Αθλητισμός|09.11.2018 12:44

ΠΑΟ: Η αλληλεγγύη των παικτών στους εργαζόμενους σε Κορωπί, ΠΑΕ

Κώστας Γουλής

Όλα όσα πέρασαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού την περσινή σεζόν, με τα μυριάδες οικονομικά προβλήματα, τις καθυστερήσεις πληρωμών, τις αποχές απ’ τις προπονήσεις κ.ο.κ., ισχυροποίησαν σε απίστευτο βαθμό τους «δεσμούς» μέσα στα «πράσινα» αποδυτήρια.

Όχι μόνο ανάμεσα στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του αγωνιστικού τμήματος, καθώς άπαντες νιώθουν μέλη της ίδιας οικογένειας, χωρίς διαχωρισμούς. Το είχαν πράξει πολλάκις πέρσι αρκετοί παίκτες (και δη οι πιο «υψηλόμισθοι»), όταν στην περίοδο της μεγάλης κρίσης και των οικονομικών καθυστερήσεων, έδιναν χρήματα σε άλλα μέλη της ομάδας, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Αυτό το «δέσιμο» και το κλίμα αλληλεγγύης παραμένει πολύ δυνατό και φέτος. Ναι, οι πληρωμές έχουν σταθεροποιηθεί πλέον και υπάρχει συνέπεια στην τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων προς την ομάδα από την πλευρά της διοίκησης. Όμως η «οικογένεια» φαίνεται ακόμη και στα πιο «μικρά» ζητήματα, που αν το καλοσκεφτεί κανείς, μόνο «μικρά» δεν είναι.

Μέσω του αρχηγού Δημήτρη Κουρμπέλη, υπήρξε επικοινωνία λοιπόν με τον Νταμπίζα για να μεταφερθεί προς τη διοίκηση το αίτημά τους, να διευθετηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η πληρωμή και των υπαλλήλων

Την περασμένη Παρασκευή (2 Νοεμβρίου), η διοίκηση του Παναθηναϊκού πλήρωσε/εξόφλησε προς τους παίκτες τις δόσεις συμβολαίων που αντιστοιχούσαν στον Σεπτέμβρη. Την ίδια ώρα όμως, οι υπάλληλοι στο Κορωπί και στην Ακαδημία (φροντιστές, ιατρική ομάδα κλπ), αλλά και στην ΠΑΕ, δεν είχαν πληρωθεί τον μισθό του Οκτώβρη, καθώς οι διοικούντες –με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα- είχαν δώσει προτεραιότητα στους παίκτες και το προπονητικό τιμ.

Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης (7 Νοεμβρίου), στους λογαριασμούς του υπαλληλικού προσωπικού μπήκε η μισή μισθοδοσία του Οκτώβρη. Με προγραμματισμό να μπει κι ο υπόλοιπος μισός μισθός, εντός μίας εβδομάδας. Πολλοί παίκτες ενημερώθηκαν γι’ αυτό και πήραν την πρωτοβουλία να μιλήσουν με τους από «πάνω».

Πολύ απλά, διότι κατανοούν πως «ομάδα» είναι όλοι όσοι δουλεύουν σε αυτή και τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές είναι πληρωμένοι και εξοφλημένοι, δεν είναι σωστό να μένουν απλήρωτοι οι άνθρωποι που τρέχουν καθημερινά γι’ αυτούς, για να μην τους λείπει τίποτα στις προπονήσεις. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, αυτοί οι άνθρωποι αμείβονται με πολύ λίγα χρήματα και προσπαθούν κι εκείνοι να τα φέρουν καθημερινά «βόλτα», έχοντας δεκάδες οικογενειακές υποχρεώσεις!

Μέσω του αρχηγού Δημήτρη Κουρμπέλη, υπήρξε επικοινωνία λοιπόν με τον Νταμπίζα για να μεταφερθεί προς τη διοίκηση το αίτημά τους, να διευθετηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η πληρωμή και των υπαλλήλων. Ο Νταμπίζας άκουσε με προσοχή το αίτημα, υποσχέθηκε να το μεταφέρει προς τη διοίκηση κι όντως την επόμενη μέρα (μεσημέρι Πέμπτης 8 Νοεμβρίου) καταβλήθηκε και η υπόλοιπη μισή μισθοδοσία προς το υπαλληλικό προσωπικό…

