Αθλητισμός|15.04.2019 19:49

Νταμπίζας: «Δεν μπορεί να υπάρξει χιλιοστό αμφισβήτησης σε θέμα ηθικής»

Κώστας Γουλής

Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ. Ομάδες και παράγοντες της Superleague που εμπλέκονται στη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία άσκησαν δριμεία κριτική στο «τριφύλλι» και κυρίως στον προπονητή της ομάδας Γιώργο Δώνη και στον τεχνικό διευθυντή Νίκο Νταμπίζα. Ο τελευταίος συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναλύσει τα δεδομένα, να υπεραμυνθεί των επιλογών που έγιναν και να εκθέσει τα γεγονότα όπως συνέβησαν σύμφωνα με την πλευρά του Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Νίκος Νταμπίζας:

«Συνήθως όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, είναι κάτι έκτακτο πέρα από αυτό που κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της χρονιάς. Η προκαθορισμένη συνέντευξη Τύπου θα γίνει μέσα στον Μάιο. Ο λόγος που είμαστε εδώ όλοι έκτακτα, έχει να κάνει με ένα πάρα πολύ ευαίσθητο και ειδικό ζήτημα, που για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτο, προσβλητικό και δεν μπορεί κανείς σε καμία περίπτωση να το αφήσει να αιωρείται.

Έχει να κάνει με ένα ζήτημα που δεν διαπραγματεύεται, δεν αμφισβητείται και δεν είναι  υποκειμενικό. Αυτό λέγεται ηθική.

Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που για τους γνωστούς λόγους διακόπηκε και μας στερήθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσουμε τις όποιες πιθανότητες είχαμε για την ευρωπαϊκή μας έξοδο αποφασίστηκε με τον προπονητή, δημιουργήθηκε ένα πλάνο, για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα εναπομείναντα παιχνίδια. Με γνώμονα και κριτήριο το αγωνιστικό όφελος της ομάδας, ομαδικά και ατομικά.

Είμαστε εδώ πέρα για να μιλήσουμε περισσότερο για ζητήματα αγωνιστικής φύσης κατά κάποιο τρόπο που το υπόβαθρό τους δεν έχει να κάνει με αθλητικό περιεχόμενο αλλά με ζητήματα αξιοπρέπειας και ανθρώπινης αξίας.

«Για εσωτερικούς κι όχι εξωτερικούς λόγους»

Θα μιλήσω με ονόματα, παρότι δεν το έχουμε κάνει, για να καταλάβει κι ο πιο απλός φίλος του Παναθηναϊκού που δεν έχει social  media, που κάθεται στο καφενείο κι ακούει απόψεις και αρθρογραφίες και τοποθετήσεις ανώνυμα και επώνυμα.

Οι στόχοι ξεκίνησαν από το ματς με τον Απόλλωνα, αμέσως μετά τον Ολυμπιακό. Μιλάμε για να γνωρίζει ο κόσμος τα κριτήρια για να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Στο ματς με τον Απόλλωνα υπήρχε η τιμωρία του Γιόχανσον.  Ήταν ο μόνος που πήρε κάρτα με τον Ολυμπιακό, μπορούσαμε να τον δηλώσουμε στα ματς με Απόλλωνα, ΟΦΗ, Άρη και Ατρόμητο. Επιλέχθηκε, χωρίς να ξέρουμε αποτελέσματα και εξωτερικούς παραμέτρους άγνωστες προς εμάς, να δηλωθεί στα ματς με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ. Με βάση την αντικειμενική δυσκολία και την αξιολόγηση που έγινε, θεωρήθηκε ότι τα ματς με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ ήταν διαφορετικής αντιμετώπισης και δυναμικής από αυτά με Άρη και Ατρόμητο.  Επιλέξαμε να παίξουν νεαροί ποδοσφαιριστές, σε ένα ματς εντός έδρας, για λόγους δικούς μας εσωτερικούς και όχι εξωτερικούς.

