Αθλητισμός|26.04.2019 00:17

Παναθηναϊκός: Επτά χρόνια φαγούρας στη Euroleague

Θοδωρής Φελάνης

Στις 5 Απριλίου του 2012 ο Παναθηναϊκός πανηγύριζε μια σπουδαία εντός έδρας νίκη επί της Μακάμπι (στο 5ο ματς της σειράς) σε ένα παιχνίδι με δραματικό φινάλε (86-85)  στο ΟΑΚΑ, νίκη με την οποία σφράγιζε το εισιτήριο της πρόκρισης σε ένα ακόμη Final 4 της Euroleague. Επτά χρόνιά μετά, οι «πράσινοι» δείχνουν να έχουν χάσει τoν προσανατολισμό τους.

Ο «μετρ» των επιτυχιών Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο άνθρωπος που συνδύασε όσο κανείς άλλος προπονητής το όνομα του με τις σπουδαίες επιτυχίες του συλλόγου, αυτός που κρατούσε την «πυξίδα» χαράσσοντας την πορεία της ομάδας, δημιουργώντας με τις πλάτες της οικογένειας Γιαννακόπουλου μια παντοδύναμη αυτοκρατορία, έγινε κάτοικος Κωνσταντινούπολης κι εκ τότε (από το 2012) ο Παναθηναϊκός ψάχνει τον ιδανικό «καπετάνιο» που θα τον οδηγήσει και πάλι στην big 4 της Euroleague.

Συνολικά εννέα αλλαγές προπονητών έγιναν την τελευταία επταετία στον «εξάστερο» συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιακών που έμειναν για μικρό διάστημα στον πάγκο της ομάδας. Πρώτος προπονητής στην μετά Ομπράντοβιτς εποχή ήταν ο Πεδουλάκης που ήρθε τον Ιούλιο του 2012 και αποχώρησε τον Μάρτιο του 2014. Τον διαδέχθηκε για λίγο ο Αλβέρτης με τον οποίο στη ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Τον Ιούνιο του 2014 ανέλαβε καθήκοντα ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς του οποίου η συνεργασία λύθηκε τον Μάιο του 2015. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε μέχρι το τέλος της χρονιάς με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο. Τον Ιούνιο του 2015 ήρθε η σειρά του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς που έγινε αλλαγή τον Απρίλιο του 2016.

Ήταν και πάλι η ώρα του Αργύρη Πεδουλάκη που τελικά απολύθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Τον αντικατέστησε ο Τσάβι Πασκουάλ που παρέμεινε στην ομάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Γιώργος Βόβορας ανέλαβε για λίγο χρέη υπηρεσιακού μέχρι την στιγμή που το «χρίσμα» δόθηκε οριστικά στον Ρικ Πιτίνο.

Οι παίκτες που ήρθαν

Πάνω από 50 παίκτες (δίχως να περιλαμβάνονται οι πιτσιρικάδες) έχουν περάσει από την ομάδα αυτή την 7αετία. Παίκτες όπως οι: Μαυροκεφαλίδης, Μπράμος, Γιάνκοβιτς, Αποστολίδης, Ραμέλ Κάρι Λάσμε, Ματσιούλις,  Σκορδίλης,  Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης  Κούπερ, Μόργκαν, Μπατίστα, Γάνις Μπλουμ, Ντε Μάρκους Νέλσον, Σλότερ,  Λαουάλ, Τζούλιαν Ράιτ, Μπουρούσης, Γκάμπριελ, Νίκολς, Ρίβερς, Σίνγκλετον, Τζέιμς, Τζεντίλε, Πατ Καλάθης, Σχορτσιανίτης, Λούντζης, Κόνιαρης,Κούζμιτς, Έλιοτ Ουίλιαμς, Πάβλοβιτς, Ραντούλιτσα, Τζέιμς, Φελντίν, Χάντερ, Χέινς, Ντένμον, Όγκαστ,  Πέιν, Καπόνο, Γιαννόπουλος, Άρμστρονγκ, Κίτσεν, Μπάνκς, Πάνκο, Ούκιτς Σκορδίλης, Ξανθόπουλος.

Οι παλιοσειρές που έφυγαν

Κάποιες παλιοσειρές στο μεταξύ αποστρατεύθηκαν (Διαμαντίδης, Μπατίστ, Τσαρτσαρής, Φώτσης) ενώ ο μοναδικός παίκτης που παραμένει από το 2012 στην ομάδα είναι ο Τζέιμς Γκιστ. Το μπάτζετ της ομάδας του Παναθηναϊκού την σεζόν 2011-12 , δηλαδή την τελευταία χρονιά που εξασφάλισε την παρουσία του σε ένα «Final 4» δεν ήταν παράλογα υπέρογκο σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του έτους 2011-12 η ομάδα είχε μπάτζετ ύψους περίπου 13 εκατομμυρίων με το ρόστερ να αποτελείται από τους: Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή, Περπέρογλου, Λόγκαν, Ν. Καλάθη, Γιασικεβίτσιους,  Π.Καλάθη, Σάτο, Καϊμακόγλου, Βουγιούκα Στίβεν Σμιθ, Κυρίτση. Φέτος μετά και τις προσθήκες που έγιναν στην διάρκεια της χρονιάς το μπάτζετ της ομάδας φτάνει περίπου τα 11 εκ. ευρώ.

μπάσκετΠαναθηναϊκόςEuroleague