Αθλητισμός|03.04.2019 12:13

Ιστορική συνάντηση: Τετ α τετ του Πελέ με τον Μπαπέ (vid)

Γιάννης Σκόκας

Οι παλαιότεροι λένε ότι ο Πελέ υπήρξε ο σπουδαιότερος και ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Οι ίδιοι, που έζησαν τη χρυσή εποχή του σπουδαίου Βραζιλιάνου άσου, αποτολμούν να πουν ότι από τη νέα γενιά ο Κιλιάν Μπαπέ είναι ο μοναδικός που έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει ο... Πελέ της επόμενης εποχής στο ποδόσφαιρο.

Το παρελθόν και το μέλλον της μπάλας συναντήθηκαν επιτέλους στο Παρίσι. Ηταν κάτι που επιζητούσαν και οι δύο καθώς το τελευταίο διάστημα αντάλλαζαν συχνά πυκνά φιλοφρονήσεις εξ αποστάσεως είτε μέσω δηλώσεων είτε μέσω social media. Εν τέλει μια ελβετική εταιρεία ρολογιών τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωριστούν και να συνομιλήσουν.

«Νομίζω ότι με ζηλεύει και για αυτό προσπαθεί να με μιμηθεί» δήλωσε αστειευόμενος ο θρυλικός Πελέ και πρόσθεσε ότι «το στιλ του και ο τρόπος που παίζει, είναι λάτιν. Θα τολμούσα να πω ότι θυμίζει Βραζιλιάνο. Είναι κρίμα που δεν έχει παίξει με τη Σάντος (σ.σ. η ομάδα στην οποία μεγαλούργησε ο ίδιος). Δεν είναι όμως ποτέ αργά».

Ερωτηθείς ο Μπαπέ αν είναι ο νέος Πελέ, απάντησε ότι «όλοι ξέρουμε πως υπάρχει μόνο ένας Πελέ. Κι είναι εδώ μπροστά μας. Εγώ είμαι απλά ο Κιλιάν. Και ποτέ δεν θα καταφέρω όσα κατάφερε εκείνος».

Παράλληλα, ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής είπε πως γνώριζε ότι αν σκόραρε στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας θα έγραφε το όνομά του «δίπλα σε αυτό του σπουδαίου Πελέ», ο οποίος σε ηλικία 17 ετών πέτυχε δύο τέρματα στον τελικό του 1958 στη Σουηδία. Και αυτό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να τα καταφέρει στον τελικό του περασμένου καλοκαιριού απέναντι στην Κροατία. 

«1000 γκολ αν μετρήσουμε και του playstation»

Στη συνέχεια ο Βραζιλιάνος πρόσθεσε στη συλλογή του άλλα δύο Παγκόσμια Κύπελλα του 1962 και του 1970, κάτι που αποτελεί όνειρο ζωής για τον Μπαπέ, ο οποίος απάντησε χαμογελώντας ότι «στατιστικά είναι πιθανό να συμβεί» και πρόσθεσε: «Αλλά θα ήταν εξωπραγματικό. Βεβαίως, αν έχω τη δυνατότητα να κερδίσω και άλλα Μουντιάλ, αυτό θα συμβεί γιατί η Γαλλία είναι ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό έθνος. Θα επιστρέψουμε το 2022 και θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε τον τίτλο ξανά αλλά ξέρουμε ότι εκεί θα είναι η Βραζιλία επίσης κατάλληλα προετοιμασμένη».

Ο Πελέ παραδέχθηκε ότι «ο Μπαπέ και οι Γάλλοι συμπαίκτες του, του θύμισαν τις μεγάλες ομάδες της Βραζιλίας της δεκαετίας του '60», ενώ αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του που τον εντυπωσιάζουν περισσότερο απάντησε: «Είμαι εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα και την οξυδέρκειά του στο παιχνίδι. Επίσης είναι απρόβλεπτος. Αλλάζει το παιχνίδι όλη την ώρα. Είναι το μεγαλύτερο προσόν του».

Οταν πάντως ο Μπαπέ ρωτήθηκε αν θα μπορέσει κάποτε να ξεπεράσει τα 1.000 γκολ, επίδοση που κατέχει μόνο ο Πελέ, ο Γάλλος σχολίασε με χιούμορ: «Ναι μπορεί να είναι πιθανό αν μετρήσουμε και τα γκολ που πετυχαίνω στο playstation. Ακόμη όμως και με τα γκολ που σκοράρω στην προπόνηση και πάλι δύσκολο θα είναι». Από την πλευρά του, και πάλι αστειευόμενος, ο Πελέ είπε: «Του εύχομαι να φτάσει τα 1.000 γκολ. Αλλά μέχρι εκεί γιατί εγώ έχω 1.025. Μέχρι τα 1.000 είναι καλά».

Δείτε το video από τη συνάντηση του Πελέ με τον Μπαπέ:

 

ΠελέποδόσφαιροΚιλιάν Μπαπέ