Το ίδιο έγινε στο ματς με τον Άρη, όπου ο Ινσούα δέχθηκε κίτρινη κάρτα. Οι τρεις που δεν έπαιξαν με τον ΟΦΗ ήταν ο Γιόχανσον, ο Ινσούα και ο Κουρμπέλης. Ο Κουρμπέλης είχε δεχθεί κάρτα με τον Απόλλωνα. Στην επιλογή που κάναμε, οι ποδοσφαιριστές που επιλέχθηκαν να λείψουν από το ματς με τον ΟΦΗ και να παίξουν με τον Ατρόμητο, έχει να κάνει με το πώς ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του, θα αντιμετωπίσει μια ομάδα σαν τον Ατρόμητο εκτός έδρας σε σχέση με τον αγώνα με τον ΟΦΗ εντός έδρας.

«Επειδή ζούμε στην Ελλάδα...»

Στον Απόλλωνα έπαιξε τερματοφύλακας ο Κότσαρης, ο Αποστολάκης, ο Χατζηθεοδωρίδης, ο Στάικος. Παιδιά που δεν είχαν χρόνο. Η συμμετοχή του Κότσαρη είχε το ειδικό βάρος, και λόγω θέσης και λόγω ειδικών χαρακτηριστικών.  Κόντρα στον Άρη είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα. Στο ματς με τον ΟΦΗ, υπάρχει μια διαδικασία που επικοινωνούμε εσωτερικό, και σας λέω ξεκάθαρα πως στον αρχικό σχεδιασμό είχε πάνω – κάτω τον χαρακτήρα του ματς με τον Απόλλωνα. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, αναγκάστηκε  ο προπονητής από το πώς μπορεί να ερμηνευθεί η παρουσία  μιας πολύ ειδικής θέσης στο ποδόσφαιρο όπως είναι αυτή του τερματοφύλακα, άλλαξε τις αρχικές του σκέψεις κι εμπιστεύτηκε τον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο και πετυχαίνει, περνάει  απαρατήρητο.  Όταν δεν πετυχαίνει, το αποτέλεσμα είναι άσχημο κι η εμφάνιση κακή, υπάρχουν σκιές. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε κάθε  μορφής ευθύνη. Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για την εμφάνιση της ομάδας, που ήταν η χειρότερη από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια.

Υπάρχει διαφορά το να αναλύσουμε αγωνιστικές  ενέργειες, αποδόσεις, εμφανίσεις με μια σκοπιμότητα, δεν είναι αντικειμενικό. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ, είναι να υπάρχει έστω κι ένα μέλος της ομάδας που να θεωρεί ότι μια απόφαση πάρθηκε με σκοπιμότητα. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω στον κάθε φίλο του Παναθηναϊκού. Σας ανέλυσα τον τρόπου που λειτουργήσαμε σε μια πολύ ειδική συνθήκη.

«Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε τις ευθύνες»

Θα ακούσω με ευχαρίστηση κάθε ερώτηση, απλά  θέλω να σκεφτείτε το αντίστροφο σενάριο. Αν δηλώναμε τους παίκτες αυτούς με τον Ατρόμητο, μη γνωρίζοντας τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου, όταν η τέταρτη θέση ήταν διεκδικούμενη από τον Άρη και τον Ατρόμητο. Θα έβγαινε δηλαδή ο Άρης να μας κατηγορήσει ότι αβαντάρουμε τον Ατρόμητο. Αν καθίσουμε να ερμηνεύσουμε τον τρόπο, το σκεπτικό και τη διαδικασία, μπορούμε να μιλάμε ώρες.

Οι αποδόσεις οι αθλητικές, έχουν ευθύνες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε θέματα ηθικής. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε ευθύνες κι αυτές θα αναζητηθούν και θα απονεμηθούν με γνώμονα όλη τη  χρονιά. Στα  μέσα Μαΐου, λοιπόν, θα έχετε την απολογιστική συνέντευξη, όταν θα παρθούν όλες οι αποφάσεις με γνώμονα πως πορευτήκαμε σαν ποδοσφαιρικό τμήμα τη χρονιά που πέρασε.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι τοποθετήσεις του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού:

-Επειδή είμαστε στην Ελλάδα, και το είπατε, μιλήσατε στην ομάδα για όλα αυτά που ακούγονταν για να γίνει μια έξτρα προσπάθεια  έτσι ώστε να  μην υπάρχουν ψίθυροι, μουρμούρες και φωνές;

Όλος ο κόσμος ερμηνεύει με ότι έχει στο κεφάλι του. Τα πραγματικά γεγονότα δεν τα γνωρίζει κανείς.  Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία το πώς λειτουργήσαμε στη διάρκεια της εβδομάδας γιατί ο τρόπος είναι συγκεκριμένος και δεν διαφέρει με το τι κάναμε σε όλα τα παιχνίδια από την αρχή της χρονιάς.  Οι ποδοσφαιριστές και όλοι μας, είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε το ίδιο σε όλα τα παιχνίδια. Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά, είναι πως αναφέρθηκε στη διαδικασία γιατί είναι πολύ ειδικό το ζήτημα.

