε συνδυασμό με την ήττα του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης», έπιασε τον Δικέφαλο του Βορρά στη δεύτερη θέση, ενώ βρίσκεται στο -2 απ' τον προπορευόμενο στη βαθμολογία Παναθηναϊκό, τον οποίο υποδέχεται στην OPAP Arena την επόμενη αγωνιστική.

Η Ένωση ήταν εξαιρετική στο πρώτο μέρος, όταν και προηγήθηκε με τους Λιβάι Γκαρσία (32΄) και Στίβεν Τσούμπερ (38΄), ωστόσο, το γκολ του Γιώργου Μασούρα στο 44΄ έδωσε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι, πέτυχαν γκολ με τον Μασούρα στο 69΄ που δεν μέτρησε για χέρι μετά από εξέταση της φάσης από το VAR, ενώ διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για πέναλτι του Κάλενς στο Ναβάρο λίγα λεπτά αργότερα που όμως δεν δόθηκε.

Η ΑΕΚ των ντέρμπι

Η ομάδα των ντέρμπι μίλησε την κρίσιμη ώρα. Ο Λιβάι νικούσε τους πάντες στον αέρα, πέρασε με 1-2 από το Καραϊσκάκη κι άφησε τον Ολυμπιακό 8 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Η ΑΕΚ με νίκη επί του Παναθηναϊκού την επόμενη εβδομάδα περνάει πρώτη.
Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη κερδισμένη του ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής στο Καραϊσκάκη. Η Ένωση νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό (32' Γκαρσία, 40' Τσούμπερ – 44' Μασούρας) και έμεινε σε απόσταση βολής από την κορυφή (-2), στέλνοντας αντίστοιχα τους «ερυθρόλευκους» στο -8 και πολύ πίσω πλέον στη μάχη του τίτλου.

Η ομάδα του Αλμέιδα ήταν καλύτερη από νωρίς στο ματς, με τυπικό μπάσιμο -στην εποχή του Αργεντίνου- κόντρα στους Πειραιώτες. Έφτιαξε ευκαιρίες, έπαιξε γρήγορο ποδόσφαιρο και κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο, όταν οι «ερυθρόλευκοι» δεν έβγαλαν ούτε μία άμυνα στις στημένες φάσεις της, Με απολύτως κανένα επιθετικό πλάνο η ομάδα του Καρβαλιάλ, αντίστοιχα, έμεινε «μέσα» στο ματς λόγω μονάχα της μείωσης του σκορ στην πρώτη της φάση, στο 44', στην πρώτη φορά που άλλαξε γρήγορα και αποτελεσματικά τη μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο ωστόσο η ΑΕΚ οπισθοχώρησε, ο Ολυμπιακός βελτίωσε ταυτόχρονα την εικόνα του και κέρδισε μέτρα, φτιάχνοντας μεγάλες ευκαιρίες τουλάχιστον για την ισοφάριση. Στο 68' ακυρώθηκε γκολ του Μασούρα για χέρι, ενώ στο 72' ο Σλοβάκος ρέφερι έδειξε «παίζετε» σε ανατροπή του Ναβάρο στην περιοχή.

Τυπικό «μπάσιμο» της ΑΕΚ επί Αλμέιδα

Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, η ΑΕΚ σαφέστατα ήταν η καλύτερη ομάδα από το ξεκίνημα. Η ομάδα του Αλμέιδα πήρε γρήγορα την κατοχή της μπάλας, είχε καλή κυκλοφορία και δημιουργούσε πολύ πιο εύκολα, πατώντας συχνά την αντίπαλη περιοχή. Η κατοχή έφτασε στο 65% στο εικοσάλεπτο, ενώ το το πρέσινγκ της Ένωσης ήταν κυρίως αυτό το στοιχείο που έκανε τη μεγάλη διαφορά, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που ούτως ή άλλως το τελευταίο διάστημα δυσκολεύεται να δημιουργήσει ακόμη και απέναντι σε πολύ πιο αδύναμους αντιπάλους. Επιπλέον, οι «κιτρινόμαυροι» εκμεταλλεύθηκαν και τη μεγάλη τους δύναμη στον αέρα, επίσης απέναντι σε έναν απολύτως αδιάβαστο Ολυμπιακό, που συνεχίζει να μην μπορεί να βγάλει αποτελεσματικά ούτε τις πλέον τυπικές άμυνες.

Στο πρώτο τέταρτο, η ΑΕΚ είχε δύο τελικές με Τσούμπερ (4') και Πινέδα (15'), με τον Πασχαλάκη να μπλοκάρει την πρώτη και τη δεύτερη να καταλήγει άουτ. Στο 20' ένα λάθος γύρισμα του Μασούρα έδωσε στον Ρότα την ευκαιρία να βγει τετ-α-τετ, όμως καθυστέρησε, έχασε το κοντρόλ και κόπηκε από Ρέτσο-Μπιανκόν. Άουτ πέρασε και η κεφαλιά του Βίντα στο 27' σε ένα από τα πολλά κόρνερ του Άμραμπατ. Σε ένα ακόμη τέτοιο, στο 32', η ΑΕΚ άνοιξε τελικά το σκορ, όταν ο Άμραμπατ εκτέλεσε, ο Λιβάι -ο καλύτερος παίκτης της στο ψηλό παιχνίδι- έμεινε αμαρκάριστος, πήρε όση φόρα ήθελε και με ένα έξοχο άλμα και αντίστοιχη «καρφωτή» κεφαλιά, νίκησε Μπιανκόν και Πασχαλάκη για το 0-1.

