Αθλητισμός|23.02.2024 16:26

Το προφίλ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ποιες είναι οι ομάδες που κληρώθηκαν με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στο Conference

Newsroom

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει την ελπίδα αλλά και την ευκαιρία να συνεχίσει με δύο ομάδες στα προημιτελικά του Conference League. Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε στους 16 του θεσμού με την κροατική Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Ολυμπιακός με την ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ. Προφανώς σ' αυτό το επίπεδο τίποτα δεν είναι εύκολο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι... απαγορευτική η πρόκριση στην οκτάδα της διοργάνωσης. Ποιες είναι όμως οι αντίπαλοι του Δικεφάλου και των Πειραιωτών;

Το προφίλ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ Ντιναμό Ζάγκρεμπ ιδρύθηκε το 1911 ως Γκραντάνσκι, έχει χρώματα το μπλε και άσπρο, αγωνίζεται στο 35.000 θέσεων "Μάκσιμιρ" στην πρωτεύουσα της Κροατίας και έχει κατακτήσει 68 τίτλους. Στις προθήκες της έχει μεταξύ άλλων 24 πρωταθλήματα Κροατίας (περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα), 16 κύπελλα Κροατίας (περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα), 9 πρωταθλήματα Γιουγκοσλαβίας και 9 κύπελλα Γιουγκοσλαβίας.

Η Ντινάμο είχε φτάσει το 1961 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, χάνοντας από τη Φιορεντίνα, ενώ το 2021 έφτασε στα προημιτελικά του Europa League, χάνοντας από τη Βιγιαρεάλ.

Πώς έφτασε μέχρι εδώ

Για να βρεθεί αντιμέτωπη με τον ΠΑΟΚ, η Ντιναμό πέρασε από τον όμιλό της στο Conference League ως δεύτερη πίσω από την Βικτόρια Πλζεν και πάνω από τις Αστάνα και Μπαλκάνι, ενώ στην φάση των «32» πραγματοποίησε μία σπουδαία πρόκριση, αποκλείοντας την Μπέτις με συνολικό σκορ 2-1.

Η Ντιναμό ξεκίνησε τις ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις από το Champions League, εκεί όπου αποκλείστηκε από την ΑΕΚ σε ένα συγκλονιστικό δεύτερο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου έληξε 2-2 και είχε συνολικό σκορ 4-3 υπέρ της «ένωσης» μετά το 1-2 του πρώτου ματς, ενώ αποχαιρέτησε και το Europa League καθώς η Σπάρτα Πράγας την πέταξε έξω με μία σπουδαία ανατροπή, κερδίζοντάς την 4-1 στην Τσεχία, στον επαναληπτικό του 3-1 της Κροατίας!

Εγχώριες διοργανώσεις

Σε μία μέτρια χρονιά για την ίδια στο πρωτάθλημα, βρίσκεται στην 3η θέση με 44 βαθμούς, πίσω από τις Ριέκα (50) και Χάιντουκ Σπλιτ (48) που είχε αποκλείσει ο ΠΑΟΚ τα καλοκαίρια των 2021 και 2023 αντίστοιχα για το Conference League, ενώ όσον αφορά το κύπελλο θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά την Γκόριτσα.

Ο προπονητής

Προπονητής της ομάδας μετά την απόλυση του Ιγκόρ Μπίσκαν εξαιτίας του αποκλεισμού από την ΑΕΚ είναι ο Βόσνιος Σεργκέι Γιακίροβιτς με θητεία κυρίως στην Κροατία, έχοντας κατακτήσει ένα πρωτάθλημα με την Ζρνιέσκι στην χώρα του την σεζόν 2021-2022.

Το αστέρι

Μεγάλο αστέρι της ομάδας αποτελεί ο κεντρικός επιθετικός Μπρούνο Πέτκοβιτς, ο οποίος είναι και πρώτος σκόρερ με 14 γκολ και 7 ασίστ σε 27 ματς αλλά και αρκετές συμμετοχές με την Εθνική Κροατίας, ενώ ακριβότερος του ρόστερ χρηματιστηριακά είναι ο 21χρονος Μαρτίν Μπατούρινα με αξία που φτάνει τα 18.000.000 ευρώ, αγωνιζόμενος κυρίως ως δεκάρι και «γράφοντας» έως τώρα 3 γκολ και 3 ασίστ σε 33 ματς. Η συνολική αξία του ρόστερ, είναι στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σύνολο της ομάδας υπάρχει και ο Γιόσιπ Μίσιτς, με θητεία στον ΠΑΟΚ από τον χειμώνα του 2019 έως και το καλοκαίρι του 2020, κερδίζοντας ένα νταμπλ με τον Δικέφαλο με εξαιρετικές εμφανίσεις κυρίως στην δεύτερή του χρονιά, ενώ από το ρόστερ έχουν αποχωρήσει εξαιρετικοί παίκτες όπως ο Λιβάκοβιτς που πήγε στη Φενέρ, ο Σούταλο που μετακόμισε στο Άμστερνταμ για λογαριασμό του Άγιαξ, ο Ιβανούσετς στην Φέγενοορντ αλλά και ο Λιούμπισιτς που ήρθε τον Γενάρη στην ΑΕΚ.