-Μιλήσατε πριν για ονόματα και διευθύνσεις, το λέτε για το ποιοι είπαν όλα αυτά ή για τους παίκτες;

Μιλάω για τη διαδικασία του πως επιλέχθηκαν οι παίκτες να εκτίσουν την ποινή τους. Αν θέλει κάποιος να βρει σκιές, είναι η επιλογή των παικτών να εκτίσουν με τον ΟΦΗ. Αυτό ήταν το ζήτημα που έπρεπε να ξεκαθαριστεί. Η δική μας λογική λέει πως τον κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή θέλουμε να τον αξιολογήσουμε σωστά και να είμαστε ανταγωνιστικοί, λέει πως το βάρος εκτός έδρας στον Ατρόμητο είναι διαφορετικό. Θα λειτουργούσαμε άδικα εσωτερικά απέναντι στους παίκτες μας. Αν αυτό το θεωρεί κάποιος παράλογο ή σκόπιμο, δεν μπορώ να του αλλάξω το μυαλό.

-Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε προσωπικά εναντίον σας και εναντίον του Γιώργου Δώνη. Έχετε κάποια απάντηση;

Είμαι 46 χρονών, είμαι εδώ για να μιλήσω απέναντι στον απλό φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Οποιοσδήποτε είναι εκτός της οικογένειας του Παναθηναϊκού, επιτρέψτε μου να έχω το δικαίωμα και τη γνώση να απαντήσω με τον τρόπο που θέλω, όπως θέλω κι αν το θελήσω. Πιστέψτε με είμαι 46 χρονών και μπορώ να το κάνω.

-Ανεξάρτητα από την επιλογή των παικτών, όταν η ομάδα προηγήθηκε 1-0 και γνωρίζοντας το αποτέλεσμα στον Άρη δεν θα έπρεπε να έχουν στο μυαλό τους οι παίκτες ότι μπορεί  να παίζεται η πέμπτη θέση;

Πριν από το παιχνίδι υπήρχε αυτό στο μυαλό τους, όχι μόνο στο ημίχρονο.

-Σας ενόχλησε περισσότερο η αντίδραση του κόσμου στα social media, είναι τα δημοσιεύματα ή τοποθετήσεις όπως αυτή του κυρίου Κούγια. Αν είναι το τελευταίο, γιατί  να μπει ο Παναθηναϊκός στη διαδικασία να απαντά στον κύριο Κούγια;

Είμαι εδώ για να αναλύσω μια ειδική συνθήκη, για το πώς κινηθήκαμε, απέναντι στον φίλαθλο του Παναθηναϊκού.

-Πως σκοπεύετε να προστατέψετε τους παίκτες του Παναθηναϊκού κι  αν αυτή η κατακραυγή στα social media επηρεάζει το πλάνο σας;

Αν κάποιος θέλει να λειτουργήσει με ένδικα μέσα είναι δικαίωμά του. Εμείς σαν σύλλογος θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της ομάδας και των παικτών με τον τρόπου που θεωρούμε σωστό. Αν κάποιος επιλέξει να λειτουργήσει ατομικά,  έχει το δικαίωμα να το κάνει. Το πλάνο είναι μια διαδικασία διαρκής αξιολόγησης που τρέχει. Κάθε κομμάτι και κάθε σταθμός, είτε θετικό, είτε αρνητικό, θα μπορέσουμε ολικά στο τέλος της χρονιάς να αξιολογήσουμε όλους μας. Δεν είναι μόνο η αξιολόγηση των παικτών αλλά όλων όσοι απαρτίζουν το ποδοσφαιρικό τμήμα.