Ο «εξορκισμός» του Φαλήρου

«Μπαρουτοκαπνισµένο», µε την απόλυτη έννοια της λέξης, δεν το λες… Από την άλλη όµως, ακόµη κι αυτό το ρόστερ του Παναθηναϊκού δεν είναι εντελώς «άψητο» σε συνθήκες ντέρµπι µε τον Ολυµπιακό στο Φάληρο. Από τους 22 παίκτες µε συµµετοχή στις 9 «στροφές» της Super League, οι 11 έχουν µυρωδιά από παιχνίδια στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου. Οι τέσσερις εξ αυτών (Μουνιέ, Χατζηγιοβάνης, Ινσούα, Γιόχανσον) πήραν το βάπτισµα του πυρός, στο βουβό Clasico του περασµένου Μάρτη, που έγινε κεκλεισµένων των θυρών και «σφραγίστηκε» στο 87’ µε το πέναλτι-ισοφάριση (1-1) του Γάλλου.

Οι άλλοι 6 (Διούδης, Κουρµπέλης, Κουλιµπαλί, ∆ώνης, Τζανδάρης, Κάτσε, Οικονόµου) είχαν επισκεφθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν το Φάληρο, είτε µε την «πράσινη» φανέλα είτε µε άλλες οµάδες.

Μόνο τρεις ωστόσο έχουν στο βιογραφικό τους καταγεγραµµένο» διπλό εκεί: Οι Εργκούς Κάτσε, Φάνης Τζανδάρης, το δίδυµο της µεσαίας γραµµή του ΠΑΟΚ, στο νικηφόρο 2-1 της 3ης Δεκεµβρίου 2014, µε προπονητή τον νέο οµοσπονδιακό Αγγελο Αναστασιάδη. Και ο Βαγγέλης Οικονόµου, που ως παίκτης του Πανιωνίου έφυγε στις 26 Φεβρουαρίου 2017 µε την πρώτη «κυανέρυθρη» νίκη στην έδρα του Ολυµπιακού, έπειτα από 36 χρόνια (1-0).

Οι Εργκους Κάτσε και Φάνης Τζανδάρης είναι οι δύο από τους τρεις παίκτες του σηµερινού «πράσινου» ρόστερ που έχουν φύγει µε «διπλό» από το «Γ. Καραϊσκάκης»

Αντίθετα, οι Κουρµπέλης, Διούδης, Κουλιµπαλί σε όλες τις άλλες επισκέψεις τους (µε Αστέρα, Αρη, Πλατανιά, Παναθηναϊκό) µέτρησαν µόνο ήττες. Για όλους τους υπόλοιπους η αυριανή «µάχη» θα είναι η πρώτη στην καριέρα τους στο «Γ. Καραϊσκάκης» και σίγουρα πολύ ιδιαίτερη για τους Καµπετσή, Βέργο, καθώς προέρχονται από τις «ερυθρόλευκες» ακαδηµίες.

8 ήττες σε 9 µατς

Το «διπλό» στο Φάληρο αποτελεί (προπονητικό) «απωθηµένο» και για τον Γιώργο ∆ώνη, ο οποίος αν και ως παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν άχαστος στο παλιό στάδιο «Καραϊσκάκης» (2 νίκες, 3 ισοπαλίες), ως προπονητής µετράει 8 ήττες σε 9 αγώνες µε ΑΕΛ (4), ΑΕΚ (1) και Ατρόµητο (3). 

Τη µία και µοναδική φορά που ο 49χρονος τεχνικός έφυγε χωρίς ήττα απ’ το «σπίτι» του Ολυµπιακού, ήταν ως προπονητής του ΠΑΟΚ, στις 31 Μαρτίου 2013 (0-0), σ’ ένα µατς που είχε 90λεπτη παρουσία κι ο Κάτσε.

Είδαν Ολυµπιακό

Πριν από τη χθεσινή προπόνηση οι «πράσινοι» είδαν για µία ώρα σε βίντεο φετινά παιχνίδια του Ολυµπιακού στο Φάληρο και δη το ντέρµπι µε τον ΠΑΟΚ, µε τον ∆ώνη να αναλύει την αγωνιστική συµπεριφορά των «ερυθρόλευκων» στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αύριο θα ακολουθήσει νέος κύκλος «βιντεοθεραπείας» µε την τελική ανάλυση του αγωνιστικού πλάνου του «τριφυλλιού», για το κυριακάτικο «Clasico»