Αθλητισμός|02.05.2024 06:45

Ραντεβού με την ιστορία έχει ο Ολυμπιακός: Οι Ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν την Άστον Βίλα στον πρώτο ημιτελικό του Conference League

Newsroom

Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την ιστορία καθώς για πρώτη φορά βρίσκεται σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και βεβαίως, η προοπτική ενός ευρωπαϊκού τελικού αρκεί και μόνο για να δώσει επιπλέον κίνητρο στους Ερυθρόλευκους, που απέχουν μόλις δύο βήματα απ' τον τελικό του Conference League στην OPAP Arena.

Οι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν την Άστον Βίλα το βράδυ της Πέμπτης (2/5, 22.00, COSMOTE SPORT 2 HD) στο Βίλα Παρκ και θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα για το όνειρο ενόψει της ρεβάνς, που θα γίνει στο Γ. Καραϊσκάκης μια εβδομάδα αργότερα (9/5). Προφανώς το έργο τους κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι απέναντι σε μια ομάδα που αφενός βρίσκεται στην τέταρτη θέση της Premier League, αφετέρου είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, όμως σ' αυτή τη φάση της διοργάνωσης όλα είναι πιθανά...

Στο Μπέρμιγχαμ θα βρεθούν περίπου 2.000 οπαδοί του Ολυμπιακού που θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν την ομάδα τους στο πιο μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού της ιστορίας τους.

Όσο ιστορική πάντως είναι η στιγμή για τον Ολυμπιακό, άλλο τόσο ιστορική είναι και για την Άστον Βίλα, που βρίσκεται για πρώτη φορά σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 42 χρόνια! Οι Χωριάτες είχαν ξαναφτάσει σε τελικό το 1982, οπότε κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Και μετά από τέσσερις δεκαετίες βρίσκεται και πάλι σε ημιτελική φάση. Γίνεται αντιληπτό ότι και για τις δυο ομάδες είναι μια μεγάλη πρόκληση και μια ιστορική ευκαιρία...

Εκτός των άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη των πάγκων, όπου βρίσκονται δύο Ισπανοί και δη επιτυχημένοι στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο Ουνάι Έμερι είναι ο πολυνίκης του Europa League με τέσσερις κατακτήσεις (τρεις φορές με τη Σεβίλλη και μία με τη Βιγιαρεάλ, ενώ έχει και ακόμα μία συμμετοχή σε τελικό με την Άρσεναλ), ενώ και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ο τελευταίος κάτοχος του Europa League με τη Σεβίλλη, καθώς νίκησε τη Ρόμα στον περυσινό τελικό...

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου είπε: «Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ γιατί έχουμε κάνει κάτι σωστά. Θα ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο. Σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξουμε τίποτα. Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι να τον βελτιώσουμε .Δεν έχει σημασία ο αντίπαλος. Έχουμε κάνει μια πορεία και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Για το εάν είναι προετοιμασμένος ο ίδιος και η ομάδα για την παρουσία της στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης: «Θα έχουμε τον ίδιο τρόπο προετοιμασίας, όπως σε όλα τα παιχνίδια. Φυσικά είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό παιχνίδι. Δεν θα αλλάξουμε τίποτα στην προετοιμασία. Είμαστε εδώ για να το κερδίσουμε».

Για το αν υπάρχει καλό αποτέλεσμα στο πρώτο ματς, όταν η ομάδα έχει μπροστά της δυο «τελικούς» πριν τον τελικό: «Σίγουρα, ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσεις. Ποιό όμως μπορεί να θεωρηθεί καλό; Μια νίκη ή μια ισοπαλία, ανάλογα με το πως εξελίσσεται ο αγώνας; Η πρόκριση κρίνεται σε 180 λεπτά, όμως δεν μπορείς να σκέφτεσαι και τα 180 από αυτή τη στιγμή. Θα σκεφτούμε πρώτα το πρώτο παιχνίδι. Ανάλογα με το πως θα πάει, θα κριθεί και το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε».

Για το εάν έχει καταλήξει στα πλάνα του για την 11άδα και το ποιό μπορεί να είναι το πιο κομβικό σημείο – στοιχείο για το ματς με την Άστον Βίλα: «Αν ήξερα το σημείο που θα κριθεί ο αγώνας, θα είχαμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο παιχνίδι. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Έχω ολοκληρώσει τις σκέψεις και τα πλάνα μου, περιμένοντας και τη σημερινή προπόνηση, που μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Σε γενικές γραμμές έχω αποφασίσει τι θα κάνω. Τ πιο σημαντικό είναι να παίξουμε αυτό το παιχνίδι με την ηρεμία που έχουμε παίξει και τα προηγούμενα παιχνίδια. Με την ελπίδα και την επιθυμία να το κερδίσουμε, γνωρίζοντας πως παίζουμε με μια μεγάλη ομάδα της Premier League. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθουμε με το φόβο αυτό και ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να την κερδίσουμε γιατί είμαστε κατώτεροι. Πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Σεβόμαστε τον αντίπαλο αλλά έχουμε έρθει εδώ για να τον κερδίσουμε».