-Τι δεν πήγε καλά για τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο ότι μπορούσε να βγάλει, το βγάζει. Στο δεύτερο, τι δεν πήγε καλά;

Δεν θέλω να κάνω ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης. Είναι ιδιαίτερος και ηθικός ο λόγος που μπαίνω στη διαδικασία, για να αναλύσω το πώς χειριστήκαμε τον τελευταίο μήνα τα εσωτερικά της ομάδας. Θα μείνω μόνο σε αυτό που είπε ο προπονητής. Είπε μια έκφραση, σαν υπνωτισμένοι νομίζω. Είδατε όλοι σας πως σαν εμφάνιση, δεν μπορούμε ούτε να την ελαφρύνουμε, ούτε να τη βαρύνουμε. Δεν θέλω να αναλύσω αγωνιστικά ζητήματα ούτε να βρω άλλοθι  πως η εμφάνιση ήταν πάρα πολύ κακή. Όλοι μας θα αξιολογηθούμε, κάθε σταθμός, κάθε παιχνίδι, κάθε συμπεριφορά αξιολογείται. Είμαστε εκεί για ένα συγκεκριμένο στόχο και να δούμε ο καθένας μας από την πλευρά του το πώς μπορεί να υπηρετήσει το πλάνο.

-Είναι πρωτόγνωρο το να απαντά ένας σύλλογος σαν τον Παναθηναϊκό σε σχόλια φιλάθλων στα social media, έχουν μπει τόσο πολύ στη ζωή της ομάδας αυτά για να μπείτε στη διαδικασία να απαντήσετε; Το γεγονός ότι προϋπήρχε η απόφαση, δεν έγινε ξαφνικά, σημαίνει μια έμμεση παραδοχή ότι παρατάμε την 5η θέση, δεν ασχολούμαστε, δοκιμάζουμε τα παιδιά ως το τέλος της σεζόν;

Είμαστε εδώ επειδή είναι ένα πολύ συγκεκριμένο ή λεπτό ζήτημα. Δεν έχει να κάνει αν κάποιος ανώνυμος εκφράζει την οργή του πίσω από τον υπολογιστή του. Είμαστε εδώ  επειδή δεν μπορεί να αφήσουμε να πλανάται καμιά σκιά. Αισθάνομαι μειονεκτικά να μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία.  «Αναγκάστηκα» μαζί με τον προπονητή, να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία για το πώς έγινε η επιλογή, γιατί κάποιοι μπορεί να μην ξέρουν. Είναι επιλογή μας να αποφασίσουμε το πώς θα κινηθούμε. Το θέμα αυτό δεν έχει αθλητική κατεύθυνση. Ο καθένας από εσάς μπορεί να γράψει ότι θέλει, να μας κατηγορήσει, να μας απονείμει εύσημα. Για ανικανότητα, για έλλειψη επαγγελματισμού, για θέμα ηθικής δεν μπορεί ούτε το ένα χιλιοστό. Και για εμένα και για τον προπονητή. Τα κριτήρια που επιλέγω τους συνεργάτες μου, είναι ξεκάθαρα. Πάρα πολύ ξεκάθαρα.  Στην Ιταλία, που είναι δίπλα,  η Γιουβέντους έπαιξε με τα δεύτερα κόντρα στη ΣΠΑΛ. Μπορεί η Γιουβέντους δηλαδή να βοήθησε τη ΣΠΑΛ  να σωθεί. Αν με βάση τα αποτελέσματα αυτά που κάνουν είναι ηθικά ή ανήθικα,  κάτι δεν καταλαβαίνω καλά εγώ. Το συζήτησα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας και ήμουν πιεστικός, όλα όσα μου αναφέρατε είναι ένας αντίλογος για όσα μου λέγατε πριν.

-Με δεδομένο ότι ζούμε στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι μιλάμε για τον Παναθηναϊκό που στο παρελθόν καθαρά αγωνιστικά δεν είχε δώσει δικαιώματα, θεωρείται ότι η ομάδα θα έπρεπε να έχει δώσει άλλη βαρύτητα στον αγώνα; Με γνώμονα την εμφάνιση και το αποτέλεσμα…

Οι ειδικές συνθήκες που καθορίζονται σε κάθε  παιχνίδι, για το κάθε παιχνίδι που προετοιμαζόμαστε έχει την ίδια βαρύτητα, δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι μπορούσε να γίνει. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο παιχνίδι, είχε την ίδια βαρύτητα με οποιοδήποτε άλλο. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο ματς με τον ΟΦΗ γιατί διακυβεύονται ζητήματα ειδικής φύσης στο μυαλό του καθενός. Η προετοιμασία είναι μια, είναι συγκεκριμένη και γίνεται στον ίδιο βαθμό για κάθε παιχνίδι. Αν ερμηνεύεται ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτό είναι στο μυαλό του καθενός.  Η προετοιμασία είναι συγκεκριμένη  και ξεκάθαρη και αφορά όλα τα παιχνίδια.

