Αθλητισμός|20.04.2019 19:48

Άγιαξ: Εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιρικών ταλέντων

Αλέξανδρος Λοθάνο

Στις 8 Μαΐου, στον προθάλαµο του τελικού του Champions League, τρεις φιλοξενούµενοι της Τότεναµ (Γιαν Βερτόνγκεν, Τόµπι Αλντερβάιρελντ και Κρίστιαν Ερικσεν) θα νιώθουν, µπαίνοντας στο «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα», ότι επέστρεψαν σπίτι τους. Γιατί αυτό είναι! Οι τρεις ποδοσφαιριστές, παρότι δεν είναι Ολλανδοί (Βέλγοι οι δύο πρώτοι, ∆ανός ο τρίτος), µπήκαν στα τµήµατα υποδοµής του «Αίαντα» σε ηλικία 15-16 ετών, αφοµοιώνοντας τη φιλοσοφία του συλλόγουυποδείγµατος του Αµστερνταµ: εύρεση και ανάδειξη ταλέντων από τις τέσσερις γωνιές της Γης τα οποία µαθαίνουν από µικρά (ή και µεγαλύτερα) να παίζουν µε συγκεκριµένο στυλ.

«Από τον προπονητή της Κ11 έως τον προπονητή της πρώτης οµάδας γνωρίζουν τι σύλλογος είµαστε και ελπίζουν ότι αυτό είναι αρκετό για να ανακτήσουµε µια θέση στην ελίτ του κόσµου» εξηγεί ο Εντβιν Φαν ντερ Σαρ, µέλος της χρυσής φουρνιάς των 90s, ο οποίος επέστρεψε στον σύλλογο ως εκτελεστικός διευθυντής. Οπως γύρισε ο Μαρκ Οφερµαρς, ως αθλητικός διευθυντής, αλλά κατά καιρούς και οι Φρανκ και Ρόναλντ ντε Μπουρ ή ο Ντένις Μπέργκαµπ, επιφανή µέλη της σχολής του Αγιαξ, τα οποία ξέρουν καλά πώς να διαχειριστούν τους νεαρούς. Και, κυρίως, να τους διδάξουν το «Ajax way».

Η τρίτη γενιά

Η τωρινή οµάδα-φαινόµενο αποτελείται από την τρίτη πιο προσοδοφόρα γενιά στην ιστορία του συλλόγου µετά τον Αγιαξ του «Total Football» των Ρίνους Μίχελς - Γιόχαν Κρόιφ και τα απίθανα «µωρά» του Λουίς φαν Γκάαλ. ∆υστυχώς, ελάχιστα θα µείνουν σε βάθος διετίας, αφού τα «φιντάνια» του Αγιαξ είναι πάντα περιζήτητα. Από το ιστορικό Top-100 των πωλήσεων του συλλόγου, οι 54 είναι ποδοσφαιριστές που προωθήθηκαν στην πρώτη οµάδα από το φυτώριο. Από την πρώτη 20άδα, οι δώδεκα είναι 100% «προϊόντα Αγιαξ», ενός εργοστασίου παραγωγής ταλέντων που µοιάζει αστείρευτο, έστω και αν δεν έχει πάντα τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσµατα. «∆εν έχουµε τους θρύλους, τους δηµιουργούµε» προσθέτει ο Φαν ντερ Σαρ για µια υποδειγµατική παραγωγική διαδικασία που από το 2000 και µετά έχει αποφέρει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στα ταµεία του συλλόγου. Και θα φέρει και άλλα… Τι ακολουθεί

Η ακαδηµία του Αγιαξ αποτελείται από προπονητές που έχουν γεννηθεί στο Αµστερνταµ ή έχουν υπάρξει ποδοσφαιριστές στην πρώτη οµάδα: Μίκαελ Ράιζιγκερ, Ουίνστον Μπογκάρντε (δεύτερη οµάδα), Τζον Χάιτινχα (Κ19), Ρίτσαρντ Κνόπερ (Κ17), Σέντρικ φαν ντερ Γκαν (Κ15). Από το 2015 ο σύλλογος έχει δηµιουργήσει «το σχολείο του µέλλοντος», το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις και προσφέρει την κατάλληλη µόρφωση στα παιδιά του, ώστε να τα προετοιµάσει και για ένα µέλλον που ενδεχοµένως δεν θα έχει το ποδόσφαιρο ως σηµείο αναφοράς.

Μάλλον δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία τα ταλέντα που εµφανίζονται ως οι επόµενοι Ματάις ντε Λιχτ και Φρένκι Ντε Γιονγκ: Ο 16χρονος µέσος Ράιαν Γκράβενµπερχ, ο οποίος θυµίζει τον Πολ Πογκµπά, ο ταχύτατος 17χρονος επιθετικός Μπράιαν Μπρόµπεϊ ή οι µεσοεπιθετικοί Βίκτορ Γένσεν (19 ετών) και Σόντιε Χάνσεν (16 ετών). ∆εν χρειάζεται να συγκρατήσετε τα ονόµατά τους, θα τα βρείτε µπροστά σας…

Φρένκι ντε ΓιονγκΑγιαξ