Για τη συνάντηση με τον Ουνάι Έμερι και το γεγονός πως η Άστον Βίλα δεν έχει χάσει ευρωπαϊκό παιχνίδι στην έδρα της: «4-1 με κερδίζει στα Κύπελλα. Η αλήθεια είναι πως την προηγούμενη σεζόν έκανα την πρώτη μου κατάκτηση στην Ευρώπη. Μου αρέσει πολύ να παίζω στα παιχνίδια της Ευρώπης. Είναι κάτι ιδιαίτερο. Κάτι διαφορετικό. Όμως αυτοί που βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο είναι οι παίκτες. Την πραγματική αξία την έχουν αυτοί. Εμείς είμαστε εδώ για να τους καθοδηγούμε, να τους βοηθάμε και να τους δώσουμε τις καλύτερες οδηγίες».

Το πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Μασούρα και του Ντόη, οι οποίοι είναι τιμωρημένοι λόγω καρτών. Όσο για το αγωνιστικό πλάνο του, δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις καθώς μία θέση φαίνεται να παίζεται μεταξύ του Όρτα και του Ιμπόρα. Ο Τζολάκης θα παίξει στο τέρμα, οι Ορτέγκα, Κάρμο, Ρέτσος και Ροντινέι στην άμυνα, οι Έσε, Τσικίνιο κι ένας εκ των Ιμπόρα ή Όρτα στα χαφ, οι Ποντένσε, Φορτούνης στα άκρα και ο Ελ Κααμπί στην επίθεση.

Την αποστολή των Πειραιωτών απαρτίζουν οι: Πασχαλάκης, Τζολάκης, Παπαδούδης, Ορτέγκα, Κάρμο, Κίνι, Ρόντινεϊ, Ρίτσαρντς, Ρέτσος, Πρεκατές, Όρτα, Τσικίνιο, Φορτούνης, Ιμπόρα, Αλεξανδρόπουλος, Καρβάλιο, Έσε, Ποντένσε, Ελ Κααμπί, Ελ Αραμπί και Γιόβετιτς.

Έμερι: «Αξίζει στον Μεντιλίμπαρ αυτή η επιτυχία»

Ο Ισπανός προπονητής της Άστον Βίλα, Ουνάι Έμερι, μίλησε για την ετοιμότητα των παικτών του, ενώ τόνισε πως σέβεται πολύ τον προπονητή του Ολυμπιακού, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

«Θεωρώ πως είμαστε σε καλή επαφή με όλους, απολαμβάνουμε τον ανταγωνισμό και απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Για εμάς ο ημιτελικός είναι πολύ συναρπαστική στιγμή», ήταν τα πρώτα του λόγια και πρόσθεσε για τις επιτυχίες που έχει ο ίδιος στα Κύπελλα Ευρώπης: «Το παρελθόν είναι σημαντικό για τις εμπειρίες μου, τα επιτεύγματά μου, αλλά όχι για το μέλλον μου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ξανά αυτό το μέλλον. Μπορούμε να χτίσουμε κάτι».

Για τη συμμετοχή στον αγώνα του πρώην τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Ρόμπιν Όλσεν, ο οποίος θα παίξει λόγω της απουσίας του τιμωρημένου Εμιλιάνο Μαρτίνες σχολίασε: «Όταν παίζει, βοηθά την ομάδα. Η ομάδα πιστεύει σε αυτόν και εμπιστεύεται την απόδοσή του. Για παράδειγμα, το Σάββατο κόντρα στην Τσέλσι, μας έσωσε. Είναι ταπεινός και είναι ένας άνθρωπος που τον εκτιμούν πολύ στα αποδυτήρια».

Τέλος, για την παρουσία του Μεντιλίμπαρ στον αντίπαλο πάγκο, είπε: «Πάντα τον σέβομαι πολύ γιατί είναι πολύ ανταγωνιστικός, είναι ένας πολύ παθιασμένος προπονητής όπως εγώ, και έχει επιτυχία. Του αξίζει να έχει αυτή την ευκαιρία στην Ευρώπη, όπως είχε πέρυσι στη Σεβίλλη με την οποία κέρδισε το Europa League. Θα τον σεβαστώ πολύ γιατί γνωρίζω τον ανταγωνιστικό τρόπο που συνήθως χτίζει με τις ομάδες του».

Europa Conference LeagueΟλυμπιακόςειδήσεις τώραΆστον Βίλα