-Κάνοντας μια αποτίμηση αυτών των παιχνιδιών των αγώνων μετά το Ολυμπιακό, προφανώς έχει προκύψει πρόβλημα, το κόστος της επιλογής να εκτίσουν οι παίκτες σε αυτά τα δυο παιχνίδια, είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το κέρδος του να δοθούν χρόνοι συμμετοχής σε πιτσιρικάδες σε αυτά τα παιχνίδια; Ξέροντας παράλληλα ότι ο Παναθηναϊκός ότι έχει και δυο δύσκολους μήνες με τους οπαδούς του…

Η διαφορετικότητα που προσεγγίσαμε το ματς αυτό με τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν την εβδομάδα του παιχνιδιού, ήταν η επιλογή σε μια κομβική θέση του τερματοφύλακα. Για να προασπίσουμε τον σύλλογο και το άτομο. Μετά το ματς με τον Απόλλωνα που είχε παίξει ο Κότσαρης, υπήρχε σκέψη να παίξει και στο ματς με τον ΟΦΗ και στα επόμενα. Προστατεύσαμε την ομάδα με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ήταν ίδια. Η διαφοροποίηση ήρθε μέσα στην εβδομάδα, όταν είχαμε ήδη πάρει απόφαση ποιοι θα εκτίσουν και τα προβλήματα των τραυματισμών. Το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο στο μυαλό του καθένα. Εγώ θεωρώ, μαζί με τον προπονητή, κι εκφράζω και την άποψή του, πως όταν σχεδιάζεις κάτι με γνώμονα την αθλητική βελτίωση της ομάδας κι έχεις αγνά κίνητρα δεν πρέπει να ρίξουμε τους μικρούς και να καούν. Εγώ λέω αν είχαμε ένα βαρύ σκορ στο ματς με τον Ατρόμητο θα έλεγαν «ρίξατε τους μικρούς στο λάκο με τους λέοντες και τους αφήσατε έξω με τον ΟΦΗ». Ο καθένας μπορεί να δει τα πράγματα από όποια οπτική μπορεί. Για αθλητικά  ζητήματα μπορεί να συμβεί αυτό. Σας είπα πως πάρθηκαν οι αποφάσεις για να προστατευτεί η ομάδα από ψίθυρους που μπορεί να προκύψουν. Η εμφάνιση ήταν τόσο άσχημη που διογκώθηκε το πρόβλημα. Δεν ξέρεις τι θα γίνει σε ένα ματς αλλά δεν περιμέναμε να υπάρχει αυτή η άθλια απόδοση.

-Υπάρχει λόγος να απολογηθείτε για μια ήττα τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχει χάσει από τα Γιάννινα, έχει φέρει Χ με τη Λάρισα, δεν έχει κερδίσει την Ξάνθη, έχει χάσει από τον Πανιώνιο. Ο ΟΦΗ καιγόταν για το αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός είχε προβλήματα. Γιατί να γίνει όλο αυτό από τη στιγμή που το αποτέλεσμα ήταν φυσιολογικό; Γιατί θεωρείτε πως πρέπει να τα πείτε επίσημα αυτά;

Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ. Αυτό είναι στην κρίση του καθενός. Ήταν μια επιλογή που κρίναμε ότι πρέπει να την κάνουμε. Αντιλαμβάνομαι το χαμήλωμα του επιπέδου αλλά το θέμα της ηθικής για εμένα, είναι πάνω από το επίπεδο. Ναι έχω παραστάσεις από το εξωτερικό, αλλά όταν είμαι στην Ελλάδα κι η ατμόσφαιρα είναι τέτοια, προτιμώ να χαμηλώσω το επίπεδο της κουβέντας και της συνέντευξης για να περάσω αυτό που θέλω προς τα έξω.

