Αθλητισμός|08.11.2018 23:53

Γ. Θεοφάνους στο Έθνος: «Η έμπνευσή μου για το Νενικήκαμεν» (vid)

Κώστας Ασημακόπουλος

Ο αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας αποκτά τον δικό του ύμνο και ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους μίλησε αποκλειστικά στο ethnos.gr για τη μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του αλλά και για την πηγή της έμπνευσης του έργου «Νενικήκαμεν». 

Η πρώτη παρουσίαση του ύμνου που έχει τίτλο «Νενικήκαμεν» θα ακουστεί δέκα λεπτά πριν τον τερματισμό του νικητή του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας 2018 περίπου στις 11.00 το πρωί της Κυριακή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Θα εκτελεστεί από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη με σολίστες τον βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη, και την μεσόφωνο, Ινέζ Ζήκου και τη Χορωδία της ΔΕΗ ΔΕΔΔΗΕ υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα ενορχηστρωμένη από τον εξάρχοντα βιολιστή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Αντώνη Σουσάμογλου.

Επίσης στην συνέντευξη Τύπου του Μαραθωνίου σήμερα ο Γιώργος Θεοφάνους είπε: «Οι αθλητές και οι μουσικοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: πείσμα, επιμονή, καρδιά. Πολλοί από όσους τρέχουν στον Μαραθώνιο δεν θα είχαν ξεκινήσει ποτέ αν το σκέφτονταν. Κι εγώ αν το σκεφτόμουν ότι έχω να συνθέσω τον ύμνο του Μαραθωνίου θα πελάγωνα γι ' αυτό και δούλεψα μόνο με την καρδιά μου. Ελπίζω να σας αγγίξει όπως άγγιξε και μένα που τον έγραψα».

Μιλώντας αποκλειστικά στο ethnos.gr, ο Γιώργος Θεοφάνους είπε πως «σας είπα και στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε πολλά, γιατί είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή, η οποία πρέπει όντως να αποκαλυφθεί εκείνη την ώρα και λίγο πριν τον τερματισμό του νικητή, στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Αυτό που μπορούμε να πούμε με μεγάλη περηφάνια είναι ότι θα πάρει μέρος πάρα πολύς κόσμος. Θα είμαστε πάνω στη σκηνή γύρω στα 200 άτομα. Εκτός από τη συμφωνική της ΕΡΤ , θα είναι και μια πολύ μεγάλη χορωδία της ΔΕΗ αλλά και δύο σολίστες που έρχονται για να τραγουδήσουν το "Νενικήκαμεν". Ο ένας είναι Κύπριος ο κ. Πασχαλίδης και κάνει καριέρα στο εξωτερικό πολλά χρόνια, στην όπερα της Βιέννης, και μια μεσόφωνος που κάνει καριέρα στη Λυρική της Αθήνας».

«Είμαι πολύ συγκινημένος με όλο αυτό που συμβαίνει και εύχομαι ότι θα μας συγκινήσει όλους. Μπορεί να παίξουμε στον τερματισμό αλλά μόνο η αφετηρία μας συνδέει. Η μουσική μπορεί να ενώσει τους λαούς, όπως και ο αθλητισμός» είπε ο μουσικοσυνθέτης. Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την έμπνευση του τραγουδιού σημείωσε πως «εμπνεύστηκα κυρίως από ένα βιβλίο που έγραψε ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα το οποίο με συγκίνησε πολύ. Έφτασε τυχαία στα χέρια μου». «Και τα τέσσερα παιδιά μου είναι αθλητές και θα τρέξουν στις μικρές διαδρομές του Μαραθωνίου. Παρακολουθώ αγώνες μπάσκετ και λιγότερο αγώνες ποδοσφαίρου» κατέληξε. 


μαραθώνιος