Οι προβληματικοί οπαδοί

Στις 7 Αυγούστου 2023, οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πραγματοποιούν οργανωμένη επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ ενόψει προγραμματισμένης αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων, η οποία και αναβλήθηκε. Τα βίαια και έντονα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων αλλά και το θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη έπειτα από επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι και τραυματισμό του στο μπράτσο κάτι που προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία.

Γι' αυτό άλλωστε και έχει αποφασιστεί να μην υπάρξουν οπαδοί και των δύο ομάδων στο γήπεδο ενόψει των αναμετρήσεων.

Παράδοση

Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την σεζόν 2010-2011 την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στους ομίλους του Europa League, κερδίζοντάς την τόσο στην Τούμπα όσο και στην Κροατία με 1-0 (Ίβιτς) και 0-1 αντίστοιχα (Σαλπιγγίδης) με τον Μάκη Χάβο στον πάγκο. Μάλιστα, το γκολ του δεύτερου είχε σφραγίσει την παρουσία του Δικεφάλου στους «32» της διοργάνωσης.

Το προφίλ της Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ο αρχαιότερος και πιο ένδοξος σύλλογος του Ισραήλ αποτελεί το νέο εμπόδιο του Ολυμπιακού στη φάση των «16» του Conference League. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία ιδρύθηκε το 1906 αριθμεί 23 πρωταθλήματα και 24 Κύπελλα Ισραήλ, ενώ δύο φορές πήρε μέρος στους ομίλους του Champions League.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον προεδρικό θώκο της βρίσκεται ο Τζακ Αγγελίδης, που είχε θητεύσει στο ίδιο πόστο και στον ΠΑΟΚ. Στην Μακάμπι Τελ Αβίβ επίσης αγωνίζεται ο άλλοτε κεντρικός χαφ του «Δικεφάλου», Εγιάλ Γκολάσα, ο οποίος όμως δεν έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Μεγάλο ατού για την Μακάμπι Τελ Αβίβ αποτελεί ο Ανγκολέζος εξτρέμ Μίλσον, ενώ επιθετικά στηρίζεται στον πολύπειρο πρώην φορ της Αϊντχόφεν, Εράν Ζάχαβι. Οι Ισραηλινοί για να φτάσουν στους «16» της διοργάνωσης απέκλεισαν στον Β΄ Προκριματικό Γύρο του Conference League την μολδαβική Πέτροκουμπ με δύο νίκες (3-0, 0-2), στη συνέχεια τις ΑΕΚ Λάρνακας (1-1, 1-0) και Τσέλιε (4-1, 1-1) φτάνοντας στη φάση των ομίλων.

Εκεί αντιμετώπισαν Γάνδη, Ζόρια και Μπρεϊντάμπλικ. Η ομάδα του Ρόμπι Κιν με απολογισμό 5 νίκες και μόλις 1 ήττα (εκτός έδρας από την Γάνδη 2-0) τερμάτισε στην κορυφή του ομίλου και προκρίθηκε απευθείας για τη φάση των «16» όπου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό!

Στο πρωτάθλημα

H «ομάδα του λαού» φιλοδοξεί έπειτα από τέσσερα χρόνια να κατακτήσει και πάλι τον τίτλο. Τέσσερις αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, ισοβαθμεί στην κορυφή με την Μακάμπι Χάιφα, έχοντας τον ίδιο απολογισμό με την μεγάλη αντίπαλο της (15-5-2). Αξίζει να σημειωθεί πως θα ακολουθήσουν άλλα 10 ματς για τα πλέι-οφ όπου θα κριθεί και ο τίτλος.

Ο προπονητής

Στον πάγκο της Μακάμπι βρίσκεται ο άλλοτε σταρ του ιρλανδικού ποδοσφαίρου (146 συμ./68 γκολ), Ρόμπι Κιν, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής πραγματοποίησε μεταξύ άλλων, καριέρα σε Τότεναμ και Λίβερπουλ, Ίντερ, Λιντς και Σέλτικ. Ο παλαίμαχος στράικερ έκανε το «αγροτικό» του ως ασίσταντ σε Μίντλεσμπρο, Λιντς και Εθνική Ιρλανδίας προτού πάρει προαγωγή ως πρώτος προπονητής στην Μακάμπι τον Ιούνιο του 2023. Πρόκειται για τεχνικό που αρέσκεται σε σύστημα 4-3-3.

Το αστέρι

Αναμφίβολα το μεγάλο αστέρι της Μακάμπι είναι ο Εράν Ζάχαβι, ο οποίος παραμένει στα 36 του αξιόπιστος σε ότι αφορά το σκοράρισμα. Ο Ισραηλινός γκολτζής είχε δείξει τα διαπιστευτήρια του σε Κίνα, αλλά και στην Eredivisie με τη φανέλα της PSV Αϊντχόφεν, όπου ήταν εντυπωσιακός. Επέστρεψε το καλοκαίρι του 2022 στη Μακάμπι για να κλείσει εκεί την καριέρα του. Από κοντά και ο Ανγκολέζος εξτρέμ, Μίλσον, ο οποίος διαθέτει ταχύτητα και εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.

Η παράδοση

Ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει την Μακάμπι στη σεζόν 2010/11 για τα προκριματικά του Europa League, με τους Ισραηλινούς να προκρίνονται χάρη στο εκτός έδρας γκολ (1-0 ).

Ντινάμο ΖάγκρεμπΜακάμπι Τελ ΑβίβΟλυμπιακόςΠΑΟΚEuropa Conference Leagueειδήσεις τώρα