-Όλο αυτό που δημιουργήθηκε θα σας κάνει στο μέλλον σε παρόμοια κατάσταση να πάρετε την ίδια απόφαση; Όλοι όσοι συζητάνε αυτό το ματς λένε ότι ο Παναθηναϊκός στήθηκε κι έχασε. Εσείς κι ο κύριος Δώνης δεν στηθήκατε. Αν είχαν στηθεί δυο παίκτες θα το είχατε καταλάβει;

Πάντα κρίνεις με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το πώς αντιλαμβάνεσαι τη βαρύτητα του θέματος ή όχι. Αν στο μέλλον κρίνουμε πως μπορεί να επανέλθουμε για να εξηγήσουμε κάθε μορφής σκιά που μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του θα το ξανακάνουμε. Από τα 21 χρόνια που έτρεχα στο γήπεδο, τώρα μπορώ να καταλάβω περισσότερα. Όταν ζεις σε έναν οργανισμό και περνάς περισσότερο χρόνο μέσα σε μια ομάδα με συγκεκριμένους χαρακτήρες, να είστε σίγουροι ότι είμαι ξεκάθαρος και απόλυτος δεν υπάρχει καμία μα καμία συνομωσία εν αγνοία μας.

-Αναφέρατε το παράδειγμα της Γιουβέντους η οποία όμως δεν έχει ασχοληθεί καν με κανέναν από όσους έκαναν δηλώσεις εναντίον της από παράγοντες και προπονητές. Η αναφορά του Κούγια σε εσάς, σας πικραίνει παραπάνω με βάση την ιστορία σας στη Λάρισα;

Ανέφερα τη Γιουβέντους για να σας πω πως τα πράγματα  αυτά γίνονται παντού. Αν το αποτέλεσμα ήταν άλλο, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Είναι η λογική του δοκάρι και μέσα επιτυχημένος, δοκάρι κι έξω αποτυχημένος. Η Γιουβέντους δεν θα κάνει συνέντευξη Τύπου γιατί μπορεί να αντιληφθεί τη δική της πραγματικότητα. Είναι στην κρίση και την κουλτούρα του καθενός να αντιληφθεί πράγματα. Δεν είναι κάτι γενικό κι αόριστο, μπήκαμε στη  διαδικασία να το ξεκαθαρίσουμε. Σας είπα και πριν, είμαι 46 χρονών και όταν χρειαστεί να τοποθετηθώ κάτι, θα το κάνω εγώ με τον τρόπο που θα επιλέξω.

-Είπατε ότι πήρατε συνειδητή απόφαση την εβδομάδα του αγώνα με τον ΟΦΗ να προστατευθεί η ομάδα, με το παράδειγμα του Κότσαρη, και λογικά. Αισθάνεστε εσείς κι ο κύριος Δώνης ότι δεν δώσατε στην υπόλοιπη ομάδα να καταλάβει τι σημαίνει αυτό το ματς και τι πρόβλημα μπορεί να φέρει;

Ξέρω ότι οι περισσότεροι μιλάτε με τους παίκτες. Αυτό το θέμα είναι πληγή που εμένα με εξοργίζει. Δεν θέλω να διαφημίσουμε τους τρόπους που λειτουργούμε στη διάρκεια της εβδομάδας. Όλα τα παιχνίδια κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Ξέρω ότι υπάρχουν περιστατικά που σας μεταφέρονται στη διάρκεια της εβδομάδας. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχουν πλήρη επίγνωση του που κινούνται. Είναι κάθε μέρα στα social media και τον δρόμο, γνωρίζουν κι αφουγκράζονται το κλίμα. Αν κάναμε κάτι χτυπητά διαφορετικό, θα το αντιμετώπιζε ο καθένας διαφορετικά. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία για τα παιχνίδια, δεν υπάρχουν ελαφριάς και βαριάς μορφής. Όταν γίνει αυτό, τότε ξεχωρίζεις παιχνίδια. Δεν χρειαζόταν καμία ειδική μεταχείριση από εμάς, την οποία δεν ξέρω πως την εννοεί ο καθένας.

