Αθλητισμός|14.04.2019 15:47

Αποκάλυψη «Εθνοσπόρ»: Η ελίτ του ελληνικού στίβου προετοιμάζεται στην Τουρκία (pic)

Κώστας Ασημακόπουλος

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες του ελληνικού στίβου προετοιμάζονται εντατικά αυτή την περίοδο για τη νέα αγωνιστική σεζόν στον ανοικτό στίβο που θα κορυφωθεί με το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Μόνο που η προετοιμασία τους δεν γίνεται σε κάποια γωνιά της Ελλάδας αλλά στην Αττάλεια της Τουρκίας όπου πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του το εντυπωσιακό αθλητικό κέντρο «Γκλόρια Σπορτς Αρένα».

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο στίβου που παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για κορυφαίους αθλητές και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της ελίτ του παγκοσμίου στίβου.

Μεταξύ αυτών είναι τα μέλη της ελληνικής «ντριμ τιμ» του Γιώργου Πομάνσκι και του Ανδρέα Τσώνη. Από τις αρχές Απριλίου βρίσκονται στο «Γκλόρια Σπορτς Αρένα» η Βούλα Παπαχρήστου, ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης που βρίσκονται υπό τις οδηγίες του Πομάνσκι και οι Νικόλ Κυριακοπούλου, Εμανουήλ Καραλής μαζί με τον Τσώνη.

Ο διαλυμένος Άγιος Κοσμάς

Η αφρόκρεμα του ελληνικού στίβου δεν θα μπορούσε να μείνει στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο αθλητικό κέντρο που να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για αθλητικό τουρισμό με υποδομές στον στίβο. Οι μοναδικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Παρά τις υποσχέσεις για ανακαίνιση του μεγαλύτερου αθλητικού κέντρου της χώρας δεν έχουν γίνει ουσιαστικές εργασίες αναβάθμισης.

Οι υποδομές είναι διαλυμένες, οι ξενώνες βιώνουν την απόλυτη παρακμή και ο προπονητικός εξοπλισμός έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Τα ίδια και χειρότερα και στο ΟΑΚΑ όπου υπάρχουν τεράστια προβλήματα και ελλείψεις.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες που κάνουν πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, ούτε επιθυμούν να αναλωθούν σε κόντρες με τους εμπλεκόμενους φορείς για τα κακώς κείμενα και κάπως έτσι η «ντριμ τιμ» του ελληνικού στίβου επέλεξε την Τουρκία για να κάνει σωστή προετοιμασία.

Η χαρά του προπονητή

Όπως φαίνεται και στην πανοραμική φωτογραφία το «Γκόρια Σπορτς Αρένα» βρίσκεται σε πευκόφυτη περιοχή και οι πολυτελείς ξενώνες που βρίσκονται στο «πέταλο» του σταδίου παρέχουν υπηρεσίες ανάλογες πεντάστερου ξενοδοχείου. Μετακινήσεις και μποτιλιαρίσματα δεν υπάρχουν και οι αγωνιστικοί χώροι διαθέτουν νυχτερινό φωτισμό και κερκίδες για τους θεατές.

Πίσω από τη κερκίδα υπάρχουν δύο κατηφορικοί διάδρομοι 80 μέτρων με διαφορετική κλίση αλλά και μία με σκαλιά που κυριολεκτικά είναι η χαρά του προπονητή. Επίσης υπάρχει βοηθητικό 400αρι, τέλειο χόρτο και ειδικός χώρος για ρίψεις

Από τα μπαλκόνια τους οι αθλητές βλέπουν τον αγωνιστικό χώρο, υπάρχει ασφάλεια και καθαριότητα και ευγενικό προσωπικό που είναι στην διάθεση των αθλητών και των αθλητριών ανά πάσα στιγμή μέσα σε απόλυτη ησυχία και ηρεμία.

Από τον στίβο στο δωμάτιο

Εκεί όμως που τα μέλη της ελληνικής αποστολής εντυπωσιάστηκαν ήταν η ύπαρξη εργομετρικού κέντρου, εντυπωσιακές αίθουσες με μηχανήματα ενδυνάμωσης και ελεύθερα βάρη, κλειστή Ολυμπιακή πισίνα, δύο ανοικτές πισίνες, αίθουσες αποκατάστασης σάουνες, χαμάμ, κρυοσάουνα και κλειστό γυμναστήριο με διάδρομο 120 μέτρων με ηλεκτρονική χρονομέτρηση κάθε 10 μέτρα και άλλα πολλά.

Από τα μπαλκόνια τους οι αθλητές βλέπουν τον αγωνιστικό χώρο, υπάρχει ασφάλεια και καθαριότητα και προσωπικό που είναι στην διάθεση των αθλητών και των αθλητριών ανά πάσα στιγμή μέσα σε απόλυτη ησυχία και ηρεμία.

Επιστρέφουν σήμερα Κυριακή

«Είναι ένα αθλητικό κέντρο που σέβεται τον αθλητή και θέλει να του προσφέρει ότι καλύτερο», ανέφερε μέλος της ελληνικής αποστολής και συμπλήρωσε: «Είναι χαρακτηριστικό πως οι αθλητές δίνουν τα ρούχα τους για πλύσιμο το πρωί και μετά από τέσσερις ώρες είναι σιδερωμένα στο κρεβάτι τους».

Η ελληνική αποστολή την Κυριακή 14 Απριλίου θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα με τις καλύτερες εντυπώσεις και την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα δημιουργηθούν και στην Ελλάδα ανάλογες υποδομές για αθλητικό τουρισμό υψηλού επιπέδου που θα κρατάει τους Ελληνες αθλητές στον τόπο τους και θα συγκεντρώνει την ελίτ του παγκοσμίου στίβου.

ΣπορστίβοςΑττάλειαΆγιος Κοσμάς