Αθλητισμός|24.04.2019 13:58

Μπαρτσελόνα: Αθωώθηκε ύστερα από φυλάκιση 21 μηνών πρώην πρόεδρος

Αλέξανδρος Λοθάνο

Εμεινε στην ιστορία της Μπαρτσελόνα ως ο άνθρωπος που, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου, έκανε πραγματικότητα το 2003 την μεταγραφή του Ροναλντίνιο, η οποία άλλαξε την σύγχρονη ιστορία των «Μπλαουγκράνα».

Ο Σάντρο Ροσέλ, ως πρόεδρος πλέον, έκλεισε την μεταγραφή του Νεϊμάρ, η οποία όμως έμελλε να είναι η καταστροφή του. Αρχικά, ανακοινώθηκε ότι η τιμή αγοράς του Βραζιλιάνου σταρ από την Σάντος ήταν 57 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αποδείχθηκε πως, με διάφορα πριμ και προμήθειες, στην πραγματικότητα έφτασε τα 82.

Ο Ροσέλ, εξαιτίας των δικαστικών ερευνών που ξεκίνησαν για την μεταγραφή, παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 (είχε αναλάβει τον Ιούλιο του 2010). Και, κάπου εκεί, ξεκίνησαν τα πραγματικά προβλήματα για τον Καταλανό επιχειρηματία.

Τον Μάιο του 2017 συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορούμενος για παράνομες δραστηριότητες που αφορούσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα 24 αγώνων της Εθνικής Βραζιλίας και ένα συμβόλαιο χορηγίας με τη «Nike», της οποίας υπήρξε υπάλληλος για πολλά χρόνια.

Ο Ροσέλ φυλακίστηκε προληπτικά, έμεινε για 21 ολόκληρους μήνες (643 ημέρες για την ακρίβεια) σε φυλακή της Μαδρίτης (ρεκόρ προληπτικής φυλάκισης στην εποχή της δημοκρατικής Ισπανίας), αλλά σήμερα Τετάρτη (24/4) αθωώθηκε λόγω έλλειψης χειροπιαστών στοιχείων για την ενοχή του.

Επί της ουσίας, δηλαδή, έμεινε άδικα για σχεδόν δύο χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Εκτός από τον Ροσέλ, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες ο συνέταιρός του, Τζουάν Μπεσολί, η σύζυγος του Ροσέλ, Μάρτα Πινέδα, αλλά και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.

Αρχικά, ο Εισαγγελέας είχε προτείνει φυλάκιση έξι ετών για τον Ροσέλ, πέντε για τον Μπεσολί και από έναν χρόνο – έντεκα μήνες και ενάμισι χρόνο για την σύζυγο του Ροσέλ και τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους.

ΝεϊμάρΜπαρτσελόναΣάντρο Ροσέλ