-Ο Παναθηναϊκός δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα, αισθάνεστε πως αυτό το θέμα θα είναι μια μικρή κηλίδα για εσάς και τον προπονητή και τους παίκτες;

Η αξιολόγηση και τα συμπεράσματα βγαίνουν από έναν μαραθώνιο. Από κάθε παιχνίδι βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα. Θα είναι άδικο όμως να πούμε πως θα παρθούν αποφάσεις από 95 λεπτά, 30 λεπτά ή ένα παιχνίδι. Όλοι κρινόμαστε στη διάρκεια. Όλα είναι σημαντικά. Όλοι οι σταθμοί που περάσαμε στη διάρκεια της χρονιάς, είναι σημαντικοί. Και οι επόμενοι. Έχει να κάνει με τη δική μας λειτουργία και δεν θέλουμε να διαφοροποιηθούμε. Σαν συμπέρασμα, ήταν μια πάρα πολύ άσχημη εμφάνιση.

-Ανεξάρτητα από το χθεσινό και όσα συζητάμε εδώ κι αρκετή ώρα, θα θέλαμε την άποψή σας για το που οφείλεται η κατρακύλα του Παναθηναϊκού μέσα στο 2019…

Γιατί δεν κάνετε υπομονή μέχρι τον Μάιο, που είναι πολύ κοντά. Ξέρετε πως λειτουργούμε, μπήκαμε στη διαδικασία να τοποθετηθούμε γιατί πρόκειται για ένα ειδικό ζήτημα. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και τα επόμενα δυο παιχνίδια είναι σημαντικά. Δεν μπορεί να μπαίνει ημερομηνία λήξης σε αυτό. Θα μπουν όλα  στη διαδικασία της αξιολόγησης, στο τέλος θα γίνει η αποτίμηση για όλους και το πώς διαχειριστήκαμε ο καθένας από την πλευρά του τα πάντα. Ως επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος αυτός είναι ο ρόλος μου. Για να κριθώ κι εγώ και όλοι μας. Ο κάθε φίλαθλος αυτό θέλει να ακούσει. Το αν το ακούσει στις 15 Απριλίου ή στις 15 Μαΐου, δεν  έχει σημασία.

-Έχετε αντιληφθεί, έχετε μετρήσει το πρόβλημα που δημιούργησε το χθεσινό παιχνίδι στις σχέσεις της ομάδας με τον κόσμο;

Η συντριπτική πλειοψηφία πως εκφράζεται; Από τα social media; Να το δεχθώ αλλά να πούμε αριθμητικά ποιος είναι ο αριθμός των φιλάθλων του Παναθηναϊκού; Είναι κάποιες εκατοντάδες ή χιλιάδες που γράφουν σχόλια; Μπορεί να μην είναι και χιλιάδες γιατί τα άτομα αυτά ανακυκλώνονται. Επαναλαμβάνω, χθες ήταν ένα άσχημο παιχνίδι. Κακή εμφάνιση. Το μετρήσιμο μέγεθος από την πλατιά μάζα των φίλων του Παναθηναϊκού δεν εκφράζεται από τα social media. Στο τέλος όταν θα ακούσει ο καθένας συνολικά το τι έχει επιτευχθεί, αν έχει επιτευχθεί κάτι, τότε θα βγάλει συμπεράσματα. Αυτοί που γράφουν σχόλια δεν είναι όλος ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Είναι μια μερίδα, μπορεί να είναι μειοψηφία ή  πλειοψηφία. Για εμένα είναι μειοψηφία.

-Αισθάνεστε εσείς κι ο κύριος Δώνης την ανάγκη να κάνετε το κάτι παραπάνω, γιατί έχει έρθει μια κατάσταση από τις περίεργες που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα στη διάρκεια της σεζόν..

Είναι μια πολύ χρήσιμη ερώτηση, αλλά πάει σε γενικό πλαίσιο. Είναι μια ειδική συνθήκη. Το κάθε μάθημα και η κάθε ειδική κατάσταση, είναι ζήτημα ζωής και το πώς μπορείς να διαχειριστείς καταστάσεις, πιέσεις και προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά σου. Είναι μια διαδικασία αυτή. Όλα αυτά είναι μαθήματα, μαθήματα ζωής και όλοι μας μπαίνουμε σε μια διαδικασία να μπορούμε να τα διαχειριστούμε όλοι μας και την επόμενη φορά να είμαστε καλύτεροι. Εμείς κάθε μέρα που περνάει θα πρέπει να πηγαίνουμε προς τα πάνω. Αυτό θα το αξιολογήσουμε στο τέλος της χρονιάς για να κρίνουμε πως λειτούργησε ο καθένας στη διάρκεια της χρονιάς. Όλοι θα κριθούμε στο τέλος της χρονιάς, με τα κατάλληλα κριτήρια. Να είστε σίγουροι για αυτό.