Ξαναμπήκε στο ματς ο Ολυμπιακός

Πριν ο Ολυμπιακός συνέλθει από το 0-1, η Ένωση βρήκε και το δεύτερο γκολ με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο. Ήταν η φάση του 38' όταν μετά από νέο κόρνερ του Άμραμπατ, η «ερυθρόλευκη» άμυνα έδειξε ξανά την ολοκληρωτική έλλειψη ποιότητάς και ατομικών ικανοτήτων, πέρα από τα προφανή προβλήματα συνολικής λειτουργίας. Ο Λιβάι νίκησε ξανά τον Μπιανκόν στον αέρα για την πρώτη κεφαλιά και πριν η μπάλα σκάσει στο έδαφος, από κοντά ο Τσούμπερ έγραψε το 0-2. Αρχικά το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ, όμως μέσω VAR σωστά μέτρησε ένα δίλεπτο αργότερα.

Στο φινάλε του πρώτου μέρους, ο Ολυμπιακός κατάφερε για πρώτη φορά να... σταυρώσει μια επίθεση της προκοπής, με αρχή μέση και τέλος και στην πρώτη του φάση στο ματς, ευτύχησε να μειώσει το σκορ, μένοντας μέσα στο κόλπο. Βγήκε στην αντεπίθεση, από δεξιά ο Χέσε τροφοδότησε κεντρικά τον Ναβάρο, αυτός έστρωσε με τη μία στον Φορτούνη, με τη σειρά του ο αρχηγός του Ολυμπιακού άνοιξε τη μπάλα έξοχα στον χώρο για τον Μασούρα που είχε κάνει σωστή κίνηση και στο τετ-α-τετ νίκησε τον Στάνκοβιτς για το 1-2.

Διαμαρτυρίες για τη διαιτησία

Στο δεύτερο 45λεπτο φάνηκε από τα πρώτα λεπτά ότι η ΑΕΚ θα έριχνε τους ρυθμούς της και θα άφηνε τη μπάλα στον Ολυμπιακό ώστε να προσπαθήσει να καθαρίσει το ματς στην κόντρα. Ωστόσο, έδωσε ίσως περισσότερα... δικαιώματα από όσα θα ήθελε, οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύθηκαν την περίσταση, κέρδισαν μέτρα, βελτίωσαν ελαφρώς τις μεταβιβάσεις τους και έτσι δημιούργησαν περισσότερες φάσεις για γκολ.

Στο 48' ένα διαγώνιο σουτ του Χέσε πέρασε ψηλά άουτ, ενώ στο 52' μετά από φάση διαρκείας, ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε το σουτ του Μασούρα με το αριστερό. Όσο περνούσαν τα λεπτά, οι «ερυθρόλευκοι» πατούσαν όλο και καλύτερα και έτσι το ματς έφτασε στη φάση του 68'. Ο Μαντί βρήκε με έξοχη μπαλιά τον Μασούρα στην πλάτη της άμυνας, αυτός έκανε το κοντρόλ και με σουτ με το αριστερό νίκησε τον Στάνκοβιτς. Ωστόσο, ο Σλοβάκος ρέφερι ακύρωσε το γκολ για χέρι στο κοντρόλ, χωρίς ωστόσο να φανεί κάτι τέτοιο από τα τηλεοπτικά ριπλέι.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, σε μια φάση που επίσης ξεσήκωσε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, ο Ναβάρο ανατράπηκε από τον Κάλενς στην περιοχή, με τον Μαρέφκα να δείχνει «παίζετε» και τον VAR να συμφωνεί πως δεν υπήρχε παράβαση. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν απέναντι σε μια ΑΕΚ που φάνηκε να μένει από δυνάμεις και στο 79' έχασαν ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία, αφού η προβολή του Μπιανκόν σε φάουλ του Φορτούνη πέρασε ελάχιστα άουτ.

Ως το φινάλε του αγώνα, η ΑΕΚ αμύνθηκε αποτελεσματικά, ενώ στις αντεπιθέσεις απείλησε και αυτή για τρίτο γκολ. Στο 80' ο Πινέδα είχε κεφαλιά στο δοκάρι, στο 87' ο Ελίασον δεν πλάσαρε σωστά μετά από ερυθρόλευκα λάθη, ενώ άστοχο ήταν και το κοντινό σουτ του Σιντιμπέ στο 94'. Τίποτα δεν άλλαξε ως το τελευταίο σφύριγμα, με την ΑΕΚ να κρατά το υπέρ της σκορ και να παίρνει το τρίποντο που την κρατά μόλις δύο βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Μπιανκόν, Ορτέγκα (83’ Ρίτσαρντς), Έσε, Καμαρά (83’ Αλεξανδρόπουλος), Φορτούνης, Ποντένσε (83’ Ζέλσον Μαρτίνς), Μασούρας, Ναβάρο.

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Κάλενς (90’+1’ Μήτογλου), Σιντιμπέ, Σιμάνσκι, Πινέδα, Άμραμπατ (84’ Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (90’+1’ Φερνάντες), Τσούμπερ (90’+1’ Πόνσε), Λιβάι Γκαρσία (77’ Γιόνσον).

ειδήσεις τώραSuperLeagueΑΕΚΟλυμπιακός