Αθλητισμός|15.04.2024 22:30

Ο Σλούκας εκτέλεσε τον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε το πλεονέκτημα έδρας στο πρωτάθλημα!

Newsroom

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Οι Πράσινοι επικράτησαν στο ΟΑΚΑ με 77-71 των Ερυθρόλευκων και εξασφάλισαν το πλεονέκτημα έδρας καθώς νίκησαν για τρίτη φορά στο πρωτάθλημα τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ήταν μια ακόμα μεγάλη μάχη των δύο γιγάντων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η ομάδα του Αταμάν πάντως έδειξε να έχει τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Έχτισε στο ξεκίνημα μια μεγάλη διαφορά, αλλά κι όταν η ομάδα του Μπαρτζώκα επέστρεψε στο παιχνίδι παίρνοντας το προβάδισμα, το Τριφύλλι είχε πιο καθαρό μυαλό και καλύτερες επιλογές σε άμυνα και επίθεση.

Με μπροστάρη και καθοριστικό τον Κώστα Σλούκα που «εκτέλεσε» την παλιά του ομάδα, ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στην εφετινή Basket League, όπου θα πορευτεί με το πλεονέκτημα έδρας μέχρι τέλους στην προσπάθεια για επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος

Στα κρίσιμα ο πληθωρικός Σλούκας ήταν ο παίκτης-κλειδί. Τελείωσε το ματς με 10 πόντους, 7 ασίστ και 2 κλεψίματα. Εξαιρετικός ήταν και ο Κέντρικ Ναν με 15 πόντους. Σπουδαία δουλειά έκαναν και ο Μήτογλου (15 πόντοι, 6 ριμπάουντ), ο Ερνανγκόμεθ (11 πόντοι, 8 ριμπάουντ) και ο Λεσόρ (13 πόντοι σε 15').

Στην αντίπερα όχθη, ο Αϊζάια Κάνααν είχε 15π. μέχρι το 30', αλλά ο Μπαρτζώκας δεν τον χρησιμοποίησε στην τελική ευθεία, με τον Νάιτζελ Ουίλιαμς - Γκος να πραγματοποιεί επίσης μεγάλη εμφάνιση (18 πόντοι). Εξαιρετικός για άλλο ένα ντέρμπι ο Μουστάφα Φαλ (10 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ).

Η εξέλιξη του ντέρμπι 

Στο ξεκίνημά του το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο με τις δυο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ μέχρι που ο Παναθηναϊκός πάτησε... γκάζι στο φινάλε της πρώτης περιόδου. Με οχτώ σερί πόντους το 15-16 υπέρ του Ολυμπιακού μετετράπη σε 23-16 υπέρ των Πρασίνων.

Ο Παναθηναϊκός ήταν εκρηκτικός και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Με τον Ναν και τον Μήτογλου να είναι «καυτοί» φτάνοντας νωρίς τους δέκα πόντους έκαστος, οι Πράσινοι έκαναν έναν εντυπωσιακό 11-1 εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +17 (34-17).

Στα μισά της περιόδου υπήρξε ένταση μεταξύ των διαιτητών και των δύο προπονητών με αποτέλεσμα να δοθεί από μία τεχνική ποινή σε κάθε πάγκο.

Μετά από εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός έδειξε να βρίσκει ρυθμό στο παιχνίδι του με αποτέλεσμα να μαζέψει τη διαφορά. Και με ένα επί μέρους 11-2 μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου, οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με διαφορά πέντε πόντων (38-33).

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε απ' το ημίχρονο σκοράροντας τέσσερις σερί πόντους ανεβάζοντας τη διαφορά στο +9 (42-33) αλλά ο Ολυμπιακός έχοντας κυριαρχήσει στα ριμπάουντ και με τον Κάνααν να είναι εξαιρετικός έχοντας φτάσει τους 15 πόντους, ροκάνισε τη διαφορά φέρνοντας το ματς στον πόντο (47-46), ενώ λίγο αργότερα πήρε και το προβάδισμα για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα του ματς (47-48). Ο Παναθηναϊκός όμως γύρισε και πάλι το παιχνίδι ολοκληρώνοντας την περίοδο στο +4 (59-55).

Τέσσερις σερί πόντοι του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου έφεραν το παιχνίδι στην ισοπαλία (59-59). Ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να ξεφύγει με πέντε πόντους (68-63) αλλά ο Ολυμπιακός ισοφάρισε ξανά (68-68).

Τρία λεπτά πριν απ' το φινάλε κι ενώ η μάχη είχε φουντώσει, χάλασε το χρονόμετρο με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή αρκετών λεπτών στο παιχνίδι μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα!

Με την επανέναρξη του ματς ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με τέσσερις πόντους (72-68), αλλά ο Ολυμπιακός μείωσε στον πόντο (72-71). Ακολούθησε ένα air ball του Χουάντσο κι αμέσως μετά ακόμα ένα air ball του Γουόκαπ! Το επόμενο τρίποντο όμως δεν χάθηκε κι ήταν απ' το χέρι του Σλούκα (75-71), ο οποίος ουσιαστικά σφράγισε τη νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στην παλιά του ομάδα καθώς αμέσως μετά ευστόχησε και σε δύο βολές για το τελικό 77-71, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Παναθηναϊκός: Σλούκας 10 (2), Παπαπέτρου 4, Ναν 17 (1), Ερνανγκόμεθ 11 (1), Μήτογλου 15 (3), Καλαϊτζάκης, Βιλντόζα 2, Μωραΐτης, Μπαλτσερόφσκι, Λεσόρ 13, Γκριγκόνις 5 (1), Μαντζούκας.

Ολυμπιακός: Γουόκαπ 5 (1), Κάνααν 15 (4), Φαλ 10, Παπανικολάου 4, Πίτερς 10, Γουίλιαμς-Γκος 18 (1), Ράιτ 3, Λούντζης, Λαρεντζάκης 3 (1), Μήτρου-Λονγκ, Τανούλης, ΜακΚίσικ 2

ΟλυμπιακόςBasket LeagueΠαναθηναϊκόςειδήσεις τώρα