Αθλητισμός|28.04.2019 09:45

Παναθηναϊκός: Το απαιτητικό καλοκαίρι του «πρωθυπουργού» Νταμπίζα

Κώστας Γουλής

Στις δύο διαφορετικές θητείες του στην τεχνική διεύθυνση του Παναθηναϊκού, δεν υπήρξε ποτέ πιο «ισχυρός» εντός του «πράσινου» οργανισμού! Ούτε το καλοκαίρι του ’13, στην περίφημη «ανασυγκρότηση», όπου ανέλαβε παρέα με τον Αναστασίου την εκτέλεση του «μνημονίου Νο1», ούτε την επόμενη σεζόν, που άρχισε να φθείρεται η - έως τότε ιδανική - σχέση του με τον ιδιοκτήτη του «τριφυλλιού», ούτε πολύ περισσότερο το περασμένο καλοκαίρι. Οταν κλήθηκε εσπευσμένα από τον Αλαφούζο να γυρίσει και να (συμ)μαζέψει αγωνιστικά και οικονομικά τα… ασυμμάζευτα, ξεκινώντας ένα πρότζεκτ πολλαπλώς πιο δύσκολο με αφετηρία απ’ το -6 κι «ασφυκτικούς» περιορισμούς στις μεταγραφές.

Ο Νίκος Νταμπίζας (περί ου ο λόγος) είναι αυτήν τη στιγμή «πρωθυπουργός» στον Παναθηναϊκό, το απόλυτο «αφεντικό. Για τη δημιουργία αυτού του προφίλ έπαιξε μεγάλο ρόλο κι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την κατάσταση εντός της ομάδας μετά την επιστροφή του. Δεν παρέκκλινε ούτε… ευρώ από τα συμφωνηθέντα του περασμένου καλοκαιριού με τον Αλαφούζο, οργάνωσε ξανά το αγωνιστικό τμήμα, κράτησε σταθερή γραμμή στο πρότζεκτ και ήταν σταθερά το «αλεξικέραυνο» σε όλα: Απ’ τις στιγμές των μεγάλων κρίσεων και το κλίμα εναντίον του Αλαφούζου, ως τις μικρές καθυστερήσεις πληρωμών κ.ο.κ.

Από την άλλη, βεβαίως, ο 46χρονος τεχνικός διευθυντής δείχνει (και) πιο «ευάλωτος» από ποτέ στη σχέση του με τον κόσμο και τον Τύπο. Κυρίως λόγω της κάκιστης πορείας του Παναθηναϊκού στον β’ γύρο, που είχε αντίκτυπο στον ίδιο και στον Δώνη. Πλέον δεν είναι εκτός «κάδρου» κριτικής κι «αμφισβήτησης». Τουναντίον, συγκεντρώνει πάνω του περισσότερα αρνητικά vibes, διότι τούτη τη φορά είχε χαμηλό ποσοστό «ευστοχίας» στις μεταγραφές, έστω κι αν υπήρχε το «άλλοθι» των περιορισμών. Μόλις οι 2 απ’ τις 9 μεταγραφικές κινήσεις απέδωσαν, εν αντιθέσει με το καλοκαίρι του ’13, όπου το 80% των μεταγραφών ανέβασαν επίπεδο την ομάδα.

Το εφετινό καλοκαίρι, δε, θα είναι το πιο απαιτητικό για τον Νταμπίζα. Διότι είναι πια πολλά αυτά που θέλει -και πρέπει- να κάνει: Απ’ την αναδόμηση του ρόστερ της ανδρικής ομάδας, μέχρι την αναδιοργάνωση εκ βάθρων της Ακαδημίας. Κι όλα επιβάλλεται να γίνουν σωστά και στοχευμένα, καθώς δεν (θα) υπάρχει πια η ίδια «υπομονή» απ’ τον κόσμο, ούτε η «δικαιολογία» της αδειοδότησης.

ΠαναθηναϊκόςποδόσφαιροΝίκος Νταμπίζας