-Αισθάνεστε το βάρος ότι κάποιες φορές πρέπει να ασκείται και διοίκηση, υπό  την έννοια  ότι οι άλλες μεγάλες ομάδες έχουν προέδρους που φαίνονται και τοποθετούνται. Για εσάς είναι ένα έξτρα βάρος για εσάς;

Ως υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος ήταν το πλέον σημαντικό κομμάτι για εμένα. Είναι θέμα ηθικής. Δεν έχει να κάνει με θέμα διοίκησης, έχει να κάνει με το πώς διαχειριστήκαμε με τον προπονητή το θέμα. Ο Παναθηναϊκός έχει μια συγκεκριμένη διοικητική λειτουργία κι  ο καθένας έχει την άποψή του για αυτή. Εμείς από την αρχή της χρονιάς ξέρουμε που έχουμε έρθει και που θέλουμε να φτάσουμε.

-Είπατε πολλές φορές τη φράση «αξιολόγηση όλων». Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να χωρίσουν οι δρόμοι σας με τον Παναθηναϊκό αν δεν ταιριάζει η φιλοσοφία σας με όσα γίνονται;

Εμείς είπαμε πως έχουμε ένα πλάνο συγκεκριμένο, δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι από πλευράς διοίκησης. Αν υπάρξει στο τέλος της χρονιάς μια διαφοροποίηση στα διοικητικά, θα το δούμε είναι υποθετικό. Με βάση τα τωρινά δεδομένα σχεδιάζουμε και λειτουργούμε με βάση το αρχικό πλάνο.

-Ήρθατε εδώ στενοχωρημένος, θυμωμένος ή αγχωμένος. Σας έφερε εδώ κάτι από όλα αυτά;

Θα έλεγα όχι ο θυμός, αποκλείεται. Ούτε η απογοήτευση. Ξέρω ότι είναι μέρος της πραγματικότητας αυτά. Ήταν η ανάγκη μου να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει το πώς λειτουργούμε και μετά να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Το να μεταδώσουμε το σκεπτικό μας. Τον τρόπο που λειτουργήσαμε, να είναι ξεκάθαρο το τοπίο σε όλα αυτά που έχουν δημιουργηθούν. Η ανάγκη η δική  μας να είναι ξεκάθαρο  να είναι αυτό που κάναμε και ποιο ήταν το κίνητρό μας.  Την επόμενη χρονιά αν γίνει κάτι παρόμοιο, πιθανόν να ξαναβρεθούμε εδώ πέρα. Ανάλογα με τα δεδομένα και το πώς λειτουργήσαμε. Σε καμία  περίπτωση θυμός ή απογοήτευση. Ήταν ανάγκη να γνωρίζει ο κόσμος τον τρόπο που λειτουργούμε.

-Μιλήσατε με τους παίκτες μετά το τέλος του αγώνα,  θα κάνετε συνάντηση με το ποδοσφαιρικό τμήμα; Έχετε μηνύματα για το πώς έχουν υποδεχθεί όλα αυτά που έχουν γραφτεί ή ειπωθεί;

Αυτά που θέλουμε  να πούμε στους παίκτες δεν τα λέμε δημόσια.  Πρώτα τα ακούνε οι παίκτες είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν είναι στόχος να τα επικοινωνήσουμε προς τα έξω για να κατευνάσουμε το λαϊκό αίσθημα. Μετά από κάθε παιχνίδι υπάρχουν αυτές οι τοποθετήσεις από τον προπονητή και στη διάρκεια της εβδομάδας από όλους μας. Είναι μια ειδική περίπτωση που δεν έχω μιλήσει στους παίκτες μας. Δεν έχουμε  πει το παραμικρό. Ούτε ο προπονητής, ούτε εγώ.

Νίκος ΝταμπίζαςΠαναθηναϊκόςποδόσφαιροSuperLeague