Αθλητισμός|08.03.2024 17:00

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - Μαρία Πολύζου: «Δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάμε»

Έλβη Μιχαηλίδου

Η Μαρία Πολύζου είναι η κορυφαία Μαραθωνοδρόμος που έχει βγάλει η Ελλάδα. Κατέχει μέχρι σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο με 2:33:40, επίδοση που πέτυχε το 1998 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Βουδαπέστη καταλαμβάνοντας την 13η θέση, αλλά και την καλύτερη επίδοση που έχει πετύχει Ελληνίδα αθλήτρια στην αυθεντική, κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου, με 2:39:10, ρεκόρ που πέτυχε το 1997 κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τερματίζοντας στην πάρα πολύ τιμητική 12η θέση.

Η Μαρία ήταν και η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που συμμετείχε στο αγώνισμα του Μαραθωνίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Συγκεκριμένα στην Ατλάντα το 1996 όπου κατέλαβε την 42η θέση.

Έτρεξε στον Φειδιππίδειο Άθλο για να γίνει η μοναδική γυναίκα στην ιστορία που καταφέρνει να τον διανύσει (524 χλμ).

Μπορούμε να πούμε να γράψουμε πάρα πολλά ακόμα για τα αθλητικά επιτεύγματα της Μαρία Πολύζου, μιας γυναίκας που έχει διανύσει τρέχοντας στη ζωή της πάνω από 300.000 χλμ, ωστόσο, δε θα το κάνουμε γιατί θέλουμε να σταθούμε και σε ένα διαφορετικό «μετάλλιο» που έχει κερδίσει. Ξεχωριστό και μοναδικό όπως εκείνη. Γιατί η μεγαλύτερη νίκη της Μαρίας Πολύζου είναι αυτή κόντρα στον καρκίνο.

Έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη που έδωσε και δεν σταματά να το κάνει δίνοντας κουράγιο και δύναμη σε όλες τις γυναίκες που παλεύουν. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που έγραψε το βιβλίο «Μην τα παρατάς». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μιλήσαμε μαζί της σε μια κουβέντα πραγματικό μάθημα ζωής.

Η συνέντευξή της στο ethnos.gr

Αναλυτικά όσα είπε:

Για τη διαδρομή της:

«Μια γυναίκα όταν βάζει στόχους μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος για την κορυφή- είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσεις προβλήματα... Εγώ κοιτούσα πάντα τον στόχο και αυτό που ήθελα να πετύχω. Ότι και αν άκουγα δεξιά και αριστερά, όσες φορές και αν μου έλεγαν ότι δε μπορώ να τα καταφέρω, κατάφερα τελικά να πάω σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να είμαι η πρώτη Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμους που έτρεξε σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τη χώρα μας.

Ξεκίνησα να τρέχω στα 12 μου και όταν πήρα το πρώτο μου μετάλλιο ονειρεύτηκα μια μέρα να βλέπω τους τοίχους γεμάτους μετάλλια... Είναι απίστευτο το γεγονός όταν πριν λίγες μέρες τα τοποθέτησα αυτά τα μετάλλια στον τοίχο, δεν πίστευα ότι τελικά αυτό το κοριτσάκι που ονειρεύτηκε τις δικές του κορυφές κατάφερε να γεμίσει όλους αυτούς τους τοίχους».

Για τη μάχη της με τον καρκίνο:

«Ο καρκίνος ήρθε στη ζωή μου μια στιγμή που δεν την περίμενα. Κανείς ποτέ δεν περιμένει ότι θα έρθει στη ζωή του. Δεν είναι μια εύκολη μάχη, δεν είναι ένας εύκολος Μαραθώνιος. Γιατί δεν αφορά το χρονόμετρο, αφορά την ίδια σου τη ζωή. Το να ζήσεις και να έχεις και άλλες μέρες και άλλες στιγμές. Γιατί η ζωή είναι στιγμές. Είπα ότι εγώ θα το ζήσω και θα το ζήσω με τον δικό μου τρόπο. Θα μάχομαι, θα συνεχίσω να μη χάνω στιγμές στη ζωή μου, θα συνεχίσω να πηγαίνω στη δουλειά μου, να προπονώ τους δρομείς μου... Χρειάστηκε να κάνω 16 χημειοθεραπείες, 32 ακτινοβολίες, χάπια... Και να συνεχίσω να αγωνίζομαι με τον δικό μου τρόπο. Πήγαινα κάθε μέρα για προπόνηση, κάθε μέρα να κάνω χιλιόμετρα. Είδα ότι η άθληση και το τρέξιμο είναι το καλύτερο παυσίπονο γιατί μπορούσα να κοντρολάρω καλύτερα τις παρενέργειες που είχαν τα φάρμακα και επίσης να είμαι πιο δυνατή. Να λέω είμαι εδώ και προχωρώ. Βγήκα νικήτρια, η μεγαλύτερη νίκη στη ζωή μου δεν το συζητάμε».

Για το βιβλίο της «Μην τα παρατάς» που το αφιερώνει στις γυναίκες:

«Δεν πρέπει να τα παρατάμε. Το λέει και ο τίτλος. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους άνδρες και για τη γυναίκα. Αλλά τώρα θέλω να μιλήσω για τις γυναίκες κυρίως. Πολλές φορές όσα εμπόδια και να βρεθούν στη διαδρομή της ζωής, δεν πρέπει να τα παρατάμε γιατί μπορεί στη γωνία να περιμένει η προσωπική νίκη. Έτσι τα μάζεψα, λοιπόν, όλα προκειμένου να δώσω δύναμη στις γυναίκες. Σε όλα τα επίπεδα. Γιατί κάθε γυναίκα που το διαβάζει μου λέει ότι παίρνει διαφορετικά κομμάτια από τη ζωή μου, ταυτίζεται και προχωρά. Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε όλο τον κόσμο -γιατί αυτό είναι το "Μην τα παρατάς" - και ειδικά κάποια κεφάλαια για εμάς τις γυναίκες που μας βάζουν εμπόδια αλλά εμείς ξέρουμε να τα ξεπερνάμε».

γυναίκεςΗμέρα της Γυναίκαςμαραθώνιοςειδήσεις τώραΠαγκόσμια Ημέρα της ΓυναίκαςΜαρία Πολύζου